Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κ. Ζέρβας : «Δουλειά, κανόνες, οργάνωση και σχέδιο για την καθαριότητα της πόλης»

Το σύνολο των παρεμβάσεων και η τωρινή κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020,ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκου Ζεϊμπέκη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, το πρόβλημα της καθαριότητας από την 1η θέση που αναδεικνυόταν όλο αυτό το διάστημα υποχώρησε στην 4η θέση. «Μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες η κατάσταση που επικρατούσε έχει ανατραπεί. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά γνωρίζουμε πόσοι είμαστε, που είμαστε και τι κάνουμε επακριβώς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Στόχος μας στο τέλος της τετραετίας όλα να λειτουργούν άψογα και κανείς να μην ασχολείται με την καθαριότητα».

«Έχουμε σχέδιο, προτεραιότητες ιεραρχήσεις. Διαφυλάττουμε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας αποδεικνύοντας ότι αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική-οι υπάλληλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό» συμπλήρωσε και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε. «Ξεκινήσαμε από την αρχή! Παραλάβαμε ένα Δήμο εκτός ελέγχου, στα όρια της διάλυσης, να σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την καθημερινότητα, χωρίς σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και κυρίως χωρίς προοπτική στο εξαιρετικό σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Σεβόμαστε το γεγονός πως οι δημότες καταβάλουν δημοτικά τέλη και τους οφείλουμε ανταποδοτικά ποιοτικές υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία τους, όπως και των επιχειρήσεων ώστε μαζί να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα προστίμων σε όσους ρυπαίνουν δήλωσε πως σε πρώτη φάση θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια, παράλληλα θα ζητηθεί από το ΥΠΕΣ διασαφήνιση του νομικού καθεστώτος και ακολούθως θα γίνουν προσπάθειες επιβολής προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως προηγμένες κοινωνίες και κράτη έχουν καταφέρει να αποκομίζουν οφέλη από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους, προοπτική που είναι εφικτή και για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, παίρνοντας το λόγο, παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα δίνοντας έμφαση στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού, τους διαγωνισμούς προμηθειών που είναι εν εξελίξει και σχεδιάζονται στο άμεσο μέλλον.

«Παραλάβαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, εργαζόμαστε συστηματικά στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της μείωσης του κόστους και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες», επισήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε αλλά σίγουρα η κατάσταση σήμερα είναι βελτιωμένη».

Κλείνοντας στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της συνευθύνης όλων, δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών, στο ζήτημα της καθαριότητας και ζήτησε την τήρηση των κανόνων. «Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και με το παραπάνω αλλά η υπεύθυνη στάση όλων είναι απαραίτητη» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου δόθηκε έντυπο με τη συνολική παρουσίαση των δράσεων και των πρωτοβουλιών, που αποτέλεσε και τον βασικό κορμό της τοποθέτησης του κ. Ζεϊμπέκη. Δείτε κάνοντας κλικ παρακάτω:

Παρουσίαση – Θεσσαλονίκη Καθαρή και Βιώσιμη Ξανά (PDF)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ