Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
23.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι στη Βίλα Αλλατίνι

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι, που τοποθετήθηκε στους κήπους της Βίλας Αλλατίνι, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι Laurent Dassault, παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray (φωτογραφία).

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν συγκινητική, ενώ η προτομή αποτελεί οφειλόμενη τιμή στην οικογένεια Αλλατίνι, απόγονος της οποίας είναι ο κ. Dassault, που δώρισε και την προτομή.

«Σήμερα, πραγματοποιούμε μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την πλούσια ιστορία της. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που έχουμε κοντά μας τον εκπρόσωπο μιας σπουδαίας οικογένειας, τον κ. Laurent Dassault από την οικογένεια Αλλατίνι – Ντασώ. Αγαπητέ κ. Dassault, σας καλωσορίζω στο σπίτι σας. Στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η πρόγιαγιά σας, η Νοεμί Αλλατίνι. Εδώ, που έζησαν οι πρόγονοί σας οι οποίοι είναι κομμάτι της ιστορίας και βασικοί συντελεστές στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Σας καλωσορίζω στο σπίτι όπου έγινε η αρχή μιας σπουδαίας, δημιουργικής διαδρομής της οικογένειάς σας, που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα, με τους νεώτερους και άξιους συνεχιστές της», είπε απευθυνόμενος στον απόγονο των Αλλατίνι ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η πρώτη συνάντησή του με τον κ. Dassault έγινε πριν από οχτώ χρόνια, όταν το 2012, ο Laurent Dassault με τη μητέρα και τα αδέλφια του επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη. Στη δεύτερη συνάντησή τους πέρσι, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Dassault, συζήτησαν την επιθυμία της οικογένειας για τη δημιουργία προτομής του Μωυσή Αλλατίνι και όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «δεχτήκαμε με μεγάλη τιμή και χαρά τη δωρεά της οικογένειάς σας. Προχωρήσαμε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον κ. Philippe Ray, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική σχέση συνεργασίας. Σήμερα, είμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου σας, Μωυσή Αλλατίνι. Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν σπουδαίο επιστήμονα, επιχειρηματία και πρωτοπόρο της εποχής του. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με την πολύπλευρη δράση του συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Απευθυνόμενος στον κ. Dassault, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Έφτασε η στιγμή που εσείς και η οικογένειά σας περιμένατε με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό. Η δωρεά σας είναι μία πράξη ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας και οικογενειακής αγάπης. Σας διαβεβαιώνω ότι και για εμάς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ένα ξεχωριστό και τιμητικό γεγονός. Η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι, από εδώ και πέρα, θα μείνει να κοσμεί τους κήπους αυτού του υπέροχου κτιρίου. Να θυμίζει και να διδάσκει στους επισκέπτες του κτιρίου, την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης μας. Να αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της ακμαίας, πρωτοπόρας, πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Να επισφραγίζει τους ιστορικούς, φιλικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας. Μιας χώρας, παραδοσιακού συμμάχου της Ελλάδας, που βρίσκεται κοντά μας και στα εύκολα και στα δύσκολα, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα των μεγάλων προκλήσεων. Κύριε Ντασώ, είστε πάντα ευπρόσδεκτος, εσείς και όλη η οικογένειά σας, σε έναν τόπο που είναι και δικό σας σπίτι. Σε έναν τόπο όπου η ιστορία των προγόνων σας, ζωντανεύει μέσα από μνημειώδη κτίρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα. και είναι ορόσημα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όπως οι μύλοι της οδού Ανθέων, η τράπεζα των Αλλατίνι στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η Στοά Μαλακοπής. Έχετε πολλούς και ιδιαίτερους λόγους να μας επισκέπτεστε. Και εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, οι επισκέψεις σας να δίνουν την ευκαιρία για νέες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις μαζί με τους φορείς της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και επενδύσεων. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, την προσφορά σας και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ τον Γενικό Πρόξενο Philippe Ray, για την εξαιρετική φιλία και συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια, χάρις στην οποία αναβαθμίσαμε τις σχέσεις της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Γαλλία».

Αναφερόμενος στη Βίλα Αλλατίνι ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι εδώ και 132 χρόνια διασώζεται ως σημείο αναφοράς για το παρελθόν αλλά και την ιστορική συνέχεια της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Ο πιο εντυπωσιακός Πύργος της «Συνοικίας των Εξοχών» και μία από τις αρχοντικές κατοικίες – κόσμημα της πόλης, η Βίλα Αλλατίνι έχει να διηγηθεί πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Χτίστηκε το 1888 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και υπήρξε η εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι. Από κατοικία των Αλλατίνι γίνεται διαδοχικά, σε διάστημα εκατό ετών και μέσα από ραγδαίες ιστορικές αλλαγές, κατοικία του εξόριστου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Δευτέρου, έδρα της Φιλοσοφικής Σχολής του πρώτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στρατιωτικό νοσοκομείο, έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μετέπειτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Philippe Ray εξήρε το επίπεδο συνεργασίας του με τον κ. Τζιτζικώστα και επισήμανε πως τα αποκαλυπτήρια της προτομής και ο φόρος τιμής που αποδίδεται σήμερα στον Μωυσή Αλλατίνι, αποτελεί το καλύτερο επιστέγασμα της θητείας του, που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη. «Η κατοικία Αλλατίνι αποτελεί ορόσημο της Θεσσαλονίκης για περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι η πιο διάσημη κατοικία της πόλης, κέντρο επιρροής και ισχύος διαχρονικά», τόνισε ο κ. Ray.

Ο κ. Dassault δήλωσε συγκινημένος και υπερήφανος, που έγινε πράξη μια επιθυμία της οικογένειάς του και ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα, για το ενδιαφέρον του να τιμηθεί ο Μωυσής Αλλατίνι και να διατηρηθεί ζωντανή η Βίλα Αλλατίνι και η ιστορική μνήμη. «Ευχαριστώ Απόστολε που διατηρείτε το ‘σπίτι μας’ -όπως μας είπατε κι όπως το αισθανόμαστε- σε καλή κατάσταση, ζωντανό. Ο Μωυσής Αλλατίνι ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ουμανιστής. Γεννήθηκε, έζησε, έφυγε για να μορφωθεί και επέλεξε τελικά τη γη του Πλάτωνα για να ζήσει, την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ, από την Ελλάδα. Στο βάθος είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας, είναι το λίκνο μας, αυτό που ενώνει όλη την Ευρώπη. Αισθάνομαι Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός», επισήμανε ο κ. Dassault.

Την προτομή δημιούργησε η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ