Αγία Σοφία: Ψήφισμα – καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Αγία Σοφία: Ψήφισμα – καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Σε ψήφισμα καταδίκης της απόφασης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Ιουλίου, το απόγευμα.

Το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκασε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί και τόνισε, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βρίσκει αντίθετη όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και όλη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έστειλε το μήνυμα πως «η Αγία Σοφία είναι απόρθητη. Δεν μπορεί κανείς να τη σμικρύνει, δεν μπορεί κανείς να την περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή άλλους πολιτικούς λόγους».

Ανακοίνωσε επίσης, πως ξεκίνησε την αποστολή επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις με τη Θεσσαλονίκη και ενημέρωσε το Σώμα πως θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του και στον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, ζητώντας του να αρθεί στο ύψος της περίστασης και να αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο δήμαρχος ανέλυσε τους λόγους που «μας υποχρεώνουν να αντιδράσουμε, να μιλήσουμε, να γνωστοποιήσουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα δεδομένα. Και βέβαια – θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό – δεν θεωρώ τον λαό της Τουρκίας εχθρό. Με τους γείτονες Τούρκους είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε», ενώ αναφέρθηκε στους «άρρηκτους δεσμούς» της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.

«Σας καλώ να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα. Μήνυμα υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, μήνυμα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μήνυμα αξιοπρέπειας, ιστορικής μνήμης και συλλογικής βούλησης», τόνισε, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπως το διάβασε ο Δρόσος Τσαβλής

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε λατρευτικό χώρο – ισλαμικό τέμενος συνιστά προσβολή ενός οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η υπεράσπιση του περίλαμπρου αυτού μνημείου και των αξιών που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη είναι πρώτα απ’ όλα δικό μας χρέος τόσο ως κληρονόμων της βυζαντινής παράδοσης όσο όμως και ως πολιτών του κόσμου.

Ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης με ιστορία παράλληλη και διασυνδεμένη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης, που συντίθεται από σειρά ιστορικών τραγωδιών του ελληνισμού, υποδοχέας προσφύγων και φιλόξενος τόπος δημιουργίας πολλών λαών διατρανώνει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή που επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και να το καθυποτάξει σε αναθεωρητικές ιστορικές και γεωπολιτικές προσεγγίσεις.

Η Αγία Σοφία σύμβολο συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης λαών και θρησκειών, εξάλλου, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν βρίσκει απέναντί της όλον τον πολιτισμένο κόσμο και αποκαλύπτει την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου. Ως μέσο πίεσης δε προτείνουμε και ζητούμε την πιθανή επιβολή κυρώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό:

– Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιδρούν σε κάθε σημείο του κόσμου
– Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση διεθνοποίησης του ζητήματος, με την ενεργοποίηση του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών
– Καλούμε με τη σειρά μας σε εθνική ομοψυχία πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου
– Διατρανώνουμε ότι η τήρηση όλων των ανωτέρω ενισχύει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών».

Γάκης: Σοβαρό θέμα που θίγει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων 

«Σοβαρό θέμα που θίγει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Δεν θα μπω στη λογική να αποδείξω ή να επιδείξω πατριωτισμό και θρησκευτική πίστη. Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί ρεαλισμό και κινητοποίηση. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα με πολιτιστικές και πολιτικές διαστάσεις», πρόσθεσε.

Ορφανός: Είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε

Εκ μέρους της παράταξης «η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» ο επικεφαλής, Γιώργος Ορφανός, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο Ερντογάν «διεκδικεί περισσότερα από όσα του ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια πολλών άλλων της τουρκικής κυβέρνησης και δείχνει τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία για το αύριο». Υποστήριξε ακόμη, πως θα πρέπει να σταλεί ένα «μήνυμα προς την απέναντι πλευρά ότι είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε».

Νοτοπούλου: Πρόκληση για την πατρίδα μας

Η Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγία Σοφία «λυπηρό γεγονός που πλήττει την ανθρωπότητα» και «πρόκληση για την πατρίδα μας». «Σήμερα ο Ερντογάν αγνοώντας την παγκόσμια κοινότητα επιχειρεί την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα κακό παρελθόν με θρησκευτικό φανατισμό», είπε. Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και τη συνδρομή της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών για να προστατευτεί το μνημείο.

«Η Αγία Σοφία αποδόθηκε στους πολίτες του κόσμου που πιστεύουν στις αξίες της ελευθερίας, του στοχασμού και της ειρήνης, υπερβαίνοντας τα όρια της μίας θρησκείας» δήλωσε η Κ. Νοτοπούλου.

«Εύχομαι να αναθεωρήσατε την στάση σας απέναντι στην διπλωματία των πόλεων που τόσο είχατε υποτιμήσει» είπε απευθυνόμενη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα «για να μην θυμηθούμε τις επιθέσεις σας στον πρώην Δήμαρχο ότι οι Δήμαρχοι δεν ασκούν εξωτερική πολιτική» που χαρακτηρίζονταν το λιγότερο από ελαφρότητα. Οφείλουμε να καταδικάσουμε κάθε ακραία αντίδραση που ενδεχομένως καλλιεργείται από εθνικιστικά και αντιδημοκρατικά κέντρα», τόνισε η κα. Νοτοπούλου, ολοκληρώνοντας την ομιλία της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζαριαννόπουλος: Βέβηλη ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης

Για «απαράδεκτη, προκλητική και βέβηλη ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης» απέναντι ένα μνημείο του χριστιανισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θίγει το συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων έκανε λόγο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, καλώντας «το λαό της χώρας να επαγρυπνεί».

Την καταδίκη τους εξέφρασαν επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», ο Αντώνης Γαζάκης, από την «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», ο Γιάννης Κουριαννίδης, από τη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», ο Ιωάννης Νασιούλας, από τη «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και ο Γιώργος Ρακκάς, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», προτείνοντας «μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα». Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».

πηγή: grtimes.gr