Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Θραυσματικές Εικόνες Γυναικών: Περί σαγήνης» – Μία έκθεση σκληρής φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη

Η Ζώγια φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο, «Θραυσματικές Εικόνες Γυναικών: Περί σαγήνης». “Ο Βασίλης Καρκατσέλης διερευνά τη γυναικεία σαγήνη διατυπώνοντας μια ανοιχτή αφήγηση για την πλάνη που ακροβατεί ανάμεσα στην ευθραυστότητα, στο όνειρο και στον εφιάλτη. Ίχνη γυναικών, θραύσματα ιστοριών και υλικά τεκμήρια ως “μαγεμένα” του γυναικείου περάσματος αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό του φακό συνθέτοντας πορτρέτα πιθανών αρχετυπικών ηρωίδων. Αισθησιασμός, αδηλότητα, παραφορά και απόκρυψη μαρτυρούν ρόλους ηρωικούς έως στωικούς, αλλά και τραγικούς με αναφορές από τη Σαλώμη μέχρι την Οφηλία”, όπως αναφέρει η Γεωργία Κουρκουνάκη, επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό που δημιουργήθηκε για να συνοδέψει μία παράσταση, η οποία δομήθηκε επάνω στο βιβλίο «Ιστορίες Γυναικών ή Άτεχνο κολάζ σπασμένων εικόνων» της Μαγδαληνής Μπεκρή (Εκδόσεις Μολύβι).

Τελικά η παράσταση, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Ευθυμιάδου, δόθηκε στο θέατρο Παράθλαση, τον Μάιο του 2019, δίχως τη συνοδεία των φωτογραφιών.

Όπως συμβαίνει, όμως, πάντα, (τίποτε δεν είναι γεγονός τετελεσμένο), το θέμα συνεχίζει να απασχολεί το φωτογράφο (και τους λοιπούς συντελεστές), εμπλουτίζεται το υλικό του και διευρύνεται η θεματική.

Η έκθεση των φωτογραφιών στη Ζώγια έχει μία πολύ συγκεκριμένη μορφή, σχεδιασμένη αποκλειστικά για το χώρο (η δομή επιβάλλει φόρμα) και τη λειτουργία του (η χρήση υποχρεώνει σε συστήματα ανάγνωσης και περιεχομένου).

Στη «στάση» αυτή, στους τοίχους ενός χώρου συνεύρεσης διαφορετικών φωνών, μουσικών απαγγελιών και χαλαρωτικών συν-ομιλιών στριμώχνεται, ως αντίλογος στους τοίχους, μία αντιδιακοσμητική μετωπική φωτογραφική γλώσσα. Εικόνες από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο ρεαλισμός της αναπαράστασης ενός φύλλου (που αναφέρεται στον τίτλο) ή των σχετικών περί αυτού προτύπων. Ίσως να πρόκειται για αντιπαιδαγωγικές παρουσίες που αντί να περιγράφουν κοινωνικές συνθήκες ή αρχετυπικά είδωλα, σχολιάζουν τις αντιφατικές σχέσεις της φωτογραφίας και με τον εαυτό της και με την κοινωνία της μετά τη μεταπολίτευση μεταβατικής μεταμοντέρνας εποχής μας.

Τα μετέωρα έργα προσφέρονται ως διασπασμένα ερωτηματικά μέρους ενός ευρύτερου όλου, που δε θα δούμε ποτέ σαν τέτοιο. Ακόμη και σε αυτή την εκδοχή το πολυμορφικό των εγκαινίων διαχωρίζεται, σαφώς, από την έκθεση μετά.

Σύντομο βιογραφικό του Καρκατσέλη Βασίλη

Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952. Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 17 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως, τη φωτογραφική του εργασία παρουσίασε σε 51 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές. Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα με κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, ποίηση, χαρακτικά και φωτογραφίες του.

Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σήμερα, σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Είναι μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διδάσκει το αντικείμενό του παντού όπου του ζητηθεί. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για την τέχνη, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.

Παρουσίασε την πρόσφατη εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς, και ανάμεσά τους στο Γαλλικό Salon, στο Βελιγράδι, τις Βρυξέλες, το Δουβλίνο, το Μεξικό, το Περού, την Ισπανία, Σερβία, Κροατία, Κίνα, Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και Σουηδία πολλαπλώς, τις Φωτογραφικές Ημέρες του Κάουνας στη Λιθουανία, στο ¨Ευρωπαίοι Δημιουργοί¨ στο Lotz της Πολωνίας, το Ουγγρικό Μουσείο Φωτογραφίας, τα Φεστιβάλ Marigrafia και Photovakation της Βουλγαρίας, την Biennale του Άμστερνταμ, την Phodar Bienniale, τη Φωτογραφική Συγκυρία και τη PHOTOBIENNALE, το Ίδρυμα Τσιχριτζή, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και φυσικά, σε πολλούς άλλους εξωθεσμικούς χώρους.

 

Ιnfo:
Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη
Τίτλος: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 16 Ιανουαρίου 2020
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ. Σβώλου 54
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 243.459


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ