Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
22.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

“Ας την κρίνει ο Θεός” από την Κινηματογραφική Λέσχη Εργαζομένων της ΕΡΤ3

Η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, αφενός προσαρμοσμένοι στις έκτακτες συνθήκες, αφετέρου αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το όραμά τους, παρουσιάζουν, εδώ και λίγες εβδομάδες, τις ταινίες του νέου τους προγράμματος διαδικτυακά, ωσότου αρχίσουν οι δευτεριάτικες προβολές τους στο θερινό cine ΑΠΟΛΛΩΝ.

Στο αφιέρωμα με τον τίτλο «Σε σκοτεινούς δρόμους», επιλέχθηκε από το ΚΕΜΕΣ μία σειρά εξαιρετικών ταινιών που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων που ζουν και δρουν κάτω από ασυνήθιστη πίεση. Όλες οι προτεινόμενες ταινίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες για προβολή στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους. Επιπρόσθετα, κάθε  Δευτέρα στις 22:00 θα πραγματοποιείται – αποκλειστικά μεταξύ των μελών της λέσχης – τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης την τελευταία προτεινόμενη ταινία και εισήγηση από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου.

Η επιλεγμένη ταινία για την τρέχουσα εβδομάδα είναι το «Ας την κρίνει ο θεός» του Τζον Σταλ. Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή στο link:

https://www.youtube.com/watch?v=CQqjEDfoMkY

 

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 22:00 και αφού τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη θα έχουν παρακολουθήσει την ταινία στο σπίτι τους από το διαδίκτυο, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για συζήτηση και ανάλυσή της.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τα στοιχεία της ταινίας και μια σύντομη κριτική της.

 

«Ας την κρίνει ο Θεός» («Leave her to heaven», έγχρωμο, ΗΠΑ, 1945, διάρκεια 110΄).

Σε σκηνοθεσία Τζον Σταλ και σενάριο από το βιβλίο του Μπεν Έιμς Γουίλιαμς. Παίζουν οι Τζιν Τίρνεϊ, Κόρνελ Γουάιλντ, Τζιν Κρέιν.

Το φιλμ είναι ένα κλασικό, υπέροχο ψυχαναλυτικό μελόδραμα, το μόνο έγχρωμο νουάρ, από τα αγαπημένα του Μάρτιν Σκορσέζε. Βραβεύτηκε με όσκαρ φωτογραφίας και ήταν υποψήφιο και για όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και ήχου.

Ένας συγγραφέας γνωρίζει  μια κοπέλα, ερωτεύονται και παντρεύονται. Ωστόσο, ο έρωτας της γυναίκας μετατρέπεται σε έμμονη ιδέα με δραματικές εξελίξεις. Ο μετρ του μελοδράματος, Τζον Σταλ, αξιοποιεί ένα μυθιστόρημα υποδειγματικά αφηγημένο με συνεχή ένταση και εμμονή στη λεπτομέρεια. Ο μαέστρος της φωτογραφίας Λίον Σαμρόι  σηματοδοτεί με τα χρώματα του έντονου κόκκινου και του πράσινου συγκεκριμένες συναισθηματικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Αγάπη που σκοτώνει, πάθος αυτοκτονικό, σε μια ταινία που σίγουρα θα λάτρευε και ο Τριφό, με εξελίξεις αδύνατο να προβλεφθούν. Η ηρωίδα βαδίζει στους «Σκοτεινούς δρόμους» του δικού της παραισθητικού κόσμου, σε ένα φιλμ που επηρέασε όλο το διεθνές σινεμά. Πρόκειται για ένα υποβλητικό σκοτεινό  ποίημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ