Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ιδρύεται “Σύλλογος Φίλων Θαλάσσιας Θεσσαλονίκης”

Κίνηση για την ίδρυση “Συλλόγου Φίλων Θαλάσσιας Θεσσαλονίκης” κάνουν φίλοι του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, με πρωτεργάτες ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη θάλασσα. Εμπνευστής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Χριστόφορος Κουτίτας, πρώην πρόεδρος του ΟΛΘ. Σύνδεσμος ο  Θεόδωρος Βρακάς, αρχιπλοίαρχος μηχανικός πολεμικού ναυτικού ε.α.

Ήδη έχει συνταχθεί η ιδρυτική διακήρυξη και είναι σε εξέλιξη η ανοικτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο σύλλογο. Για περισσότερες λεπτομέρειες: th_vrks@yahoo.gr

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ: 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στόχος της δημιουργίας της πόλης μας από τον Κάσσανδρο, με την συνένωση Αλεξανδρινών Κοινοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν πάντοτε η Θεσσαλονίκη της θάλασσας, των μακρινών θαλασσινών οριζόντων, που την συνέδεαν, μέσω του Νεάρχου, ακόμη και με την άγνωστη τότε  Άπω Ανατολή. Η μήτρα αυτής της σύνδεσης ήταν και είναι ο Όρμος, ο Κόλπος της Θεσσαλονίκης και η ακτή τους, από το Μ. Έμβολο ως τις εκβολές του Αξιού. Πανάρχαιοι οικισμοί, στην Μηχανιώνα, την Θέρμη, την Χαλάστρα, έζησαν και έδρασαν ιστορικά με αυτόν τον προορισμό. Φτάσαμε όμως σήμερα στην εσώκλειστη, την εσωστρεφή πόλη, που στραμμένη προς την Βαλκανική ενδοχώρα, πιέζεται, απαγορευτικά, αμυντικά έως φοβικά ως προς την θάλασσα, από την ανάμνηση των παρακτίων τειχών της, έστω και κατεδαφισμένων, για την δημιουργία της «παλιάς Παραλίας».

Το δικαιούμενο «Άνοιγμα» της πόλης στη θάλασσα της, παραμένει ζητούμενο. Το άνοιγμα, που θα συνδυάζει την αναψυχή, τον αθλητισμό, την ναυσιπλοία, την ναυτωσύνη, την θαλάσσια και αεροπορική συγκοινωνία, την σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή, την οικολογική αναζήτηση και προστασία, σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, που θα αναβαθμίσουν τον ψυχισμό και το ηθικό των κατοίκων, την παραγωγική τους δύναμη, τον τουρισμό, την αληθινή (και όχι κατ’ όνομα)  οικολογική προστασία και ανάπτυξη, μέσα από μία συνδυασμένη συνολική (ολιστική κατά τα λεγόμενα) αντίληψη, προσέγγιση, οργάνωση, και δράση, προς όφελος όλων των κατοίκων της, συγκεράζοντας ακόμη και  αντικρουόμενα συμφέροντα, πάντα σε μία συνολική ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση, αλλά ιδίως, προς χάρη και κληρονομία της νέας γενιάς της, που παραμένει στο επίπεδο των περιπατητών και καφεδίαιτων της παραλίας. Στόχος για την γενιά αυτή είναι η γνωριμία με την θάλασσα και την παράκτια ζώνη της πόλης, η αθλητική, η ερασιτεχνική ακόμη και η επαγγελματική δραστηριοποίηση στο χώρο της, η προστασία, η δυναμική βιωματική εμπειρία, που χαρίζει υγεία, και υψιπέτεια ζωής .

Μία ομάδα ανθρώπων, που την ζούν εδώ και πολλές δεκαετίες, θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της, τις ειδικότητες της, την πείρας  της, αλλά προ πάντων το όραμά της, για μια νέα προσπάθεια «εξόδου» των νέων της πόλης προς την θάλασσα της.Οι υπογράφοντες την παρούσα διακήρυξη θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε, όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε πλήρη συνεργασία με την δημόσια τοπική και κεντρική Διοίκηση, αλλά και με την ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της, μέσα από κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, που κάνουν σήμερα πιο εύκολη την διάδραση, να ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ την αγαπημένη πόλη μας προς την θάλασσα της, με μελέτες, προτάσεις, ενημέρωση, που, είθε να φτάνουν πάντοτε στο επίπεδο της υλοποίησης, της υποδειγματικής δράσης.

Οι φίλοι της Θαλάσσιας Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ