Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έξι κτίρια σε τρεις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας κρίθηκαν διατηρητέα

Η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΕΣΑΜΑΘ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν θέματα που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα και την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο, κτίριο στον ιστορικό τόπο της Παναγίας στην Καβάλα και καθορίστηκαν οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με παραδοσιακά τυπολογικά στοιχεία και κάποια εκλεκτικιστικά στοιχεία, ενώ το συγκεκριμένο εντάσσεται σε μια περιοχή που διαθέτει και άλλα διατηρητέα και αξιόλογα προς διατήρηση κτίρια.

Επίσης, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο, κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μοναστηρίου στην Έδεσσα. Πρόκειται για κτίριο που ανεγέρθηκε περίπου το 1935 με μορφολογική οργάνωση όψεων που προσεγγίζει θέματα νεοβυζαντινού στυλ και Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα κτιρίων που έκτισε η Εθνική Τράπεζα στο διάστημα του μεσοπολέμου.

Ακόμη, χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα τρία κτίρια καθώς και στοιχεία του άμεσου περιβάλλοντος αυτών, επί της οδού Αγίου Θεοφάνους στην περιοχή Αλώνια της Νάουσας. Πρόκειται για συγκροτήματα τριών κτιρίων που αφορούν λαϊκές κατοικίες με επικάλυψη στέγης, που με την κλίμακά τους δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο γύρω από το αστικό τοπίο της οδού. Τα τρία κτίρια αποτελούν ενιαίο μορφολογικό σύνολο, συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Ως διατηρητέο χαρακτηρίστηκε και κτίριο επί της πλατείας Καραολή 36 στην Παναγία Καβάλας. Πρόκειται για αξιόλογο τριώροφο κτίριο που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο φέρει στοιχεία απλοποιημένου εκλεκτικισμού. Το κτίριο, που διατηρεί τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αξιόλογο στο γενικό σύνολο της περιοχής.

Παράλληλα εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από υπαγωγές στις διατάξεις του άρθρου 117 του Ν. 4495/2017 επί διατηρητέων κτιρίων, που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της οικοδομικής άδειας.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ., ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε πως “το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και από εδώ και πέρα θα συνεδριάζει τακτικά, προκειμένου να εξετάζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι φάκελοι που κατατίθενται στην υπηρεσία και να επιταχυνθεί η οικοδομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη”.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε ότι “οι Υπηρεσίες του Διοικητηρίου στέκονται στο πλευρό του πολίτη αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώνουν και να εισηγούνται θέματα προς το κεντρικό αρχιτεκτονικό συμβούλιο, ώστε να ενισχύσουμε την οικοδομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα και να ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αξιοποιήσουν το οικιστικό και κτιριακό απόθεμα με γνώμονα το σεβασμό στην αρχιτεκτονική, στην πολιτιστική κληρονομιά και το αστικό περιβάλλον”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ