Αφιέρωμα στον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία από το περιοδικό “Ξεναγός”

Αφιέρωμα στον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία από το περιοδικό “Ξεναγός”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη φιλοξένησε το περιοδικό “Ξεναγός” που κυκλοφόρησε στα πλαίσια της 29ης Detrop με τίτλο “Γεύσεις Ελλάδας”. Η συνεργάτιδα του περιοδικού Ιωάννα Μπάμπη – Τζούνη συνομίλησε μαζί του για την πολυετή και επιτυχημένη πορεία του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της συνέντευξης, καθώς και φωτογραφίες από το τετρασέλιδο αφιέρωμα:

κ. Μαλλιάρη, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την εκδοτική δραστηριότητα;

Το ξεκίνημα μου στο χώρο του βιβλίου έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αρχικά ως πλασιέ βιβλίων και στην συνέχεια με το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Αγίου Μηνά 11. Aργότερα, συνέχισα με τις εκδόσεις, από το 1974 με την κυκλοφορία της εγκυκλοπαίδειας «παιδεία».

Ποια ήταν η απήχηση από την πρώτη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Παιδεία»;

Η επιτυχία της εγκυκλοπαίδειας «παιδεία» ήταν εκπληκτική!. Πραγματικά δεν περίμενα ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό! Η πρώτη έκδοση σε 3.000 αντίτυπα εξαντλήθηκε στον πρώτο κιόλας χρόνο…

Κατά τη διάρκεια της πορείας σας στο χώρο των εκδόσεων συναντήσατε εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες; Πότε ξεκίνησε η κυκλοφορία της πετυχημένης σειράς βιβλίων μαγειρικής;

Η πρώτη επιχειρηματική ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν το 1970, όταν ανέλαβα δύο μεγάλες αντιπροσωπείες στη Βόρεια Ελλάδα, της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα και του Ίκαρου στην λογοτεχνία και το 1987 με το άνοιγμα του 5όροφου βιβλιοπωλείου στην Αριστοτέλους 9.

Η σειρά των βιβλίων μαγειρικής με μεγάλη εμπορική επιτυχία και περισσότερους από 120 τίτλους, ήρθε το 2000. Είχαν προηγηθεί βέβαια, στη δεκαετία του ’80, η έκδοση του μεγάλου έργου «Ελλάδα, Ιστορία και Πολιτισμός», σε 10 τόμους, η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού σε 12 τόμους, η εγκυκλοπαίδεια αρχιτεκτονικής σε 12 τόμους, τα λεξικά και πολλά άλλα βιβλία που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Τι σημαίνουν για σας οι έννοιες: «Βιβλίο» και «Παιδεία»;

Οι έννοιες αυτές αφορούν τα πάντα που σχετίζονται με την μόρφωση και τον πολιτισμό. Χωρίς το βιβλίο δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί η σκέψη, να διαδοθούν οι ιδέες, οι στοχασμοί, τα οράματα των φιλοσόφων στις πλατιές μάζες καθώς και  όλα όσα αφορούν τις επιστήμες μας και ειδικότερα την παιδεία.

Ο πολιτισμός μας έχει χαρακτηρισθεί ως «πολιτισμός της εικόνας», όπου ο λόγος έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Με ποιον τρόπο ο έντυπος λόγος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην παραπάνω διαπίστωση;

Ουδείς μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του βιβλίου στην ψηφιακή μορφή. Εκτιμώ, όμως, ότι παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας, θα συνεχίσει και η έντυπη μορφή του βιβλίου. Ιδιαίτερα στον τομέα της λογοτεχνίας που περισσότεροι αναγνώστες επιμένουν την έντυπη μορφή για ευνόητους λόγους.

Με τη λογική αυτή, και η ψηφιακή και η έντυπη, θα συνυπάρχουν δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολυδιάστατη κρίση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και ηθικό επίπεδο;  

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, πολλά από τα παραπάνω που θέσατε στην ερώτηση σας, ίσως έχουν εκπέσει. Η μεγάλη κρίση της οικονομίας είχε επιπτώσεις στο πολιτιστικό, το κοινωνικό και το πολιτικό και στην καθημερινότητα του κοινωνικού ιστού.

Δυστυχώς, το πολιτικό μας προσωπικό, για πολλές δεκαετίες, δεν λειτούργησε  όπως θα έπρεπε, με επακόλουθο την γενική κρίση, την διαφθορά και την πτώση των πολιτισμικών αξιών. Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα βρούμε το σωστό βηματισμό μας.

 Είστε αισιόδοξος για την πορεία της εκδοτικής παραγωγής στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς, αλλά ελπίζω ότι, αν δεν έχουμε ανοδική πορεία, η εκδοτική παραγωγή θα διατηρηθεί, τουλάχιστον, στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή στους 7.000 – 8.000 τίτλους το χρόνο.

Σχεδιάζετε κάποιες καινούργιες εκδόσεις για το μέλλον;

Ο προγραμματισμός μας για τα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνει την έκδοση σημαντικού αριθμού βιβλίων ιστορικού περιεχομένου και παιδικών βιβλίων.