Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
22.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

“Ο Άγγελος της Δικαιοσύνης”, άρθρο και εικαστικό από τη ζωγράφο Στέλλα Καριάκα

Χαιρετώ τους απανταχού φίλους της Τέχνης, του Μύθου, του Λόγου και του Πνεύματος σήμερα ξεχωριστοί μου και πολυαγαπημένοι μου συνάνθρωποι , ξετυλίγεται μια ιστορία μέσω ενός έργου ζωγραφικής που εμπνεύστηκα λίγο πριν ξεσπάσει όλο αυτό που ζει σήμερα η ανθρωπότητα..

 

Γράφει η ζωγράφος Στέλλα Καριάκα

Το έργο είναι εμπευσμένο από την έννοια της Δικαισύνης ,της Ηθικής και της Προστασίας από την Κλασσική Αρχαιότητα έως σήμερα απασχόλησε την ανθρωπότητα .Στην πρωτόγονη εποχή η επιβίωση και η υπερίσχυση του ισχυρότερου ήταν κανόνας που ρύθμιζε την ανθρώπινη επιβίωση.

Η Δικαιοσύνη των ανθρώπων με την Δικαιοσύνη του Θεού απέχει πολύ και έχει εντελώς διαφορετική έννοια . Ο Θεός αλλιώς μας βλέπει και αλλιώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας ,συνήθως απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από πάρα πολλές ευθύνες και εξετάζουμε την ζωή των άλλων ανθρώπων με πολύ αυστηρότητα γι αυτό όταν βλέπουμε κάποιον άνθρωπο να σφάλει θέλουμε να επανορθωθεί την αδικία έστω και με βίαιο τρόπο,ο Θεός όμως μακροθυμεί και περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή να κατανοήσουν οι άνθρωποι το λάθος τους και να διορθωθούν .

Αυτή είναι η πραγματική θεραπεία και όχι από τον φόβο να προσπαθεί να τιθασεύσει και να υποτάξει κάποιος τον άνθρωπο που έσφαλε. Να κατανοεί το συμφέρον του και ποιό είναι το σωστό. Η εξωτερική συμμόρφωση δεν είναι ουσιαστική ,οι ψυχές πρέπει να κατανοούν επακριβώς και να μετανοούν αληθινά. Βέβαια σωστό και λάθος κάθε άνθρωπος θεωρεί κάτι διαφορετικό έτσι είναι δύσκολο και θέλει σκέψη και πίστη στο Θεό έτσι ώστε να έχει καθαρό πνεύμα για να εξετάσει κάθε πράξη και πώς μπορεί να επανορθώσει μετανοώντας και να ξεκινήσει την σχέση του με τους ανθρώπους σε νέα βάση,χρέος των συνανθρώπων είναι η συγχώρεση .

Η κοσμική λογική λέει σε χαστούκισαν ,χαστούκισε και και τιμώρησε αυτόν που σε αδίκησε. Η Θεική λογική είναι εντελώς διαφορετική ,ο Χριστιανός δε τιμωρεί αν σε χαστουκίσουν ,γύρισε και από το άλλο μάγουλο ,μπορεί να πονέσεις όμως θα δώσεις την ευκαιρία να μετανοήσει ο άνθρωπος που αδικεί ,έτσι θα γλυτώσουν πολλοί άλλοι άνθρωποι από την αδικία αυτή. Ο Θεός δε τιμωρεί αλλά θεραπεύει ,εκδηλώνεται παιδαγωγικά .

Στο έργο αποδίδω την Θεική φύση μέσω του Αγγέλου έτσι ώστε να έχουμε υπόψιν το αόρατο, το Θεικό να είναι μέρος της σκέψεις μας και θα μετανοούμε και να θεραπεύομαστε από τα πάθη ,τα αμαρτήματα ….
τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα όπως η Αλαζονεία ,η Ζηλοφθονία,η Οργή,η Οκνηρία, η Απληστία και η λαγνεία και να επικεντρωθούμε στις ι 7  κύριες αρετές όπως η ταπεινότητα,η ευσπλαχνία, η αγνότητα,η φιλαλληλία, η επιείκεια, η καλοσύνη,η εργατικότητα.

Η Δικαιοσύνη του Θεού είναι να σωθεί ο άνθρωπος και να βρει τον Παράδεισο σε αυτή την ζωή ,έστω μια ακτίνα του Παραδείσου και όταν έρθει η στιγμή να πάει κοντά του θα ξέρει πώς είναι ο επουράνιος Παράδεισος δεν θα του είναι κάτι άγνωστο.

Τον Παράδεισο τον κερδίζει ο άνθρωπος με την ζωή που ζει και την συμπεριφορά του στους συναθρώπους του , η επικοινωνία της ψυχής με κάθε τι ακάθαρτο πνεύμα επιφέρουν ψυχολογικές διαταραχές και ζει ο άνθρωπος στην κατάσταση της κολάσεως ,του αρνητικού.

Ευχή μου όλες οι κοινωνικές ομάδες να εξετάζουν άσχετα με την θέση την κοινωνική ή οικονομική τις πράξεις τους , ο Άγγελος στρέφει το βλέμμα στην ζυγαριά και έχει στο κάτω μέρος του ενδύματος την κλεψύδρα με μια δύνη να ξετυλίγεται κάτω από τα σώμα του προς την γη …υπονοώ την ώρα της κρίσης που θα επανέλθει ο Χριστός στην Γη , η Θεική αυτή δύναμη . Επομένως το έργο επικεντρώνεται στην μετάνοια και συγχώρεσει του εαυτού που παραπάτησε και την συγχώρεση των άλλων που δεν είναι τέλειοι έτσι και αλλιώς όπως και εμείς δεν είμαστε τέλειοι και να επανεξετάζουμε συμπεριφορές και πράξεις και να συγχωρούμε και όχι να τιμωρούμε.

Βέβαια χρέος για αυτογνωσία δεν έχουν μόνο αυτοί που είναι πνευματικά πιο διαβασμένοι θα λέγαμε αλλά και όσοι δεν γνωρίζουν ,εννοώ το σωστό δρόμο τις αρετές που ξέχασαν θα πρέπει να ενδιαφερθούν να ψάξουν με οποιοδήποτε τρόπο . …τί έκανα λάθος …μήπως φταίω με τον τρόπο που λειτουργώ…γιατί δεν έχω από το περιβάλλον μου την επικοινωνία που με ευχαριστεί ,δε με αγαπούν ,δεν με εκτιμούν ? Και τότε έρχεται η μετάνοια και η συγχώρεση και όλα ξεκινούν σε νέα βάση για κάθε άνθρωπο .

Επομένως ο πλούσιος πνευματικά και ο αδαής (αυτός που δεν γνωρίζει)έχει την ίδια ευθύνη στον εαυτό του ,γιατί πολλές φορές η πολύ αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις μας είναι τροχοπέδη στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη θέλει σύνεση και ταπεινότητα για να κατακτήσεις την Αγάπη του Θεού που δεν είναι τίποτε άλλο από την Αγάπη των ίδιων των Ανθρώπων.

Ας γίνει η Πείρα όσων ζούμε Γνώση , φίλοι μου και ας μας οδηγήσει η Κρίση μας στο σωστό δρόμο , ας γίνει Συνείδηση . Και τί άλλο είναι η Συνείδηση ? Είναι το να έχουμε την αίσθηση της σημασίας των πράξεών μας , κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί από την επιστήμη η οποία είναι αντικειμενική , η συνείδηση είναι υποκειμενική και εξαρτάται από την παρατήρηση του ίδιου του εαυτού .

Είναι ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας που αναγνωρίζει το σωστό και το λάθος , την ενοχή σε κάθε κακή συμπεριφορά , την αίσθηση της γαλήνης και της αγάπης εσωτερικά όταν πράττουμε καλώς.
Είθε να έχουμε ανοιχτά τα ρεύματα επικοινωνίας και την αυτοπαρατήρηση του εαυτού και να αναγνωρίζουμε πάντα τον σωστό δρόμο της Αγάπης και της Αρετής .

Εύχομαι τα καλύτερα για όλους να βρίσκονται εμπρός σε όλους σας και να μην λείπει η Δύναμη , η Υγεία , η Αγάπη ,η Ελπίδα για το αύριο που θα ξημερώσει.

ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ !!

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ : Δια Χειρός Στέλλας Καριάκα”Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ” Ακρυλικά σε καμβά 90 εκ Χ 65εκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ