Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο Θ. Καράογλου εγκαινίασε τα νέα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

“Η Θεσσαλονίκη ξεκινά τον πρωταθλητισμό στην καινοτομία και την τεχνολογία” επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, εγκαινιάζοντας το απόγευμα της Τετάρτης (17/3) τα νέα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στην “καρδιά” της πόλης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενώ ο κατάλογος προσκεκλημένων ήταν ιδιαίτερα “κλειστός”, με την παρουσία των προβλεπόμενων εκπροσώπων φορέων και θεσμικών παραγόντων, άμεσα σχετιζόμενων με τη δραστηριότητα της Α.Ζ.Κ. Α.Ε.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) τόνισε, επίσης, πως με τη μεταφορά των υπηρεσιών στις νέες εγκαταστάσεις η ΑΖΚ “ενηλικιώνεται” και είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως “θερμοκοιτίδα” ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα “στεγάζοντας ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ανθρώπους που παράγουν ιδιαίτερες ιδέες”.

“Δεν τηρούμε απλώς μια προεκλογική δέσμευση, αλλά δίνουμε στον φορέα τη δυνατότητα να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία” πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας πως οι ιδέες είναι εκείνες που διευρύνουν τους ορίζοντες. “Μια σκέψη, εφόσον γίνει αποδεκτή και κτήμα της κοινής γνώμης, φέρνει στον κόσμο το καινούργιο που απαιτεί θάρρος και τόλμη για να υλοποιηθεί. Θάρρος προκειμένου ο εμπνευστής να υποστηρίξει και να εφαρμόσει την ιδέα του και τόλμη για να μπορέσει να αντέξει τις καινούργιες προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες λειτουργίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) εξήγησε πως αποστολή της είναι να συνδέσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και να αναχαιτίσει το brain drain, αξιοποιώντας το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στην πατρίδα μας.

“Θέλουμε”, τόνισε, “να κρατήσουμε την ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Να τους δείξουμε ότι αξίζει να επενδύσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους στον τόπο που γεννήθηκαν, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας”.

Ειδική αναφορά έκανε και στην υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “Thess Intec” του οποίου, όπως είπε, η ΑΖΚ αποτελεί τον “θεματοφύλακα”.

“Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η υλοποίηση του σπουδαίου και εμβληματικού εγχειρήματος μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αφού σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ” πρόσθεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Κυριάκος Λουφάκης, έκανε ειδική μνεία στην πολυεπίπεδη προσφορά του κ. Καράογλου για  τη μετεγκατάσταση στα νέα γραφεία. “Τόσο το να έρθουμε στις καινούργιες εγκαταστάσεις όσο βεβαίως και η παραχώρηση της γης στην ΑΖΚ για να γίνει το “Thess Intec” ήταν μια διαδικασία δύσκολη, πολύπλοκη, που αν δεν είχαμε την υποστήριξη του σημερινού Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Καράογλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν επρόκειτο να ολοκληρωθούν”. Και συνέχισε: “Η Πολιτεία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Τώρα είναι η σειρά μας να αποδείξουμε ότι αυτά που υποσχεθήκαμε μπορούμε να τα κάνουμε”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ