Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Χωρίς sms και δήλωση η μετακίνηση από τις 4 Μαΐου – Διαβάστε όλο το σχέδιο “γέφυρα” της κυβέρνησης

Την επιστροφή σε μια διαφορετική κανονικότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσια δήλωσή του, στις 6 μ.μ. της 28ης Απριλίου, παρουσιάζοντας και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε από τις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, καταργούνται δηλαδή η γραπτή άδεια και τα sms. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΓΕΦΥΡΑ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από 4 Μαΐου, η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα, δηλαδή από 4 Μαΐου, θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο.

Για την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. «Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους».

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σταδιακή αποκλιμάκωση των  μέτρων καθώς, όπως εξήγησε, σήμερα είμαστε ως χώρα πιο έτοιμη.

«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ, η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο. Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια».

«Εδώ και μήνες η πατρίδας μας και ο κόσμος όλος δίνει μια μάχη. Ως χώρα πήραμε μέτρα πρωτοφανή. Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε, δεν πήγαμε στις εκκλησίας μας. Επιδείξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός

Έκανε λόγο για μεγάλες επιτυχίες οφείλονται σε πολλούς μικρούς ήρως, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες που έκαναν παράδειγμα τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού. Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι εδώ και μέρες τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, όπως επίσης και ο αριθμός των ατόμων που είναι στα νοσοκομεία.

«Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προσταστεύσουμε. Επιδείξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Οι δεσμοί Πολιτείας και Πολιτών παισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν αδύνατες. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρους ήρωες. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. «Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. ‘Αρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του».

«Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε», κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Πηγή: voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ