Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες Πέμπτη 11 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης», προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στον χώρο της εστίασης, η δυσκολία επανεκκίνησης των καταστημάτων εστίασης και τα προβλήματα που εξακολουθούν να μαστίζουν τον κλάδο. Η ανησυχία για τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, οι μουδιασμένοι πελάτες υπό τον φόβο της πανδημίας και μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν άλυτα για τους επιχειρηματίες της εστίασης αποτέλεσαν την βάση της συζήτησης.

 

Τα θέματα που έθεσε η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» είναι τα εξής:

 

1.Τα εργασιακά και οι δυσκολιές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τον αριθμό του προσωπικού και με την ταυτόχρονη μείωση του τζίρου. Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα μείωσης μεροκάματων και αναστολών στο προσωπικό που αποτελεί δομικό στοιχείο του κλάδου. Η ανησυχία αναφορικά με αυτό το θέμα είναι έντονη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

 

  1. Το θέμα της μη βιωσιμότητας των πιο αδύναμων επιχειρήσεων και της προστασίας τους με αναστολή ώστε να διασωθούν και αυτές και οι θέσεις εργασίας. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση μέχρι και τον Ιούνιο. Επιθυμία μας είναι να παραταθεί έως τον Οκτώβριο, όπως και στα τουριστικά. Εδώ τονιστηκε ότι η κυβέρνηση -δια στόματος του πρωθυπουργού- είπε ότι θα παρακουλουθεί βήμα βήμα την αγορά ανά μήνα, ώστε να επέμβει εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να μην έχουμε λουκέτα και ανεργία.

 

  1. Το θέμα της ρευστότητας το οποίο είναι σε ανύπαρκτο επίπεδο αυτή τη στιγμή λόγω αρνητικής στάσης των τραπεζών απέναντι στο κλάδο παρά την προσπαθεια της κυβέρνησης για εγγυήσεις που φθάνουν το 80%. Επήσης τονίστηκε το θέμα του μεγάλου χρέους που δημιουργήθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικά με τα ενοίκια τα οποία ορίστηκε να πληρωθούν στο 60% του βασικού ενοικίου. Οι επιχειρήσεις βιώνουν τεράστιο θέμα και με την επερχόμενη διόγκωση πληρωμών το Φθινόπωρο από ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, οι οποίες θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Τέθηκαν επίσης κάποια βασικά ζητήματα του κλάδου. Αναλυτικότερα:

 

  1. Δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα Επισιτισμού, ώστε να έχουμε άμεση λύση και πρόσβαση στα θέματα μας, διότι τώρα αναγκαζόμαστε να χανόμαστε ανάμεσα σε διάφορα υπουργεία.

 

  1. Ένταξη στο Υπουργείο Τουρισμού. Τουρισμός και επισιτισμός πάνε μαζί. Αυτό θα πρέπει να είναι η αφετηρία ενός νεου πλαισίου επανεκκίνησης του κλάδου με κατηγοριοποιήσεις, σήματα ανά είδος και κατηγορία, εθνική πολιτική προιόντων και τοπικών συνταγών, αλλά και γενικότερα εθνικής στρατηγικής στον επισιτισμό που σε άλλα κράτη εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό έχουν ανάγκη από μια εξέλιξη στην εστίαση και εναρμόνιση αυτής με τα υψηλά επίπεδα που οφείλει να στοχεύει η κεντρική εξουσία αναφορικά με το μεγάλο αυτό εθνικό προϊόν που λέγεται τουρισμός! Αυτό θα επιλύσει σοβαρά θέματα εκπροσώπησης, προσανατολισμού και εξέλιξης του κλάδου.

 

  1. Τονίστηκε το σοβαρό θέμα του ΦΠΑ και η εφαρμογή του στο 6%.

 

  1. Τέλος, οι εισφορές που σταδιακά θα πρέπει να μειώνονται διότι είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ