“Κορoνοϊός και στωικότητα” είναι ο τίτλος του άρθρου της κ. Γεωργίας Γοργούς Αλεξίου, προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, που φιλοξενεί η e-φημερίδα μας. Η κ. Αλεξίου μας προτρέπει να υπομείνουμε τον κορονοϊό με στωϊκότητα μεν, αλλά και με εγρήγορση για ό,τι μας περιμένει την επόμενη ημέρα. Διαβάστε το άρθρο:
Σκηνὴ πᾶς ὁ βίος καὶ παίγνιον· ἢ μάθε παίζειν
τὴν σπουδὴν μεταθεὶς ἢ φέρε τὰς ὀδύνας.
Σκηνή (θεάτρου) είναι όλη η ζωή και παίγνιο. ή θα μάθεις να παίζεις
ή θα υποφέρεις τις οδύνες.
Εἰ τὸ φέρον σε φέρει, φέρε καὶ φέρου· εἰδ’ ἀγανακτεῖς,
καὶ σαυτὸν λυπεῖς καὶ τὸ φέρον σε φέρει.
Αν η μοίρα σε σέρνει, άντεξε και άφησε να συρθείς μαζί της. Αν αγανακτείς, και τον εαυτό σου τον στεναχωρείς και η μοίρα σε σέρνει.
Όπου «το φέρον» εδώ με την έννοια της μοίρας, των γεγονότων που σε σέρνουν στην ροή τους, της ζωής η πορεία.
Στα δύο αυτά επιγράμματα ο Παλλαδάς προτείνει μια πρακτική φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της ζωής. Το ρήμα φέρω επαναλαμβάνεται και παραπέμπει στην στωϊκή αταραξία. Οι νοήμονες και οι σκεπτόμενοι γνωρίζουμε -χωρίς να είμαστε προφήτες- τι πρόκειται το αύριο να μας φέρει, αλλά το μόνο που αισθανόμαστε είναι αγωνία και στεναχώρια και φόβο για το μέλλον των παιδιών μας. Ενώ αυτοί που δεν σκέφτονται και δεν γνωρίζουν ζουν τον ύπνο του δικαίου. Πάντως ο Παλλαδάς που έζησε στην Αλεξάνδρεια την εποχή που λιντσάρησαν την Υπατία και έγραψε στίχους για την τελευταία φιλόσοφο, που έζησε τις μέρες που άρχισε ο ζόφος του θεοκρατικού καθεστώτος να σκεπάζει την οικουμένη, αντιλαμβανόταν πως η ροή των γεγονότων δεν αλλάζει.
Ας υπομείνουμε και τον κορωνοϊό με στωικότητα, αλλά και με εγρήγορση γι’ αυτά που μας περιμένουν την επόμενη μέρα.
Με φιλότητα
Η πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.