Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διαδικτυακή διάλεξη στο ΑΠΘ για την απόδειξη της Εικασίας των Duffin-Schaeffer

Διαδικτυακό Colloquium διοργανώνεται από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ με ομιλητή τον διεθνούς φήμης επιστήμονα και απόφοιτο του Τμήματος, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Δημήτρη Κουκουλόπουλο (φωτογραφία).

Η διάλεξη με τίτλο «Προσεγγίζοντας άρρητους αριθμούς με κλάσματα» δίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, στις 18.00,  μέσω της πλατφόρμας zoom.

Το καλοκαίρι του 2019 ο Δημήτρης Κουκουλόπουλοςμαζί με τον Καθηγητή JamesMaynardαπό την Οξφόρδηαπέδειξαντην Εικασία των Duffin-Schaeffer, που είχε διατυπωθεί πριν από 78 χρόνιακαι αφορά την προσέγγιση των άρρητων αριθμών μέσω κλασμάτων.

Στη διαδικτυακή ομιλία του ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος θα εξηγήσει την Εικασία των Duffin-Schaeffer, όπως επίσης και την πρόσφατη απόδειξή της, η οποία συνδυάζει ιδέες από τη θεωρία γραφημάτων με πιο κλασικές μεθόδους από την αναλυτική και την πιθανοθεωρητική θεωρία αριθμών.

«Στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοιπου απόφοιτός μας έλυσε ένα τόσο σημαντικό ανοικτό πρόβλημα και συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους ερευνητές της γενιάς του!Το επιστημονικό έργο που προσφέρει το Τμήμα μας είναι πολύ υψηλό και το κατατάσσει στα κορυφαία Τμήματα Μαθηματικών των ελληνικών Πανεπιστημίων. Στόχος του Τμήματος είναι η αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα», επισημαίνει η Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε κοινό με γνώσεις μαθηματικών και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας zoom.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρακολούθηση της διάλεξης και για την περίληψή της παρέχονται στον σύνδεσμο

https://math.auth.gr/seminars/koukoulopoulos/

 

Σύντομο Βιογραφικό του Δημήτρη Κουκουλόπουλου

 Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Έλαβετο πτυχίο του από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ το 2006, το Διδακτορικό Δίπλωμάτου από το Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ το 2010, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Αναλυτική Θεωρία Αριθμών.

Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα καλύτερα διεθνή περιοδικά των Μαθηματικών. Το 2013 έλαβε το βραβείο Paul R. Halmos-Lester R. Ford.Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Κατανομή των Πρώτων Αριθμών», που εκδόθηκε από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, το 2019.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος και ο JamesMaynard απέδειξαν την 78χρονη Εικασία των Duffin-Schaeffer, το καλοκαίρι του 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ