Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

ΠΕΔΚΜ: Μέσω τηλεδιάσκεψης και με απόλυτη ομοφωνία πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ

Την άμεση και ουσιαστική οικονομική στήριξη των Δήμων ζητά από την κυβέρνηση  η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), καθώς λόγω της καραντίνας από τον κορωνοϊό σημειώνεται μεγάλη υστέρηση στα έσοδα τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν δραματικά τα έξοδα για την κάλυψη αναγκών, εν μέσω της πανδημίας.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, που έγινε για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη και ήταν διευρυμένη, καθώς συμμετείχαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.

Την κραυγή αγωνίας όλων των Δημάρχων να ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες ιδίως στην καθαριότητα, μετέφερε, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως «αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει ουσιαστικά τους Δήμους θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος».

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Δήμοι απέδειξαν σε αυτήν την υγειονομική κρίση ότι είναι ο μόνος θεσμός του κράτους που κατάφερε να μπει κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των πολιτών μέσα από θεσμούς όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, το ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ.

Προτείνει τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία των Δήμων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, έκανε λόγο για δραματική  μείωση των εσόδων,  που οφείλονται, όπως είπε, στην έλλειψη ρευστότητας από τη μη είσπραξη των πάσης φύσεως τελών και φόρων, γεγονός που  δυσχεραίνει την λειτουργία τους.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συμφώνησε ομόφωνα να συνταχθεί και να σταλεί, επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, με την επισήμανση ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Μεταξύ άλλων, θα ζητηθεί από το ΥΠ.ΕΣ η καταβολή τουλάχιστον δύο επιπλέον δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, (ΚΑΠ), η στήριξη των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την άμεση καταβολή της πρώτης ετήσιας οικονομικής δόσης, των  ωρομίσθιων  γυμναστών, καθηγητών ωδείων, σχολικών φυλάκων, σχολικών τροχονόμων  που ανέστειλαν υποχρεωτικά με τις ΠΝΠ τις δραστηριότητές τους καθώς και των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης και Αποχέτευσης που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας.

Η ίδια επιστολή θα σταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), γνωστοποιώντας τους τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Δ. Παπαστεργίου: «Οι Δήμοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»

Στην καλή συνεργασία των ΠΕΔ και των Δήμων με την ΚΕΔΕ, και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και σ΄ αυτήν την κρίση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι μια κατάσταση δύσκολη, πιεστική και πρωτόγνωρη, αλλά με τη καλή συνεργασία και συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία βρίσκουμε λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Δ.Σ για τη διάθεση  υλικού ατομικής προστασίας στους Δήμους, από το υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως υπάρχουν πολύ αυξημένες ανάγκες στο χώρο αυτό και συνεπώς, θα διατεθούν σε πρώτη φάση περίπου 300.000 μάσκες ατομικής προστασίας στους Δήμους όλης της χώρας, πλην της Αττικής όπου θα διατεθούν 100.000.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε,  η ΚΕΔΕ προχωρά στην προμήθεια επιπλέον 500.000 μασκών και 500.000 γαντιών, με χρήματα του αποθεματικού της, για να καλύψει κι αυτή με τη σειρά της μέρος των αναγκών των Δήμων, βάση πληθυσμιακών κριτηρίων. «Η ΚΕΔΕ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα στην διανομή των 300.000 μασκών που άμεσα θα αποσταλούν σε όλες τις ΠΕΔ. Οι μάσκες κατανεμήθηκαν με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για τον αριθμό εργαζομένων των Δήμων στις κοινωνικές δομές τους. Προτεραιότητα των αρμόδιων Υπουργείων και της ΚΕΔΕ είναι σε πρώτη φάση να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Ενίσχυση νοσοκομείων και στρατιωτικών μονάδων με υγειονομικό υλικό

Στην προμήθεια αναπνευστήρων και λοιπού υγειονομικού υλικού, που θα διατεθεί ως δωρεά, στα νοσοκομεία αναφοράς της Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορωνοϊό, αποφάσισε να προχωρήσει η  ΠΕΔΚΜ, συμμετέχοντας στην πανεθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Μάλιστα για το λόγο αυτό θα συσταθεί επιτροπή από αιρετούς μέλη της ΠΕΔΚΜ, που θα συντονίσει τη διαδικασία με το  Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα η ΠΕΔΚΜ, αποφάσισε να προμηθεύσει μέσα ατομικής προστασίας και υγειονομικό υλικό στις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες στα σύνορα στον Έβρο.

«Είναι μια κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης αλλά και αναγνώρισης της μεγάλης εθνικής προσφοράς τους προς τους φύλακες των ανατολικών μας συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.

Αδέσποτα ζώα

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνονται αγέλες πεινασμένων αδέσποτων σκύλων.

Το πρόβλημα έθεσαν όλοι οι Δήμαρχοι κατά τη συζήτηση του θέματος, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαμορφωθεί κείμενο με προτάσεις που θα καταθέσουν όλοι οι Δήμοι και στη συνέχεια να σταλεί έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία. Στο έγγραφο αυτό θα εκφραστεί η αγωνία των Δημάρχων για τα βαριά περιστατικά που σημειώνονται, στις κατά τόπους περιοχές αλλά και την αναγκαιότητα ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Για ένα θέμα που πονάει έκανε λόγο ο πρόεδρος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, λέγοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

«Είναι ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία να μην  έχει λύσει και να διαχειριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων, Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ο όρος «αδέσποτο ζώο» σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε ο κάθε δήμος σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη σίτιση τους αυτή τη δύσκολη περίοδο αλλά και να προωθήσει την υιοθεσία τους με καμπάνιες ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ