Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τουρκία: Το ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί – Διάταγμα Ερντογάν

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ (1934) σύμφωνα με το οποίο η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Σύμφωνα με το Reuters, o Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία μέσα στην ημέρα, με αφορμή την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αφού έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ