Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου που γιορτάζουν την 10η Μαΐου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας. H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»), γνωστή μεταγενέστερα ως Ρέα.
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.
Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (10 Μαΐου το 2020).
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».
ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Η μουσικός Μαρία Μελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων («Το Όνειρο ταξιδεύει στην Ορχήστρα της Φύσης», εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία), υπεύθυνη της Φιλαρμονικής του Δήμου Παύλου Μελά, μας έστειλε το βίντεο που ετοίμασε η Φιλαρμονική με Χρόνια Πολλά για την Μητέρα!
Συμμετέχουν: Μαρία Ειρήνη Κεβεζιτίδου, Άννα Χλιάρα, Κατερίνα Κώστα, Κωνσταντίνος και Γιώργος Μάρκου, Χρύσα και Αλέξανδρος Ευθυμοπούλου, Αθανασία Χλωπτσιούδη, Μαρία Ταουσιάνη, Φρόσω Χριστοφορίδου, Ελένη Γούλια, Ελένη Θωμοπούλου, Γιάννης Βαφείδης, Αναστασία – Δόμνα Κουρούκλα, Ελένη και Βασιλική Θεοδοσίου, Ελένη Πετρίδου.
Διδασκαλία, οργάνωση: Μαρία Μελίδου, υπεύθυνη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, Αρχιμουσικός
Επεξεργασία βίντεο – μοντάζ : Νατάσσα Κότσαλα, Τίτλοι: Τριαντάφυλλος Κουρούκλας
Ακούστηκε το κομμάτι: Fly Me to the Moon, Στιχουργός – Συνθέτης: Bart Howard
‘’Πήγαινέ με στο φεγγάρι
και άσε με να παίζω ανάμεσα στ’ αστέρια
Άσε με να δω πως είναι η άνοιξη
στο Δία και τον Άρη
Με άλλα λόγια, κράτα μου το χέρι
Με άλλα λόγια, φίλα με
Γέμισε τη ζωή μου με τραγούδια
και άσε με να τραγουδώ για πάντα
Είσαι όλα για όσα ελπίζω,
όσα προσκυνώ και λατρεύω
Με άλλα λόγια, σε παρακαλώ, να είσαι αληθινή
Με άλλα λόγια, σ’ αγαπώ’’
ΠΟΙΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΟΡΓΩ ΑΛΕΞΙΟΥ
Η Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος κ. Γεωργία Γοργώ Αλεξίου μας έστειλε το παρακάτω ποίημα:
Αστείρευτη Πηγή
Μητέρα,
ύπαρξη ζωντανή,
αστείρευτη πηγή αγάπης.
Είσαι το ξύλο που καίγεται,
για να δώσει θερμότητα,
το λάδι που αναλώνεται,
για να κρατήσει άσβεστη την φλόγα,
το θυμίαμα,
για να μοσχοβολήσουν οι ουρανοί.
Είσαι φως, ζεστασιά,
στοργική αγκαλιά,
θαλπωρής γωνιά.
Μητέρα,
η καρδιά σου τραγουδά στο δικό της σκοπό…
Τους χτύπους της μετρώ.
Κάθε χτύπος κι ένας καημός.
Κάθε χτύπος κι ένα δάκρυ…
Πόνος, χαρά, αγωνίες, πίκρες,
ελπίδες, όνειρα… το ίδιο κοντά.
Όλα συσσωρευμένα στην ψυχική σου υδρία.
Μητέρα,
η ψυχή σου πάντα αναζητά
τις ψυχές των παιδιών σου.
Η καρδιά σου αγκαλιάζει τις καρδούλες τους.
Με το πρώτο σκίρτημα του σπλάχνου σου στη μήτρα,
σκιρτούν τα φυλλοκάρδια σου.
Κι αυτό το σκίρτημα μένει στην αιωνιότητα…
(Από την συλλογή, «Δροσοσταλίδες»)
Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
βικιπαίδεια