Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
12.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Ανοίγει το υπερσύγχρονο πολυλειτουργικό κέντρο – θέατρο στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την λειτουργία του υπερσύγχρονου Πολυλειτουργικού Κέντρου-Θεάτρου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου , το οποίο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, δεν χτίσθηκε πάνω στα στερεότυπα της «κλασικής θεατρικής σκηνής»

Αντίθετα ανήκει στα πολύ λίγα υπερσύγχρονα θεατρικά πολυλειτουργικά κτιριακά συγκροτήματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων προϋπολογισμού 3.600.000€.

“Επιτέλους ο Δήμος μας αποκτά μια υπερσύγχρονη Πολιτιστική Στέγη διεθνών προδιαγραφών, η οποία όχι μόνο θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει κάθε τοπική πολιτιστική δράση, αλλά στοχεύει να εισέλθει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση προς τους συνδημότες μας κυρίως στην Δημοτική Ενότητα του Ελευθερίου Κορδελιού . Η καθυστέρηση της λειτουργίας του, δημιούργησε πολλά προβλήματα και επί χρόνια ήταν ακυρωτικός και ανασταλτικός παράγοντας για κάθε τοπική μορφή είτε ατομικής είτε συλλογικής πολιτιστικής έκφρασης, και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι Συνδημότες μας δεν άντεχαν να το βλέπουν να είναι κλειστό και ανενεργό την στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχε καμία άλλη κτηριακή τοπική εναλλακτική λύση στην δημοτική ενότητα » δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για όλη την Ελλάδα. Είναι ένα υπερσύχρονο πολυλειτουργικό πολιτιστικό ορόσημο και λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφής και κατασκευής αλλά και λόγω της θέσης του. Και τώρα συνέχισε ο Δήμαρχος αναλαμβάνουμε με χαρά και σοβαρότητα, τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε μια δύσκολη, αλλά και σπουδαία αποστολή, να λειτουργήσουμε αυτό το μεγάλο έργο πολιτισμού και ως αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή μας. Χωρίς καμία χρονοτριβή υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε πολύ σύντομα να πάρει τη θέση που του αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μα ς. Ανοίγουμε τις πόρτες του Πολιτιστικού μας Μεγάρου και το παραδίδουμε στους συνδημότες μας πανέτοιμο να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει ακόμα και τις πιο απαιτητικές εκδηλώσεις» κατέληξε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου.

Φωτογραφία από το υπερσύγχρονο πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου«Αυτό το διαμάντι του Πολιτισμού, που παρόμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί από την ημέρα που εγκαινιάστηκε – επί δημαρχίας Στάθη Λαφαζανίδη, δυστυχώς έμεινε εγκαταλελειμμένο να φθείρεται και να λεηλατείται, επί 6 ολόκληρα χρόνια Από την πρώτη μέρα όμως που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, μαζί με τον Δήμαρχο μας κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό , θέσαμε σε άμεση προτεραιότητα την λειτουργία του. Ελέγξαμε εξ αρχής και τρέξαμε συντονισμένα όλες τις τεχνικές, νομικές οικονομικές και όλες τις γραφειοκρατικές του διαδικασίες που υπολειπόταν ώστε να λειτουργήσει το κτήριο αλλά δυστυχώς πέσαμε πάνω στην απαγορευτική περίοδο της πανδημίας του κορονοϊου. Ειδάλλως το Πολυλειτουργικό μας κέντρο θα ήταν ήδη σε λειτουργία από την άνοιξη» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νέστορας Λαφαζανίδης , διευκρινίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ότι η εκ νέου ανάθεση στον εργολάβο να ελέγξει ενδελεχώς και να συντηρήσει πλήρως όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την ασφάλεια των θεατών αλλά και του κτηρίου Η Διοίκηση μας δουλεύει εντατικά και μεθοδευμένα, με πρόγραμμα και σχέδιο. Προωθούμε ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα και κάθε αναπτυξιακή προοπτική που έχει ο Δήμος και έμεινε αναξιοποίητη. Βγάζουμε από τα συρτάρια ξεχασμένα έργα και μελέτες του παρελθόντος που εκπονήθηκαν με χρήματα των δημοτών και με ευθύνη για το μέλλον του τόπου και σεβασμό προς τους συνδημότες μας -που μας εμπιστεύτηκαν -τα εντάσσουμε έστω και με καθυστέρηση στο πρόγραμμα μας γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε και δημιουργούμε έναν Δήμο πρότυπο, λειτουργικό και σύγχρονο, αντάξιο των εργατικών και περήφανων κατοίκων του»,

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νέστορα Λαφαζανίδη, το υψηλής αισθητικής και υπερσύχρονης αρχιτεκτονικής, επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θεάτρου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, χαρακτηρίζεται από γεωμετρική καθαρότητα και σχεδιαστική μεγαλοπρέπεια.

Δεσπόζει στη συμβολή των οδών Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης , με κεντρική όψη προς την οδό Μοναστηρίου , η οποία είναι ένας από τους βασικότερους οδικούς άξονες του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η κύρια είσοδος του είναι προς την οδό Μοναστηρίου, αλλά η όλη ογκοπλασία του και η ανέγερση του έγινε έτσι ώστε να παραμείνει ελεύθερη και διαθέσιμη σημαντική έκταση- στην πίσω πλευρά- ή για την δημιουργία χώρου στάθμευσης ή για μελλοντική προσθήκη ανεξάρτητου κτιρίου προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.

Το κτιριακό συγκρότημα υπερέχει όχι μόνον εξ αιτίας της άριστης κατασκευαστικής του ποιότητας αλλά και του υπερσύγχρονου οπτικοακουστικού του εξοπλισμού ο οποίος είναι διεθνών προδιαγραφών.

Αυτές οι υποδομές αποτυπώνονται στο άριστο αισθητικό αποτέλεσμα διότι α) το συγκρότημα ανταποκρίνεται στους κανόνες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τέχνης, β) της ψηφιακής επιστήμης, γ)τηρήθηκαν όλες οι κατασκευαστικές οδηγίες της μελέτης, δ)πληροί όλες τις απαιτήσεις και ε) διαθέτει όλες τις λειτουργικές προδιαγραφές των διεθνών πολιτιστικών μεγάρων.

Το κτιριακό συγκρότημα του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θεάτρου του Δήμου Κορδελιού – προϋπολογισμού 3.600.000€. περιλαμβάνει:

  • Θέατρο χωρητικότητας 325 θέσεων και
  • Θερινό κινηματοθέατρο χωρητικότητας 260 θέσεων – στο δώμα.

Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 2560,47 τ.μ., η συνολική επιφάνεια του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θεάτρου είναι 2.251 τ.μ. Το κτίριο διαθέτει ένα υπόγειο και 6 στάθμες ανωδομής, ενώ η κίνηση στο κτίριο γίνεται με δύο ανελκυστήρες.

Μέριμνα για τα Ατομα ΜΕ Αναπηρία. Συγκεκριμένα προβλέφθηκε

  • ειδικός ανελκυστήρας για (Α.Μ.Ε.Α.) ώστε η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες από και προς στην αίθουσα του Θεάτρου να γίνεται απευθείας από το ισόγειο και μέσω ειδικού ανελκυστήρα
  • ειδικά διαμορφωμένη έξοδος κινδύνου για ΑΜΕΑ και για αμαξίδια και
  • χώροι υγιεινής των Α.Μ.Ε.Α. στο ισόγειο.

Αναλυτικά, οι λειτουργίες του κτιρίου έχουν ως εξής:

  • Στο υπόγειο: υπάρχουν 5 καμαρίνια & βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων
  • Στο ισόγειο: χώρος εισόδου, βεστιάριο, πληροφορίες-εισιτήρια, χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι, αίθουσα θεάτρου
  • Στο Foyer : Σύγχρονος και λειτουργικός Εκθεσιακός χώρος , κυλικείο, βοηθητικοί πολυλειτουργικοί χώροι
  • Στο Control Room : χώροι τεχνικής υποστήριξης, χώροι μεταφραστών
  • Χώρος γραφείων και W.C.,
  • Στο θερινό cinema : κυλικείο, χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι
  • Στο προβολείο : χώρος προβολών θερινού cinema, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων

Απαριθμώντας τις επί μέρους υπερσύγχρονες κατασκευαστικές καινοτομίες του κτιριακού συγκροτήματος του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θεάτρου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου ο κ. Νέστορας Λαφαζανίδης επεσήμανε πρωτίστως ότι το ΘΕΑΤΡΟ δεν χτίσθηκε πάνω στα στερεότυπα της «κλασικής θεατρικής σκηνής». Αντίθετα ανήκει στα πολύ λίγα υπερσύγχρονα θεατρικά κτιριακά συγκροτήματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων

γιατί

α) διαθέτει αίθουσα αμφιθεατρικής διάταξης με στόχο την αμεσότερη επαφή των θεατών με τα δρώμενα επάνω στη σκηνή

β) ένα κομμάτι της σκηνής είναι κυκλικό και περιστρεφόμενο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες εναλλαγής των σκηνικών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, γ) πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στάθμη της σκηνής, όπως και τα παρασκήνια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο, ώστε να είναι πανεύκολη η φορτοεκφόρτωση των σκηνικών

δ) τα δε καμαρίνια και οι βοηθητικοί τους χώροι βρίσκονται ακριβώς κάτω από την σκηνή, για μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση των ηθοποιών.

ε) Κι επειδή στο Δήμο δεν υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι εκδηλώσεων προβλέφθηκε μέχρι και η δημιουργία θαλάμου προβολής, καθώς και δύο καμπίνες μεταφραστών, για την διεξαγωγή ευρωπαϊκών συνεδρίων ή άλλων διαδημοτικών εκδηλώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ