Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα θέμα με  “Πάλι+Ψάω Παραλλαγές” παρουσιάζεται στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 240416) από τις 21 Ιανουαρίου ενώ παρουσιάζεται και το βιβλίο “ΛΑΖΟΓΚΑΣ-ΤΟ ΤΥΧΑΙΟ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ” στο MOMus  στις 23 Ιανουαρίου.

Εγκαίνια Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 19.00 – 22.00

«Πάλι-Ψάω, σημειώνει ο Λαζόγκας,  ξύνω  ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω  και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της».  «Παλίμψηστο», ένας φιλολογικός όρος που  έβαλε δυναμικά στο έργο και τη σκέψη του τη δεκαετία του ’70, προσεγγίζοντας  εικαστικά  την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας, αγωνιώντας πάντα να βρει  το υπόλοιπο, όπως ο ντετέκτιβ το δολοφόνο. «Τι άλλο είναι αυτός ο τόπος,  εκτός από θρυμματισμένες , αποσπασματικές μνήμες και συνεχείς απουσίες  που συνθλίβουν την αρχική και συνολική εικόνα; Τι άλλο είναι η περιοχή μας ή ο Κόσμος όλος; Μια ασυνεχής συνέχεια. Τι άλλο είμαστε εμείς εκτός από θραύσματα; Η έλλειψη της συνολικής εικόνας -παρά το ότι η αναδρομική γνώση κυριαρχεί- για μένα  αναδεικνύει το θραύσμα, ως τη τελική συνολική νέα εικόνα, ως το μέρος που αποτυπώνει το όλον».

Η καθαρή σχέση του Λαζόγκα με την  εννοιολογική τέχνη του δίνει την ελευθερία να διατρέχει  ιστορικά και διαχρονικά,  αλλά και  μέσα από τα προσωπικά του βιώματα  τα αρχαία αγγεία,  την πτυχολογία των αγαλμάτων της ελληνιστικής περιόδου, τις Νίκες, τους κίονες που περιέχονται σε μέρος του έργου του ως σήμερα. Αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ενότητας παρουσιάζονται στην γκαλερί Λόλα Νικολάου.

 

Το «Τυχαίο ως μέθοδος», έκδοση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  παρουσιάζεται  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMus, αμφιθέατρο Ξανθίππη Χόϊπελ, (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ) Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και  ώρα 7.30 μμ. Μιλούν η διευθύντρια του MOMus Ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα καθώς και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΜΣΤ και  ο  συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ