Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος

Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος, το πρωί Σαββάτου 28 Μαρτίου 2020,  μετά από δεκαήμερη νοσηλεία στην Β’ Παθολογική του Νοσοκομείου Καβάλας. Ο εκδημών ήταν πατέρας της γνωστής ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου.

Ο Πατέρας Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος, γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο του στη Θάσο, καθώς και για το πλούσιο συγγραφικό και λογοτεχνικό έργο, υπηρέτησε 55 χρόνια με αφοσίωση την εκκλησία στη Θάσο, κηρύττοντας τον λόγο του Θεού και της Αγάπης. Κήρυττε ακόμη μέχρι και πριν λίγο καιρό, καθιστός σε καρέκλα.

Πολυβραβευμένος για την δραστηριότητα του.  Ακόμη και λίγο πριν αποδημήσει εις Κύριον,  βραβεύθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) για το ποίημα του “Υπάρχουν άνθρωποι όπως εγώ” (το οποίο πραγματώνει και όλη του τη ζωή), σε μια εκδήλωση που θα γινόταν την Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου 2020) η οποία αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν αυτές τις ημέρες.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής, υπέμεινε τις τελευταίες μέρες της ζωής του δίχως τους οικείους του δίπλα του (σύζυγο, κόρη, γαμπρό και εγγονή), πίνοντας έως τέλους το ποτήριο της δοκιμασίας και του μαρτυρίου της πλήρους απομονώσεως, δεδομένης της θεσπίσεως των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί από την Πολιτεία για την πρόληψη του κορονοϊού.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου σε κλειστή τελετή. Έναντι επιμνημόσυνου δεήσεως, θα δοθεί ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων σπουδών ενός αριστούχου μαθητή / μαθήτριας που αδυνατεί να σπουδάσει λόγω οικονομικής κατάστασης. Καθώς και ο ίδιος ο Πατέρας Γεώργιος κατάφερε να αποκτήσει την ανώτατη μόρφωση και να λάβει υποτροφίες (Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης) με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες (πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας γιος ξυλουργού από τη Νίσυρο των Δωδεκανήσων), αυτή ήταν και η τελευταία του βούληση.

Στην μεγάλη και τελευταία περιπέτεια της ζωής του, η οικογένεια ευχαριστεί τις τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες κ. Μαρία Γεωργίου, κ. Νάντια Κωστίδου και κ. Ζωή Γιανγκανίδου.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ
Που θέλουν την ψυχή τους, μοναστήρι
Γαντζωμένο περιστέρι σ’ένα βράχο στο γκρεμό
Με νανούρισμα τον γρύλο και τον σπίνο ξυπνητήρι.
Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ
Που στα σώψυχα τους μοιάζουν με χωριό
Όπου η χαρά τους αρχινάει απ’το πρωί
Κι έχουν Πασχαλιά τους….το νοικοκυριό.
Και πλαγιάζουν με του λύχνου την φωτοδοσία
Σε μια στρώση με προσκέφαλο την Αγάπη και την Ησυχία.
Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ!

 

Bιογραφικό σημείωμα
του πατέρα Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου

Γεννήθηκε στον Εμπορειό της Νισύρου από Σμυρνιό πατέρα, [πρόσφυγα], τον Ιωάννη Γ. Διαμαντόπουλο και από μάνα Δωδεκανήσια, την Άννα Μ. Τριανταφύλλου και είναι ο πρωτογιός από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.

Ο πατέρας Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος υπήρξε από τους πρωτοπόρους φοιτήσαντας [1947-52] και αποφοιτήσαντας της Πατμιάδας εκκλησιαστικής Σχολής με μόρφωση, παιδεία και επίδοση ΑΡΙΣΤΗ. Στη συνέχεια φοίτησε -και πάλιν από τους πρωτοπόρους ιεροσπουδαστάς στην κατά Χάλκην γεραράν Θεολογικήν Σχολήν και η επίδοση του μέχρι και το Α΄ εξάμηνο του έτους 1956 ήταν του γενικού βαθμού ( 9,7/11), Άριστα, πρώτος από τους τρείς συναριστεύσαντας τότε.

Αγάπησε σαν ιεροσπουδαστής στην Χάλκην, την ομογενή κόρη Φιλομήλα Ν. Πανέρη την οποία και παντρεύτηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Πτυχίο θεολογίας τελικά πήρε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θεσσαλονίκης το 1957.

Τη στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στον Ιο Λόχο Κωνσταντίνου στη Φλώρινα ως γραφέας των Α2 και Β10 Γραφείων 1ου Συντάγματος και διέπρεψε και στους στρατιωτικούς αγώνες της Εννάτης Μεραρχίας στη Κοζάνη νικήσας νίκην πρώτην μετά διπλώματος και χρυσού μεταλλίου στην σφαιροβολία κ.ά.

Έχει θυγατέρα την ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, -αριστούχο των πολιτικών επιστημών και δημοσίων σχέσεων σύζυγο του Χαράλαμπου Φιλιππίδη.- Έζησε και εργάστηκε 4 χρόνια στη Βραζιλία, όπου δημοσίευσε σχόλια για την Ατλαντίδα, τους Ίνκας, το τέμπλο του Γιουκατάν κ.ά, στην εφημερίδα CORREIO DO POVO-CRUZ ALTA , R.G. DO SUL καθώς και άρθρα συμπαράστασης στους εκεί απόδημους έλληνες. Κατέχει και ομιλεί πέντε γλώσσες, πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και τη γλώσσα του ευαγγελίου της αγάπης.

Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λιμένα της Θάσου απ’ τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κύριον Αλέξανδρο κι από τότε ζεί οικογενειακά στην ενορία Αγίου Νικολάου Λιμένα-Θάσου χρηματίσας και επι δεκαετείαν αρχιερατικός Επίτροπος περιφέρειας Θάσου με το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου, υπηρετήσας και επί 15 και πλέον έτη στη Μέση παιδεία (Λύκειο –Γυμνάσο), ως καθηγητής και εξομολόγος, ενώ παράλληλα η κοινωνική και πνευματική του προσφορά προς τον λαό του Θεού δεν ελαττώθηκε.

Συνέβαλε ανιδιοτελώς στην ίδρυση του 1ου Ferry boat και τη σύσταση της Πανθασιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας S.A. για τη λύση του προβλήματος συγκοινωνία-πρόοδος της νήσου Θάσου, τιμηθείς το 2011 από τον Δήμο Θάσου για την πολυσχιδή κοινωνική και πνευματική του προσφορά στα δρώμενα του τόπου του, καθώς και από την Ευρωκατασκήνωση Θάσου του κ. Αναστασίου Καπόλα για τον ίδιο λόγο.

Στα ελληνικά γράμματα παρουσιάστηκε νωρίς το Ι954 στις εφημερίδες Εμπρός και Κυριακάτικη Πρωία της Πόλης, αποσπάσας εκεί και το Α΄βραβείο ποίησης και πεζού λόγου [ποίημα και δοκίμιο αφιέρωμα] στον αείμνηστο ποιητή Κώστα Ουράνη, εκφραστή του κοσμοπολιτισμού. Δημοσίευσε στο περιοδικό Εφημέριος το ποίημα, Δαυίδ και Ψαλμοί και στο Γνωμαγόρα περιοδικό και στις εφημερίδες Φωνή της Νισύρου, Νέα της Νισύρου, στην Θασιακή, στα Νέα της Θάσου, ποίηση επι παντός επιστητού, στα λογοτεχνικά περιοδικά, QUARIOS, KEΛΑΙΝΩ, Μουσών Μέλαθρον κ.λ.π, ποιήματα εφ’όλης της ύλης.

Ποιητικά του ΕΡΓΑ είναι. Η Θάσος εν στεναγμοίς αλαλήτοις΄΄Εκδόσεις, το Χρονόμετρο. Καβάλα 1993. Το ποιητικό βιβλίο ΄΄Εφτάλοφο πεντάμορφό μου Εμπορειό, Αθήναι [1997], Εκδόσεις «Επτάλοφος» ό όσιος Δανιήλ, ο εν θασίω΄΄. Eκδόσεις το ΄΄ΦΩΣ΄΄ Ιεράς ΜΗΤΡ.Φ,Ν,Θ, Καβάλα 1969.
Το επίτομο βιβλίο [επτά βραβευμένων συλλογών] με τον τίτλο, ΄΄Επτά ζώνες χρυσές της Ελλάδας΄΄, Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ Θεσσαλονίκη, 2008.

Το επίτομον βιβλίο, με το τίτλο ΄΄Σοι δόξα πρέπει΄΄, Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ Θεσσαλονίκη 2010.

Το βιβλίο Κωνσταντινοπολίτικες ωδές και κραυγές του νύν και του χθές, Εκδόσεις Πηνελ.Τσουκάτου, Αθήναι 2012.

Σωρεία ποιημάτων στις στήλες ΄΄Ακούστε και΄μένα΄΄ και στη΄΄Θασίτικη ποιητικη γωνιά΄΄των εγκρίτων εφημερίδων Θασιακή και Νέα της Θάσου αντιστοίχως.

Υπάρχει και ένα μέγα Αρχείο αδημοσίευτων έργων του, λυρικής, ιστορικής και θρησκευτικής ποίησης και ένα πλήθος ποιητικών κηρυγμάτων (ΥΠΟ ΈΚΔΟΣΙΝ).

Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική και κοινωνική του προσφορά από το Καφενείο των Ιδεών με το βραβείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βεργίνας. Καθώς επίσης το 2010 από την Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Θεά Αθηνά, επίσης από την Αμφικτιονία του Ελληνισμούέχει διακριθεί με το βραβείο Γραμμάτων και Ευποιΐας. Αξίζει να σημειωθεί ότι απέσπασε πληθώρα βραβείων και επαίνων σε ποιητικούς διαγωνισμούς, χρυσό μετάλλιο από την Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης, δεύτερο βραβείο από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, πρώτα βραβεία στα Σικελιανά, καθώς επίσης Α’ βραβείο για την θρησκευτική και την ιστορική του ποίηση από το λογοτεχνικό Όμιλο Ζαλώνη και τοΠεριοδικό Κελαινώ. Επίσης από τους Φίλους των Επτανήσων το βραβείο Ελληνοεμφορούμενης ποίησης και στην κατηγορία της ιστορικής ποίησης Α’ βραβείο από το Σύλλογο Βαυαρίας.

Η e-φημερίδα politismika.gr και οι εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του κεκοιμημένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ