Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Νίκος Ταχιάος: Στόχος να λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2023

Ο Απρίλιος του 2023 παραμένει στόχος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ (Πρακτορείο 104,9 fm) ο πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος και αναφερόμενος στις έως τώρα καθυστερήσεις του έργου υποστήριξε ότι αυτές “φέρουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Οι καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης φέρουν τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τη σφραγίδα της προηγούμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε.” και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις αιτιάσεις του κ.Τσίπρα, οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας “, σχολίασε.

“Ποτέ μια καθυστέρηση δεν προπληρώνεται, αφού πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα και μετά να πληρωθεί. Οι δύο ανάδοχοι, της βασικής γραμμής και της επέκτασης της Καλαμαριάς, λένε πως από το 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και ζητούν 100 εκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος αναφερόμενος στη διεκδίκηση αποζημίωσης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

“Μελετάμε το θέμα, προσπαθούν οι υπηρεσίες να διαπιστώσουν αν όντως τεκμηριώνονται οι καθυστερήσεις τις οποίες ισχυρίζεται ο ανάδοχος, καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως ότι όταν ήρθαμε δεν βρήκαμε μελέτες για πάρα πολλά κομμάτια του έργου. Δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά τμήματα με ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε”, σχολίασε ο κ.Ταχιάος, υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας “εργάζονται αυτό το διάστημα ώστε να διαπιστώσουν αν πραγματικά (σ.σ οι οικονομικές απαιτήσεις) ανταποκρίνονται σε αυτές τις καθυστερήσεις”.

“Μετά θα διαπιστώσει η Αττικό Μετρό πιο μπορεί να είναι το ύψος των θετικών ζημιών που μπορεί να έχει ο ανάδοχος από αυτά του αιτήματα. Αν συμφωνήσει στις απόψεις της Αττικό Μετρό καλώς. Αν όχι, εκεί είναι και τα δικαστήρια, ας πάει στα διαιτητικά δικαστήρια όπως μπορεί να πάει”, τόνισε κ. Ταχιάος. Για την επέκταση προς Καλαμαριά είπε: “Τελειώνει η κάθε συμβατική προθεσμία και το έργο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει όσο δεν προχωράει η βασική γραμμή. ‘Όσο δεν τελειώνει η βασική γραμμή, ο ανάδοχος θα παραμένει στην Καλαμαριά και θα κόβει βόλτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εργασίες και κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών στο διάστημα της καραντίνας, επισημαίνοντας ότι τα εργοτάξια δούλευαν και αυτό ήταν κάτι που παρατήρησε και ο κόσμος. “Το διάστημα της καραντίνας εκτελούνταν κανονικά εργασίες. Γινόταν η επίστρωση των γραμμών κάτι που συνεχίζει να γίνεται και προχωράει πολύ γρήγορα. Την ίδια ώρα εκτελούνται διάφορες εργασίες, κυρίως ηλεκτρολογικές. Στους σταθμούς αυτή τη στιγμή δεν έχουν μπει τα ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ίδιου του μετρό, των συρμών”, εξήγησε ερωτηθείς για τον τύπο των εργασιών που εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μονόδρομος η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023

“Ο πιο εύλογος χρόνος για τελειώσει το έργο με τις δοκιμές για να μπορέσει να δοθεί σε εμπορική λειτουργία είναι ο Απρίλιος του 2023. Αυτό που παλεύουμε είναι να “κολλήσει” στον Απρίλιο του 2023 και η λειτουργία του σταθμού της Βενιζέλου. Για τη λειτουργία του μετρό η Βενιζέλου είναι κρίσιμη, δεν μπορεί να λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου”, εξήγησε.

“Για να γίνουν οι δοκιμές που διαρκούν 18 μήνες, με τους 11 να είναι πολύ κρίσιμοι (σ.σ για τεχνικούς λόγους) πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματώσουν και τον σταθμό της Βενιζέλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν απόλυτος όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τυχόν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα.

“Δεν δουλεύουμε με εναλλακτικές αυτή τη στιγμή. Δουλεύουμε με στόχο τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης το 2023 με τον σταθμό της Βενιζέλου”, είπε χαρακτηριστικά.

Πως θα προχωρήσουν οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου

Ο κ.Ταχιάος εξήγησε πως “κάτω από τα πόδια” των κατοίκων της Θεσσαλονίκης το βασικό έργο έχει προχωρήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. “Έχει πλέον προχωρήσει και ο σταθμός της Αγίας Σοφίας όχι στον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους, ενώ δεν έχει προχωρήσει κατασκευαστικά ο σταθμός Βενιζέλου. Η κρίσιμη διαδρομή του έργου περνά από τη Βενιζέλου. Η Βενιζέλου είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη συνέχεια του έργου και όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της Βενιζέλου είναι σαφές πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και το σύνολο του δικτύου”, υπογράμμισε.

“Αυτή τη στιγμή γίνεται η αφαίρεση της άμμου (σ.σ είχε χρησιμοποιηθεί για την κατάχωση των αρχαιοτήτων). Αυτό είναι κάτι που θα γινόταν σε κάθε περίπτωση με οποιαδήποτε μέθοδο κατασκευής. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουμε την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Είναι κάτι που θα κατευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη του διαγωνισμού, είναι έτοιμος να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός από τον ανάδοχο κάτι που θα γίνει και νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου”, εξήγησε ο κ. Ταχιάος.

Επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές προδιαγραφές από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε: “το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κρίνεται από το εν λόγω υπουργείο καθώς είναι αυτό που θα διασφαλίσει την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων. Είναι το υπουργείο Πολιτισμού που θα υποδείξει τελικά την εταιρεία που θα αναλάβει τη διαδικασία της απόσπασης με βάση την εμπειρία και τη μεθοδολογία”.

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, ο αρχικός προϋπολογισμός της απόσπασης με την επανατοποθέτηση είναι “της τάξης των 2.5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ” ενώ τέσσερις έως έξι μήνες είναι ένας εφικτός χρόνος με βάση την εμπειρία από τις εταιρείες για να γίνει η αφαίρεση των αρχαιοτήτων: “μέχρι τα τέλη του 2020 είναι ένας εύλογος χρόνος εφόσον τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν” σχολίασε.

Ερωτηθείς για τυχόν απρόβλεπτες καθυστερήσεις στη Βενιζέλου, ανέφερε πως στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να γίνει μετά την απόσπαση και κάτω από τα αρχαία που θα απομακρυνθούν προσωρινά και μια άλλη ανασκαφή “που αφορά την ελληνιστική περίοδο της Θεσσαλονίκης”. Διευκρίνισε, δε πως για τη συγκεκριμένη νέα ανασκαφή “υπάρχει το προηγούμενο της Αγίας Σοφίας”.

“Δεν” περιμένει κανείς να βρει κάτι εντυπωσιακό σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το υπουργείο Πολιτισμού με βάση τις υποδείξεις του για να προχωρήσει πολύ γρήγορα το έργο. Εμείς έχουμε δώσει στον ανάδοχο να κάνει και τις μελέτες του σταθμού, λίγο ή πολύ η μορφολογία του έχει κλείσει αρχιτεκτονικά. Υπάρχουν προσχέδιά του, υπάρχει προοπτικό και βίντεο, υπολογίζω ότι πολύ σύντομα θα τα δείξει ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής. Αυτές οι μελέτες (σ.σ της τελικής μορφής του σταθμού Βενιζέλου) θα τελειώσουν με βάση τους υπολογισμούς μας στο τέλος του καλοκαιριού”, κατέληξε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ