Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Το ξέσπασμα μιας ψυχής” από την Κινηματογραφική Λέσχη Εργαζομένων ΕΡΤ3

Με το σπουδαίο ρομαντικό μελόδραμα «Το ξέσπασμα μιας ψυχής» («Now, Voyager», ασπρόμαυρο,Η.Π.Α. 1942, διάρκεια 117΄) σε σκηνοθεσία Ίρβινγκ Ράπερ, συνεχίζεται το αφιέρωμα «Αποξένωση» από την κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στις 21:30 στο θερινό cine ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4 – Βασιλέως Γεωργίου, τηλ. 2310828642). Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Όλιβ Χίγκινς Πράουτι, τη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη έκανε ο Κέισι Ρόμπινσον, ενώ πρωταγωνιστούν οι Μπέτι Ντέιβις, Πολ Χένριντ, Κλοντ Ρέινς και Γκλάντις Κούπερ. Βραβεύτηκε με όσκαρ μουσικής για τον Μαξ Στάινερ, ενώ έλαβε άλλες δύουποψηφιότητες, για τη Μπέτι Ντέιβις (α’ γυναικείο ρόλο) και την Γκλάντις Κούπερ (β΄ γυναικείο).

 Η Σάρλοτ Βέιλ (Μπέτι Ντέιβις), γόνος πλούσιας οικογένειας της Βοστώνης, που έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη περιορισμούς και καταπίεση, λόγω της αυστηρότητας της δεσποτικής μητέρας της, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή μετά την θεραπεία που έλαβε σε ψυχιατρική κλινική. Πρόκειται για ένα υποδειγματικό, ψυχαναλυτικό, ερωτικό δράμα, υψηλού επιπέδου και αισθητικής.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, έντυπη κριτική του οποίου θα διανεμηθεί στο κοινό, ενώ μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με θέμα: Οι κώδικες του κλασικού μελοδράματος.

Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Η Σάρλοτ, από μια πλούσια οικογένεια και με άκρως καταπιεστική μητέρα, πείθεται  να περάσει έξι μήνες σε μια ψυχιατρική κλινική. Ο εξαιρετικός ψυχίατρος (Κλοντ Ρέινς) τη βελτιώνει, γίνεται μια όμορφη και νέα γυναίκα και ξεκινάει ένα εξάμηνο ταξίδι στη Νότια Αμερική. Συνδέεται ερωτικά μ’ έναν παντρεμένο αρχιτέκτονα, επιστρέφει και η μητέρα της πεθαίνει από καρδιακή προσβολή εξαιτίας της συμπεριφοράς της. Έτσι θα κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία, αλλά πλέον νοιώθει ένοχη για το θάνατο της μητέρας της. Πώς θα εξιλεωθεί;

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μελόδραμα, όπου -με άψογη στιλιστική σκηνοθεσία- ο Ίρβινγκ Ράπερ αξιοποιεί ένα μυθιστόρημα που το εμπλουτίζει με νουάρ χρώμα. Τριανταπέντε λεπτά πριν τελειώσει το φιλμ, αδυνατείς να προβλέψεις τι ακριβώς θα συμβεί. Εντυπωσιακή αξιοποίηση ντεκόρ, τρεις σταρ επιπέδου, με τον ακαδημαϊσμό να υφίσταται, ρήγματα από τις αναμονές και τις ανατροπές… Οι συγκρούσεις  και οι εξελίξεις διαθέτουν μια απίθανη γλυκιά «μετάβαση» που δεν την καταλαβαίνεις καν! Το αριστουργηματικό αφηγηματικό «χτίσιμο» είναι υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι τελικά ένα σινεμά αθάνατο, σκοτεινό, ειλικρινές, μέσα από τις υπερβολές, όπου η πληθωρικότητα εναλλάσσεται με ημιτόνια. Αυτή είναι η απόλυτη ισορροπημένη τελειότητα.

Εξαιρετική η Ντέιβις, συγκλονιστικός ο Ρέινς. Η ταινία επηρέασε Χίτσκοκ και Λανγκ για τις ανάλογες νουάρ ψυχαναλυτικές ταινίες τους. Συγκλονιστικό τέλος, φωτογραφία από άλλον πλανήτη»

 Ταινίες που θυμίζουν την προβληματική και το στιλ του φιλμ «Το ξέσπασμα μιας ψυχής» είναι: «Όλα και τον ουρανό ακόμα» του Ανατόλ Λίτβακ (που θα προβληθεί από τη λέσχη προσεχώς), «Το γράμμα» του Γουίλιαμ Γουάιλερ, «Το μεγάλο ψέμα» του Έντμουντ Γκούλντινγκ, «Η γέφυρα της αμαρτίας» του Μέρβιν Λιρόι, «Η άπιστη» του Ίρβινγκ Ράπερ, «Το λυκόφως μιας ζωής» του Έντμουντ Γκούλντινγκ, «Η ύαινα» του Τζον Χιούστον, «Ζέζεμπελ» του Γουίλιαμ Γουάιλερ, «Νινότσκα» του Ερνστ Λούμπιτς, «Θύελλα σε μητρική καρδιά» του Μάικλ Κέρτιζ, «Συντρίμμια του έρωτα» του Γουίλιαμ Γουάιλερ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις προβαλλόμενες ταινίες και τους συντελεστές τους, ανατρέχετε στο kemesfacebookκαι στο kemes.wordpress.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ