“Άνοιξε πανιά” το νέο βιβλίο του Βύρωνα Πολύδωρα – Πρώτη παρουσίαση στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

“Άνοιξε πανιά” το νέο βιβλίο του Βύρωνα Πολύδωρα – Πρώτη παρουσίαση στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

“Βιβλίο συνείδησης και πίστης, για το ιστορικό φαινόμενο που λέγεται ελληνισμός”, χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, το νέο του βιβλίο, με τίτλο “Όταν ανοίγαμε πανιά”, των εκδόσεων Α.Α.Λιβάνη, που παρουσιάστηκε απόψε Τετάρτη 12/2 στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δ.Γούναρη 39, Καμάρα).

“Είναι ένας Θούριος του Ρήγα, ένα επαναστατικό κείμενο με τη στερεότητα του Σωκράτη, όταν απολογείτο…”, τόνισε ο κ. Πολύδωρας, δηλώνοντας ότι “αρνήθηκα την διάκριση ιστορίας και μυθολογίας”.

Από αριστερά Σωκράτης Δεληβογιατζής, Βύρων Πολύδωρας, Φώτης Κουτσαμπάρης

Από αριστερά Αντώνης Μαλλιάρης, Βύρων Πολύδωρας

“Είναι πράγματι αυτό το ταξίδι με τα ανοιχτά πανιά βύθισμα σε μια τράπεζα πληροφοριών, που αποτελεί μαθηματικό ολοκλήρωμα, καλύπτοντας το ίδιο περιεκτικά τις φάσεις της ιστορίας μας με σαφήνεια και γλαφυρότητα…”, σύμφωνα με τον φιλόλογο, συγγραφέα Γιώργο Ράπτη, ο οποίος έστειλε γραπτώς την ομιλία του, καθώς για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει ως εισηγητής, όπως είχε προγραμματιστεί. Η ανάγνωση της ομιλίας του έγινε από τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη, που συντόνισε τη συζήτηση.

Κατά τον κ. Σωκράτη Δεληβογιατζή, καθηγητή φιλοσοφίας στο ΑΠΘ ο Βύρων Πολύδωρας “είναι ο άνθρωπος που αντιμάχεται την καταστροφική δυσχέρεια προς μια κατεύθυνση ανάτασης”. “Αυτό το θηριώδης βιβλίο είναι πρόκληση”, τόνισε ο καθηγητής.

Παρέμβαση στη εκδήλωση έκανε η ποιήτρια Μαρία Ταπακτσόγλου – Μπούλη, η οποία έπλεξε το εγκώμιο του Βύρωνα Πολύδωρα.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

 

Σημείωμα για το βιβλίο

Αντιπαρατίθενται εδώ οι ήρωες και οι αντιήρωες. Είναι παραδείγματα με έναν ειρμό. Και έναν “μίτο” για να βγει ο σύγχρονος άνθρωπος, και ο Έλληνας ειδικά, από τον σημερινό του Λαβύρινθο. Ο “μίτος” δεν είναι άλλος από το παλιό προγονικό ήθος. Το έμπλεο από τις αρετές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Αυτός είναι ο δρόμος-τρόπος που πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις του ατόμου προς το σύνολο και των εθνών-κρατών μεταξύ τους.