Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης: Σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας με άδεια μαγαζιά

Στήριξη από το κράτος ζητά η “Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης”, η οποία, με ανακοίνωση της, περιγράφει την τραγική κατάσταση που περιήλθαν οι επιχειρήσεις εστίασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Έχοντας διανύσει σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας των χώρων εστίασης και κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα που μας επέβαλε η πανδημία, οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις στον κλάδο μας δυστυχώς είναι εμφανείς. Άδεια μαγαζιά και ευρύτερη ανισορροπία σε τζίρους. Η πτώση της κίνησης αγγίζει το 50 %, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιχειρηματιών-μελών της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνά κιόλας.

Μπορεί το περασμένο διάστημα να μας αφιερώθηκε χρόνος, σκέψεις και δυνάμεις, με στόχο να έρθουμε σε επαφή με την κεντρική εξουσία, αναφορικά με τα προβλήματά μας και να δηλώσουμε «παρών» με σοβαρότητα και πυγμή, ωστόσο το γενικότερο κλίμα διαφαίνεται αρνητικό, με φόντο μάλιστα ένα αμφίβολο Φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο αμφίβολο Χειμώνα.

Οι δύο επιπλέον μήνες με μειωμένα ενοίκια και ο ένας μήνας επιπλέον αναστολής αποτέλεσαν μια καλή αρχή, αλλά η συνέχεια αποδεικνύεται ανεπαρκής. Σε καμία περίπτωση, δεν θα ανεχτούμε άλλες συμπεριφορές που απαξιώνουν τον κλάδο μας, όταν εκείνος κινεί μια σειρά από συναφείς ή σχετιζόμενους κλάδους της αγοράς, ενώ την ίδια ώρα το Ευρωκοινοβούλιο μετρά τη δυναμική του τουριστικού κλάδου, αναγνωρίζοντας πως εντός της ΕΕ 22,6 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν για τον τουριστικό τομέα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Στην Αγγλία… η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει στις εταιρείες ένα μπόνους 1.000 £ για κάθε μέλος του προσωπικού που διατηρείται για τρεις μήνες, ενώ έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα για έκπτωση 50% σε άτομα που θα επιλέξουν να φάνε έξω τον Αύγουστο. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα σημαντικά μέτρα (από 5 έως 20%). Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει για το φαγητό και τα μη αλκοολούχα ποτά σε εστιατόρια, καφετέριες και παμπ, για τη διαμονή σε ξενοδοχεία, B&B, κάμπινγκ και τροχόσπιτα και για αξιοθέατα όπως κινηματογράφους, θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους.

Στην Γερμανία τα εστιατόρια παραπονιούνται για μείωση του τζίρου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αρχικά γεύματα από 180 ημερησίως έχουν κατρακυλήσει στα 30, με άμεσες συνέπειες στους εστιάτορες. Την ίδια ώρα ο κάθε επιχειρηματίας στην εστίαση μπορεί να εξασφαλίσει έως και 25.000 € επιδότηση, που προσφέρεται από την κυβέρνηση. Για να πάρει κανείς τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο κύκλος εργασιών του μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στην Γαλλία ως μέρος του σχεδίου οικονομικής έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις που αφορούν στον τουρισμό, την εστίαση και την αναψυχή έχουν ήδη επωφεληθεί από πρωτοφανή μέτρα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς. Η ευκαιρία για μερική δραστηριότητα διατηρείται γι’ αυτούς τους τομείς μετά τη συνέχιση της δραστηριότητας τους. Το ταμείο αλληλεγγύης παραμένει ανοιχτό και στις επιχειρήσεις που έχουν έως 20 υπαλλήλους και κύκλους εργασιών 2 εκατομμυρίων ευρώ, το ανώτατο όριο για επιδοτήσεις που μπορούν να καταβληθούν φτάνει τις 10.000 ευρώ. Σίγουρα, η δράση των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ θεωρείται από την κυβέρνηση ζωτικής σημασίας για τη γαλλική οικονομία.

Στην Ισπανία… όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αβεβαιότητα για κάθε μελλοντική προοπτική, με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς άξονες της οικονομίας της χώρας. Η τελευταία, αναμένεται να ανακάμψει περί τα τέλη του 2023, λόγω του ευρύτερου σοκ που επήλθε από την πανδημία. Λόγω ανωτέρας βίας, υπάρχει ευελιξία στα πιστωτικά όρια για τις επιχειρήσεις και ειδικά για εκείνες που μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας. Ορισμένες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ζήτησης, είτε άμεσα (μέσω κουπονιών δαπανών) είτε έμμεσα (μειώνοντας τους φόρους προστιθέμενης αξίας για ένα έτος), με Ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς με τις περισσότερες δυσκολίες όπως εκείνοι της διαμονής, της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

Η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης παρακολουθώντας όλες αυτές τις εξελίξεις και αναζητώντας ξεκάθαρες λύσεις για το μέλλον, θα προχωρήσει άμεσα σε διαδικασίες δημιουργίας Σωματείου με βασικό αντικείμενο την εστίαση, τα προβλήματα και τους στόχους του κλάδου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ