Έργα Τέχνης στους χώρους της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

Έργα Τέχνης στους χώρους της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

Τα γραφεία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ διακοσμήθηκαν, πρόσφατα, με πίνακες ζωγραφικής. Κάποιοι από τους πίνακες είναι προσφορά καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα της Κοσμητείας και άλλοι προέρχονται από τη συλλογή του «Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ», που παραχωρήθηκαν ως χρησιδάνειο με φροντίδα της Κοσμητείας.

Τα έργα τέχνης, που κοσμούν τα γραφεία, έχουν δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για κάθε προσερχόμενο στον χώρο προς διεκπεραίωση υποθέσεών του.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τους καλλιτέχνες Ν. Γρατσία, Σ. Ζαχαριάδη, Α. Καραμανλή, Α. Κιλεσσόπουλο, Θ. Παλαιολόγο, Ν. Πιλάτη, Β. Ρογκότη, Α. Ρεπάνη, Ξ. Σαχίνη, Μ. Τσίνογλου κ.ά.

Στόχος της ασυνήθιστης αυτής πρωτοβουλίας είναι η αισθητική αναβάθμιση μίας υπηρεσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που καθημερινά επισκέπτονται καθηγητές, φοιτητές, στελέχη υπηρεσιών και δημότες της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης «η επιλογή μας να αναβαθμίσουμε αισθητικά μία υπηρεσία του πανεπιστημίου με έργα τέχνης, οφείλεται στην ανάγκη να συνδεθεί η τέχνη με την καθημερινότητα των πολιτών, να γίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες ευχάριστοι ως χώροι και να προβληθεί το έργο κάποιων ταλαντούχων καλλιτεχνών γνωστών και λιγότερων γνωστών».

Ο κ. Δαρδαβέσης κατέληξε λέγοντας ότι «ευελπιστούμε να αποτελέσει η προσπάθεια αυτή σημείο αναφοράς και γι άλλες υπηρεσίες, τόσο του πανεπιστημίου όσο και γενικότερα του δημοσίου και να υπάρξει μέριμνα ώστε ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού δημοσίων έργων να επενδύεται για τη δημιουργία έργων τέχνης, ομορφαίνοντας τους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους και ενισχύοντας τους καλλιτέχνες».

 

 

Φωτογραφία: Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης και ο Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ξενής Σαχίνης, μπροστά στο έργο του «Ο Θεράποντας», που κοσμεί την είσοδο της Κοσμητείας ΣΕΥ ΑΠΘ.