Ποίηση Καβάφη και μουσική στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Ποίηση Καβάφη και μουσική στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Σε ιδιαίτερα ποιητική και μουσική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή αξιόλογων λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης, μελών της Ε.Λ.Β.Ε. έγινε απόψε Παρασκευή 6/12 στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» το αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, που διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).

Από αριστερά: Βαγγέλης Λαδόπουλος, Χαρίκλεια Παπαβασιλείου, Γεωργία Γοργώ Αλεξίου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κ. Γεωργίας Γοργώ Αλεξίου, Προέδρου Ε.Λ.Β.Ε., η οποία αναφέρθηκε στα 40 χρόνια παρουσίας της Ένωσης στα γράμματα, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει και τους στόχους της, με κυριότερους τη διάδοση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Λαογραφίας. Η ίδια, διάβασε το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Καβάφη και παρουσίασε το μουσικό σχήμα «Τα πάντα ρει», το οποίο αμέσως μετά απέδωσε το μελοποιημένο ποίημα “Επέστρεφε”.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ.  Χαρίκλεια Παπαβασιλείου, μέλος Ε.Λ.Β.Ε., που αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του ποιητή, παρουσιάζοντας επιπλέον την μελέτη της: «Κωνσταντίνος Π.Καβάφης ο ποιητής της Αλεξάνδρειας. Μια μελέτη για τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη και για ποιήματα του που έχουν σημείο αναφοράς την Αλεξάνδρεια”.

 

Ποιήματα του ποιητή απήγγειλαν: η αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Αναστασία Χατζή και τα μέλη Βαγγέλης Λαδόπουλος, Ζαχαρίας Προδρόμου, Πασχάλης Παπαβασιλείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό σχήμα «Τα πάντα ρει» που ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Οι παρεβρισκόμενοι, που έσπευσαν στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”, παρά τις αντίξοες κυκλοφοριακές συνθήκες που υπήρχαν εκείνη την ώρα στην πόλη, λόγω πορειών, καταχειροκρότησαν την ομιλήτρια, τους απαγγέλοντες και το μουσικό σχήμα.

“Τα πάντα ρει”

Το μουσικό σχήμα “Τα πάντα ρει” αποτελείται από άτομα που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Ως εκπαιδευτικοί οι περισσότεροι, προσεγγίζουν τη θεματική ενότητα με την οποία ασχολούνται «παντρεύοντας» τη μουσική με τη λογοτεχνία. Έχουν συμμετάσχει σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτικές – πολιτιστικές δράσεις και projects, σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους της περιοχής, αλλά και άλλους φορείς καθώς και με το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν ποικίλουν: αστρονομία, πολιτική, παιδεία, ιστορία, θάλασσα κ.λ.π.

Μέλη συγκροτήματος
Αθανασία Μπεχλιβάνη (Φωνή, ακκορντεόν)
Αντώνης Τσούκας (Βιολί)
Ελένη Ματζάρη (Φωνή, κιθάρα)
Θεολόγης Καρκαλέτσης (Κιθάρα, λαούτο)
Μαρία Σεβαστίδου (Φωνή)
Μαρία Χατζηαγόρου (Φλάουτο)
Μιχάλης Στεφαδούρος (πιάνο, κρουστά)
Νίκος Τριανταφυλλίδης (Μπουζούκι)
Νόπη Χουτούρη (Φωνή)
Σταύρος Καλόστος (Φωνή, μπαγλαμάς)