Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img

Νέα ποιητική συλλογή από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρούκα

“Οσία”. Είναι τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΣίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που κυκλοφορεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της γιαγιάς της, μητέρας του πατέρα της.

Η Οσία Αϊβάτογλου του Ηλία και της Δέσποινας, γεννήθηκε το 1924  στην Κωνσταντινούπολη. Νυμφεύθηκε τον Φώτιο Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη.  Είχαν εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών μαντολάτων. Απέκτησαν τρεις γιους. Έζησαν στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο. Έφυγαν πολύ νωρίς για το μεγάλο ταξίδι…

Κριτική Προσέγγιση του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι μια σύγχρονη ποιήτρια που ελκύει με τη δύναμη των συναισθημάτων και των ονειρικών εικόνων. Είναι ποιήτρια του μαγικού ρεαλισμού. Έχει το ταλέντο να πλάθει τον δικό της μύθο, κινείται με άνεση μεταξύ της σκληρής αλήθειας του κοινωνικού περίγυρου και του ευαίσθητου ανθρωπισμού, που η ίδια διαφυλάσσει μέσα της. Το πολύ φως του ήλιου πονάει τα μάτια της, γιατί της αποκαλύπτει όλη την άχαρη μοίρα των ανθρώπων, κυρίως των νέων που τους παρατήσαμε αβοήθητους, χωρίς στοργή και αναγνώριση. Ποιοι τους παράτησαν; Πρώτα εμείς οι γονείς, όπως έχει την τόλμη η Σίσσυ να αποκαλύπτει, χωρίς να βάζει πρώτους στο σκαμνί τους θεσμούς, και ένα σωρό άλλους θεωρητικά συνένοχους.

Για να λυτρωθεί και να σωθεί από την ανελέητη βαρβαρότητα γύρω της, έχει μόνο ένα τρόπο κι αναζητά με επιμονή και υπομονή ένα μόνο μονοπάτι : να πάρει αγάπη και να δώσει αγάπη, με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Γιατί μόνο για την Αγάπη ‘Σ’ αυτή τη Ζωή είναι τα Αδύνατα, Δυνατά’, όπως ομολογεί το ομώνυμο ποίημά της. Γράφει: ‘Είναι νύχτα κι εγώ πάντα θα είμαι εδώ, προσμένοντας τ’ όνειρο να φέρει μέσα μου το φως της ημέρας.’ Ναι, η Αγάπη κάνει τη νύχτα μέρα. Και τί είναι η ζωή παρά ένας πίνακας του Καραβάτζιο, όπου παλεύει το φως με το σκότος! Μα η ίδια αφήνει κάποιες αχτίδες να νικήσουν το σκότος. Έτσι η ποιήτρια, παρά τον πόνο και τη θλίψη, στέκει όρθια στον στίχο της και διδάσκει τους αναγνώστες να κρατάνε την ελπίδα σφιχτά στην παλάμη τους. Δηλώνει παρών και σε μάχες του αύριο. Τονίζει: ‘Κάθε μέρα ανυπομονώ περισσότερο για την επόμενη!’ και καταλήγει με τη ρήση: ‘Ή θα αγαπηθούμε ή θα καταστραφούμε’. Αυτό παραπέμπει σε κάποιο βαθμό στην απάντηση της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα: ‘Αγάπη ή θάνατος. Εγώ, Κρέων, δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ’.
Οσία η ποιητική γραφή σου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, και καλοτάξιδο το ποιητικό σου ‘πλοίο της Αγάπης’.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Λευκωσία, 21 Φεβράρη 2020, ώρα 2:12 π.μ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πορτρέτο της ποιήτριας, το οποίο αρχικά φωτογράφισε η αείμνηστη καλλιτέχνης  –  φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη και έπειτα ζωγράφισε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης.
««Παράλληλα, τούτη η Ποιητική Συλλογή αφιερώνεται στις ποιήτριες που αναψηλαφούν συνεχώς τις αιώνιες αξίες, τις μεταφυσικές συνισταμένες τους, τις προοπτικές τους και την περιρρέουσα πραγματικότητα. Στις οσίες που ασκητεύουν στον κόσμο της ποίησης, που γράφουν για να κατανοήσουν πρωτίστως τον εαυτό τους, τον ρόλο τους στη ζωή, την ίδια τη ζωή, τα πράγματα, τον περιβάλλοντα κόσμο και χώρο, και να τα ερμηνεύσουν μέσω της ποίησης.  Τρόπος ζωής η ποίηση, στο αέναο χθες, στο παντοτινό σήμερα, στο αιώνιο αύριο..

«Η ανά χείρας ποιητική συλλογή της συγγραφέως – λογοτέχνιδος,  Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,  είναι ένα χάδι στο χθες, ένας ύστατος αποχαιρετισμός, καθώς αποτελείται από επιλεγμένα ποιήματα μιας μεγάλης διαδρομής, αρχομένης από τον κήπο της παιδικής της ηλικίας, οδεύοντας μέσα στον πυρήνα της ηλικίας της επανάστασης, περιπατώντας στα σοκάκια της γόνιμης ενηλικίωσης, μέχρι τις αρχές της ωριμότητας, δίνοντάς μας δείγματα έργων με σύνθετα ερεθίσματα και προβληματισμούς, τα οποία στην ολότητά τους θα έχουμε κοντά μας στην επόμενη ποιητική της συλλογή. Ένας κύκλος κλείνει, ένας νέος ανοίγει.» 

Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που  ιδρύθηκε το 2019.  Ιδρύθηκε για να δημιουργήσει υποδομή και οργάνωση με σχέδια δράσης που να υπηρετούν τον οικουμενικό Ελληνικό Πολιτισμό, κοινό για την Ελλάδα και την Κύπρο, για να στηρίξει τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία, τη Γλώσσα, την Παράδοση και τις επιστήμες που εμπλουτίζουν τον Πολιτισμό. Ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό πολλοί συνεργάτες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο με περισσότερους από 60 σύμβουλους, ανταποκριτές σε 22 χώρες.

Το Όραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι η ανάδειξη του ενιαίου Ελληνικού Πολιτισμού που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς, ατομικά ή συλλογικά με φορείς,  και η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή τους στη συντήρηση και στον εμπλουτισμό του και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε. και διεθνώς. Ο ΣΠΕΚ οραματίζεται να στηρίξει τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα κ.ά.) για να καταστεί περιουσία και βάση για πνευματική ανάπτυξη, σε όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες και Κύπριους, και να διατηρεί ακμαίες τις αρχέγονες αρχές και αξίες.

Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δημιουργεί υποδειγματική ‘Πολιτιστική Ταυτότητα’ με αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης και ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία  όπως η Καλλιτεχνική και Λογοτεχνική Δημιουργία, η οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, η Ελληνική Γλώσσα, η Μνήμη και η Παράδοση, οι σχετιζόμενες Επιστήμες. Εντός της Αποστολής υπάγεται η ηθική, πνευματική και κοινωνική αναβάθμιση των μελών και φίλων του, και η παραγωγική συνεργασία με συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές του. Στην αποστολή συμμετέχουν σύμβουλοι και φορείς, εντός ή εκτός Ελλάδος και Κύπρου, συνεργάτες και μέλη του Συνδέσμου καθώς και απόδημοι, όλοι συνεργώντας με αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό για τους σκοπούς του ΣΠΕΚ. Η αποστολή έχει και εξειδικεύσεις όπως η Πολιτιστική Διπλωματία, για μια αμφίδρομη σχέση με φορείς ξένων χώρες.

Βασικός σκοπός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς – λογοτέχνες, καλλιτέχνες και καινοτόμους επιστήμονες – να τους στηρίζει να παράγουν έργο το οποίο και θα τους το προωθεί εντός του Συνδέσμου αλλά και στις δύο χώρες, Ελλάδα Κύπρο, στην Ομογένεια και διεθνώς ώστε να συνεχίζει το ελληνικό πνεύμα να ωφελεί και να είναι φάρος και οδηγός ευρύτερα.

Επικοινωνήστε: info@cultural-association.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ