Παρουσίαση βιβλίου “Σμύρνη το Αστέρι του Λεβάντε”

Παρουσίαση βιβλίου “Σμύρνη το Αστέρι του Λεβάντε”

Το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ “ΣΜΥΡΝΗ, το αστέρι του Λεβάντε Λεβαντίνοι, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι”, εκδόσεις Επίκεντρο, παρουσιάζεται στην Αίθουσα συνεδρίων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.)(Πλατεία Ιπποδρομίου, Θεσσαλονίκη) την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 , στις 19:00.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • Μιχάλης Τριανταφυλλίδης,σύμβουλος ανάπτυξης,
  • Αλέξανδρος Περτσινίδης, επιχειρηματίας,
  • Αμπντούλ Μπατούρ, δήμαρχος του Κονάκ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας.

Με την ευγενική υποστήριξη της Levante Ferries.

Σχετικά με το βιβλίο

Δεν ξέρω αν η Σμύρνη μπορεί να γίνει το 2020 το «Αστερι της Μεσογείου». Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η Σμύρνη αποτέλεσε το αστέρι του Λεβάντε από το πρώτο τέταρτο του 17ου μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να ερευνήσει τη συνεισφορά των Λεβαντίνων και των μειονοτήτων που αποτελούσαν το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης στη μετατροπή της πόλης από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα στο αστέρι του Λεβάντε και να την υπενθυμίσει σε όσους ανέλαβαν το καθήκον να μετατρέ-ψουν ξανά τη Σμύρνη σε αστέρι όχι μόνο της ανατολής αλλά και της Μεσογείου.

Όσο κι αν προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου σε επιστημονικά καλούπια, το ανά χείρας βιβλίο δεν φιλοδοξεί να είναι μια επιστημονική μελέτη καθώς δεν είμαι ακαδημαϊκός. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου την ευτυχία που μου έδωσε η έκδοση ενός βιβλίου για την πόλη στην οποία ζω μετά από έρευνες δύο περίπου ετών.

Δεν είναι σωστό να θεωρήσουμε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί μόνο μια ιστορία της Σμύρνης. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα βιβλίο για την οθωμανική ιστορία… Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Άραβες, τους Τούρκους, τους Κούρδους που δεν ζουν πια εδώ. Στην πραγματικότητα, η Σμύρνη είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά σύμβολα αυτής της ιστορίας. Όσοι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά το καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά. Αντιθέτως σε όσους φορούν παρωπίδες ό,τι κι αν πούμε θα ‘ναι ψέμα.
Σεφά Καπλάν

Να σας πω κάτι; Ξέρετε ότι αυτή η πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα κι ακόμα και πιο πριν είχε πολύ πιο μοντέρνα και σύγχρονη όψη; Με το πέρασμα του χρόνου η Σμύρνη έγινε μια πόλη άχρωμη, δυσάρεστη, χωρίς χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οι περισσότεροι εξ ημών δεν το γνωρίζουμε, αλλά κάποτε η πόλη αυτή ακτινοβολούσε. Το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ Σμύρνη: Το Αστέρι του Λεβάντε πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε Σμυρνιού.
Οντζέλ Οζιτσέρ

Αυτό το έργο έχει γραφτεί από την πένα ενός πραγματικού διανοούμενου και κατορ-θώνει να μας κάνει να ξαναδούμε όσα ξέρουμε για τη Σμύρνη με διαφορετική ματιά, φωτίζει άγνωστες πτυχές και εξετάζει λεπτομερώς τις πλούσιες ρίζες της πόλης. Γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή μας δείχνει πόσο πλούσιος είναι ο τόπος στον οποίο ζούμε και πόσο τυχεροί είμαστε και μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της πόλης, είναι ένα έργο με μεγάλη αξία και σημασία.
Επίκουρος Καθηγητής Αϊκάν Τζάντεμιρ

Ο Μπουλέντ Σένοτζακ γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1954 στη Σμύρνη. Φοίτησε στο γαλλικό γυμνάσιο Σεν Ζοζέφ και στο ιδιωτικό κολλέγιο Φάτιχ της Σμύρνης. Το 1978 ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Το 1990 ίδρυσε μαζί με 47 συναδέλφους του τον Σύλλογο Νέων Επιχειρηματιών Αιγαίου (EGIAD) του οποίου προήδρευσε για δύο χρόνια. Είναι επίσης μέλος του Junior Chamber International και του τουρκικού επιμελητηρίου του Junior Chamber. Ως ιδρυτής του Ιδρύματος Υψηλής Τεχνολογίας Σμύρνης (IYTEV), του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης Αιγαίου, του Ομίλου Ερευνών Σμύρνης και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ευτυχούς Συνταξιοδότησης (SEV) και του Ιδρύματος Παιδιών με Ανάγκη Προστασίας Τουρκίας (KORUNUCUK) έχει συμμετάσχει σε διάφορες πλατφόρμες, όπως η Πλατφόρμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Σμύρνης (IZGEP), που δραστηριοποιούνται με σκοπό την ανάπτυξη της Σμύρνης. Ο Μπουλέντ Σένοτζακ έχει συγγραφικό έργο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα δημοσίευσε ογδόντα βιβλία και επτά τεύχη του περιοδικού Σμύρνη: Ιστορία και Κοινωνία (Izmir Tarih ve Toplum Dergisi). Επίσης δημοσίευσε διάφορα άρθρα στη στήλη «Το βαπόρι του κόλπου» (Vapur Korfezi) στο ένθετο της εφημερίδας Σαμπάχ που κυκλοφορεί στις επαρχίες του Αιγαίου. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας με τίτλο Σμύρνη, το αστέρι της ανατολής: Λεβαντίνοι, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι είναι η πρώτη ερευνητική απόπειρα του Μπουλέντ Σένοτζάκ. Το δεύτερό του βιβλίο με τίτλο Εξανθρωπισμένος θεός (Insanlast?r?lan Tanr?) είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο. Το όνειρο χάθηκε στον δρόμο (Dus Yollarda K?r?ld?) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.