Σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων αναζητούνται και φέτος εργάτες που θα δουλέψουν σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, την ώρα που ο εγγεγραμμένος αριθμός ανέργων στην χώρα μας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο! Εξ’ αυτών οι 515.933 είναι μακροχρόνια άνεργοι και μόνο 184.252 άτομα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Η μεγάλη ανάγκη για εργάτες γης φαίνεται ότι συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, στις 22 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογο του της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά την οποία συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανοίξουν τα σύνορα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάζεται η «εισαγωγή» εργατών από την Αλβανία, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα.
Κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δοθεί εργασία και σε αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, έχουν νόμιμα χαρτιά και μπορούν να εργαστούν.
Η νοοτροπία του … δημοσίου
Το φαινόμενο της έλλειψης εργατών γης για εποχιακή εργασία κρατάει πολλά χρόνια… Κάθε χρόνο, την άνοιξη, οι εργοδότες ακολουθούν την διαδικασία έγκρισης αδειών διανομής για αλλοδαπούς. Καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και των περιφερειών, οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονται με τις ελληνικές πρεσβείες για να καλύψουν τις κατά τόπους ανάγκες. Στη συνέχεια τα υπουργεία εξωτερικών και εργασίας εκδίδουν Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπουν σε συγκεκριμένο αριθμό εργατών, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για έναν χρόνο.
Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρούνε Έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα. Οι Έλληνες άνεργοι, όπως περιγράφεται από τους αγρότες, αποφεύγουν τα χωράφια και επιδιώκουν να βρούνε μια θέση στο δημόσιο, βάση της νοοτροπίας που διατηρείται από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι άτομα που έχουν περισσότερο από ένα χρόνο να δουλέψουν και δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα, να μην θέλουν να εργαστούν στα χωράφια. (Εννοείται ότι κάνουμε λόγο για συνθήκες εργασίας σύμφωνες με τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας , της ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας). Ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και δη φέτος, με τις επιπτώσεις που αναμένονται από την πανδημία του κορονοϊού, θα έπρεπε να εκλείψει η νοοτροπία του «βολέματος» και να μην απορρίπτονται οι χειρονακτικές εργασίες.
Φώτης Κουτσαμπάρης