Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οι “πλανόδιοι έρωτες” …πλάνεψαν το κοινό στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία Ανατόλια

Μοναδικό έργο, το οποίο έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στις εκδόσεις βιβλίων με θεατρικά έργα, χαρακτηρίζονται οι “πλανόδιοι έρωτες” του δημοσιογράφου Άγγελου Κολοκοτρώνη, οι οποίοι “διήλθαν” χθες Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το βράδυ, από τον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” πλανεύοντας το κοινό.  Ο πολυβραβευμένος και καταξιωμένος παλαίμαχος δημοσιογράφος, “ανεβάζει στη σκηνή” την σημαντική εμπειρία που απέκτησε ασκώντας επί δεκαετίες το λειτούργημα του, ψυχαγωγεί τους αναγνώστες και ταυτόχρονα θίγει καταστάσεις και γεγονότα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που συναντώνται στην πραγματικότητα.

Το βιβλίο του Άγγελου Κολοκοτρώνη “πλανόδιοι έρωτες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη και παρουσιάστηκε χθες στο “Ανατόλια” με την εμφάνιση του, κέρδισε το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε θετικές κριτικές.

“Με το θεατρικό έργο του Άγγελου Κολοκοτρώνη γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με τις θεατρικές εκδόσεις. Μέχρι τη δεκαετία του ’90 υπήρχε μια έντονη δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα και ιδιαίτερα από Έλληνες συγγραφείς. Αυτό έχει σταματήσει. Με το βιβλίο του Άγγελου πιστεύω να επαναδραστηριοποιηθούν τα αντανακλαστικά των εκδοτικών οίκων αλλά και των συγγραφέων σε αυτό τον τομέα”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. “Η Θεσσαλονίκη είναι ευτυχής που μπόρεσε να έχει έναν άνθρωπο που μέσα από τα βιβλία του θα δώσει νέα πνοή στο χώρο των εκδόσεων. Σ’ ευχαριστούμε Άγγελε που μας έδωσες τη δυνατότητα να εκδώσουμε το βιβλίο σου”, πρόσθεσε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Στην  συνεργασία που είχε με τον συγγραφέα και το ξεχωριστό χιούμορ του αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία. “Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης  καταφέρνει με το χιούμορ του να διασκεδάσει το άγχος και μερικές φορές νομίζω ότι μπορεί, πίσω από αυτό, να καλύπτει δυσάρεστες έως θλιβερές καταστάσεις. Με το χιούμορ του δημιουργούσε μια πολύ ευχάριστη εργασιακή ατμόσφαιρα στην αίθουσα σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού που εργαζόμαστε και μας έκανε να ξεπερνούσε το άγχος της εργασία μας, το οποίο γνωρίζουν οι παριστάμενοι συνάδελφοι. Έτσι κάνει, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, και στα θεατρικά έργα του. Πίσω από το κωμικό κρύβεται μια τραγωδία”, σημείωσε ο κ. Κουτσαμπάρης και ευχήθηκε “οι πλανόδιοι έρωτες να πλανώνται στα χέρια των αναγνωστών και στο θεατρικό σανίδι. Να μην μείνουν στάσιμοι στα ράφια των βιβλιοπωλείων”.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και καλός φίλος του συγγραφέα, Νίκος Δημαράς, δημοσιογράφος, περιέγραψε πως “Έχουμε έναν άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του στη γραφή με χιλιάδες λέξεις κάθε μέρα. Έχουμε έναν άνθρωπο που κτίζει συναίσθημα με μια μοναδική μαεστρία, σας να φτιάχνει έναν πανέμορφο τοίχο βάζοντας πέτρα πέτρα τις λέξεις , σαν ψηφίσες κολλημένες με υλικό καρδιάς και μυαλού”.

“Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης έχει απίστευτο χιούμορ. Έχει ρομαντικό που λείπει στην εποχή μας”, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη, ο οποίος θα ανεβάσει το έργο “Πλανόδιοι έρωτες” στο Θέατρο Μαίωτρον (Αθηνάς 21, πίσω από το Τούρκικο Προξενείο). Η πρεμιέρα θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου. “Ο Άγγελος τα βάζει με το Εγώ. Χαμηλώνει το Εγώ του και το περνά μέσα στους ήρωες του”, συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Ο λόγος εδόθη και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη, γ.γ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο οποίος αναφέρθηκε στην εργατικότητα του συγγραφέα, την άψογη γραφή του, τις γνώσεις του, την μεγάλη ακροαματικότητα που είχαν οι εκπομπές του στο ραδιόφωνο, το χιούμορ του και γενικότερα την προσφορά του στη δημοσιογραφία και την πολιτική.

Στην φιλία ετών με τον Άγγελο Κολοκοτρώνη και τα προτερήματα της προσωπικότητα του αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Νίκος Βολονάκης ενώ η δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ έκανε λόγο για την “εξαιρετική γραφή” και τις μοναδικές ικανότητες του συγγραφέα, “λόγω των οποίων, μάλιστα, εκλέχθηκε και μας εκπροσώπησε στο κοινοβούλιο”.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Βάσω Δήμογλου και  Ηλιάδα Κοκαρίδα.

Ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου και συνομίλησε με το κοινό.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το bookia.gr. Μπορείτε να δείτε το βίντεο ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΕΠΟΡΤΑΖ (περιλαμβάνονται και εικόνες από τη μετάδοση του bookia.gr)

 

  

Φώτης Κουτσαμπάρης

Μπάμπης Μπαρμπουνάκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο γενικός τίτλος “Πλανόδιοι έρωτες”, που δόθηκε στην έκδοση αυτή, αφορά το πρώτο έργο του συγγραφέα, δηλαδή την ομότιτλη δραματική κομεντί, σε τρεις πράξεις. Είναι μια φανταστική ιστορία ενός ζεύγους και δυο άλλων προσώπων, ενός κηπουρού και μιας οικιακής βοηθού. Αναδεικνύονται κωμικά και τραγικά γεγονότα, με ανατροπές και εκπλήξεις. Ο συγγραφέας, κάτω από την επιφάνεια της χιουμοριστικής του διάθεσης “αφηγείται” ουσιαστικά ένα δράμα, με έντονα συναισθηματικά στοιχεία.

Στο επόμενο έργο, (Δραματική κομεντί, σε τρεις πράξεις), με τίτλο “Όσα ξέρει μια γυναίκα”, καυτηριάζονται καταστάσεις και γεγονότα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, με ανατροπές επίσης, αλλά και μια στυφή γεύση για όλα αυτά, που όχι σπάνια εμφανίζονται στη ζώσα πραγματικότητα. Πίσω από την κωμωδία, κρύβεται μια τραγωδία, στο τέλος της οποίας, όπως πάντα, επέρχεται “η των τοιούτων παθημάτων κάθαρσις” .

Ακολουθεί το μονόπρακτο “Χαιρετίσματα από τον άλλον κόσμο”, με εμφανή βιωματικά στοιχεία, ευσχήμως παραλλαγμένα, με εναγώνιες αναζητήσεις του ανθρώπου, σε θέματα αυτογνωσίας και προβληματισμού περί της αξίας της ζωής και των πράξεών του. Και, με μια έκπληξη στο τέλος.

Στο μονόπρακτο “Οι τελευταίες εξελίξεις της αεροναυτικής και του διαστήματος”, είναι σαφής η επιρροή ενός εφευρήματος του Αντων Τσέχωφ, καθώς το κεντρικό πρόσωπο, δεν έχει ιδέα, για το θέμα που αναπτύσσει. Λέει τον πόνο του, για τις οικογενειακές και άλλες περιπέτειές του!

Στο μονόπρακτο “Ένα σκυλάκι συντροφιάς”, με σαρκαστικό τρόπο ασκείται κριτική για την καθημερινή συμπεριφορά του νεοέλληνα. Τέλος στο μονόπρακτο “Πάνω σε μια πατρίδα τάβλι”, δυο τύποι ανταλλάσσουν απόψεις για τη ζωή, τον θάνατό και την ματαιότητα του κόσμου τούτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ