Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Θεόδωρος Καράογλου: “Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στο Νικόλαο Μάρτη”

Το όνομα του μακροβιότερου Υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, Νικόλαου Μάρτη, φέρει από σήμερα η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία συγγενών του Βορειοελλαδίτη πολιτικού, ο οποίος απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 98 χρόνων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου ανέφερε πως η ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης”, πέρα από τη συμβολική της σημασία έχει και ουσιαστική, διότι αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε έναν σπουδαίο άνδρα ο οποίος, με το έργο και την προσφορά του, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.

“Ευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής, ρεαλιστής και ιδεαλιστής, ο Νικόλαος Μάρτης έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Διακρινόταν για την αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας και την πίστη του στο “ορθώς σκέπτεσθαι”. Είχε ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έλληνα και ενεργούσε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Βαθιά κοινοβουλευτικός, τίμησε και αγάπησε τη Βουλή. Με το ίδιο πάθος αγάπησε και τη Μακεδονία, όντας υπερήφανος για την καταγωγή του από τη Μουσθένη Καβάλας. Ευπατρίδης, σήκωνε πάντα αγέρωχος το φορτίο της ευθύνης, μέχρι την τελευταία στιγμή” τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) παρέθεσε στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του Νικόλαου Μάρτη, κάνοντας ειδική αναφορά σε “σταθμούς” της πολιτικής του διαδρομής ως Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Βορείου Ελλάδος (1955), ως Υφυπουργός Εμπορίου (1955-1958), ως Υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και τέλος ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος (1974-1981), όπου υπερασπίστηκε με σθένος τα εθνικά δίκαια της πατρίδας μας.

Συνολικά θήτευσε 16 χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου ως βουλευτής Καβάλας του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, τιμήθηκε με τα παράσημα: Ταξιάρχης του Φοίνικα, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσός Σταυρός Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.

“Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον Νικόλαο Μάρτη. Η προσφορά του στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και η σημερινή εκδήλωση επιβραβεύει έναν εξαίρετο πατριώτη ο οποίος έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας όλη τη φλόγα της ψυχής του” ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλακέτας που τοποθετήθηκε έξω από την αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου προς τιμήν του Νικόλαου Μάρτη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Κυρίες και κύριοι,
βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος να απευθύνω χαιρετισμό σε μια εκδήλωση με ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη. Μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας ενός ανθρώπου δικού μας με καταγωγή από τη Μουσθένη Παγγαίου, του Νικολάου Μάρτη.
Ο Νικόλαος Μάρτης, ήταν ένας ευπατρίδης πολιτικός, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με ήθος για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και για τη δημοκρατία. Αυτό το πολιτικό ανάστημά του αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές και έτσι γράφτηκε στην ιστορία, ως ένας αγωνιστής της ιστορικής δικαιοσύνης.

Νέος, πολέμησε τον Ναζισμό στην Μάχη των Οχυρών μας το 1941, ενώ αργότερα πήρε μέρος στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν και του Ρίμινι ως έφεδρος αξιωματικός. Η μαχητικότητα αυτή αναδείχθηκε και μέσα από την πολιτική του σταδιοδρομία, τιμώντας πραγματικά για πολλές θητείες το αξίωμα του βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Συναγερμό, την Ε. Ρ. Ε. και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και του υπουργού στα υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Βορείου Ελλάδος,

Ο Νικόλαος Μάρτης ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά, έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Ήταν αυτός που “έχτισε” την άμυνα της πατρίδας μας απέναντι στη στυγνή προπαγάνδα των Σκοπίων και “πολέμησε”, όσο ελάχιστοι και με την πένα του, για να αναδείξει την «πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας». Έδωσε με την τεκμηρίωση και την επιχειρηματολογία του πολύτιμα όπλα στις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν ακόμη κανείς δεν σκεφτόταν τι πραγματικά θα επακολουθούσε. Γι’ αυτό το έργο του άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Νικόλαος Μάρτης, αυτή η κορυφαία μορφή του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, είχε και ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο. Αγαπούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φρόντιζε πάντα να ακούει όλους τους ανθρώπους της, από τον κοινοτάρχη του πιο μικρού χωριού μέχρι τους δημάρχους των μεγάλων αστικών κέντρων. Πάντα ήταν προτεραιότητά του να παρέχει εκείνα τα εφόδια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου.

Ήταν αγνός πολιτικός που αγαπούσε τον τόπο του. Ο “υπουργός μας” όπως τον αποκαλούσαν στο Παγγαίο, ήταν δίπλα σε κάθε πόλη και κάθε χωριό της βόρειας Ελλάδας και ειδικά του γενέθλιου τόπου του, του Παγγαίου, βοηθώντας να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα που υπήρχαν την εποχή εκείνη, είτε από τη θέση του υπουργού, είτε και από τη θέση του απλού βουλευτή, μια και αποτελούσε στενό συνεργάτη του επίσης αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τους ένωνε άλλωστε η κοινή ρίζα, το Παγγαίο!

Ως δήμαρχος Παγγαίου λοιπόν, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, τιμώντας τη μνήμη ενός άξιου τέκνου του Παγγαίου, ενός αγνού αγωνιστή που άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ