Το μυστήριο της βάπτισης, οι συμβολισμοί και η μικρή Στέλλα. Άρθρο της ζωγράφου Στέλλας Καριάκα

Το μυστήριο της βάπτισης, οι συμβολισμοί και η μικρή Στέλλα. Άρθρο της ζωγράφου Στέλλας Καριάκα

Χαιρετώ τους απανταχού φίλους !!  της τέχνης, του λόγου ,του μύθου και του πνεύματος !! Ελπίζοντας να είστε όλοι γεροί και δυνατοί και με την ελπίδα να μπορώ να σας συναντώ πάντα μέσα από την σελίδα που αγαπάτε συνεχίζω να μοιράζομαι σκέψεις μαζί σας και αυτή την Κυριακή με αφορμή το νέο έργο μου το πορτραίτο της Στέλλας της νεοφώτιστης εγγονής μου.

Γράφει η ζωγράφος Στέλλα Καριάκα

Το Μυστήριο της Βάπτισης είναι ένα από τα 7 μυστήρια του Χριστιανισμού.

Τα 7 Μυστήρια είναι το Βάπτισμα,το Χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία ,η Θεία Ιερωσύνη ,η Μετάνοια (η εξομολόγηση), το ιερό Ευχέλαιο και ο Γάμος.

Τα μυστήρια βοηθούν την τελείωση του ανθρώπου και την εξέλιξή του, την προστασία του από το κακό όποιας μορφής και είναι αυτό. Για να ενεργοποιηθούν τα μυστήρια ωστόσο και να προστατέψουν τον άνθρωπο ,να γίνει η πραγμάτωση και το έργο της τελείωσης  θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Θέληση του ανθρώπου.

Χρησιμοποιούνται υλικά στοιχεία στην τέλεση των μυστηρίων που αγιάζονται και λαμβάνουν ένα ειδικό νόημα ,μετουσιώνονται σε πνευματικότητα και βοηθούν την ζωή του Χριστιανού.

ΤΟ ΝΕΡΟ – είναι το σύμβολο της ζωής ,καθαρίζει το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου ο οποίος καταδύεται  τρεις φορές , ο άνθρωπος γεννήθηκε με το προπατορικό αμάρτημα να το βαραίνει στους ωμούς του όμως με την κατάδυση και την ανάδυση από το νερό ,αναγεννάται. Το νερό συμβολίζει το αίμα του Χριστού και η τριπλή κατάδυση και ανάδυση τις τρεις μέρες που έμεινε ο Χριστός στον Τάφο του και την μετέπειτα Ανάστασή του. Η Εκκλησία μας ως μια μάνα γεννά από την μήτρα της την κολυμπήθρα το νέο Χριστιανό και μιας και όλοι οι Χριστιανοί γεννηθήκαμε από την ίδια μήτρα την ίδια πνευματική μητέρα είμαστε αδέλφια .

ΤΟ ΛΑΔΙ – το αγιασμένο λάδι συμβολίζει την πλήρη ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου, το έλεος και την Χάρη του Θεού που θεραπεύει τον αγώνα του ανθρώπου ,του δίνει δύναμη να ξεγλυστρά από τους πνευματικούς εχθρούς και τους πειρασμούς.

Η ΛΑΜΠΑΔΑ  – Συμβολίζει το Φως του Ιησού Χριστού που θα καθοδηγήσει τον νεοφώτιστο στην υπόλοιπη ζωή του. Είναι η λαμπάδα της σταθερής πίστης στην Χριστιανική Αλήθεια.

 

ΤΟ  ΑΓΙΟ  ΜΥΡΟ  συμβολίζει την ευωδία την  αγιοσύνη και τις Χάρες του Αγίου Πνεύματος και αποτελείται από Λάδι και πάρα πολλά αρωματικά .Χρίζεται έτσι το βρέφος  σε  σχήμα Σταυρού με την Πνευματικότητα και την καθαρότητα του Αγίου Πνεύματος.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ είναι το σύμβολο της θυσίας της αγάπης του Χριστού. Έτσι ώστε να έχει ως φάρο πνεύματος ο βαπτιζόμενος την ζωή του Χριστού και την έμπρακτη Αγάπη του μέσω της θυσίας του για την ανθρωπότητα. Γιατί Αγάπη δίχως θυσία δεν υπάρχει.

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΟΡΟΣ είναι ο κύκλος ο οποίος γίνεται από τον ιερέα τρεις φορές και συμβολίζει την παρουσία της Αγίας Τρίαδος .

Η ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ  δίνεται σε κάθε βαπτιζόμενο ένα όνομα από την νονά ή τον νονό και δηλώνει το ενδιαφέρον του Θεού για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Υπάρχει ένας Άγιος για κάθε όνομα που προστατεύει τον νεοφώτιστο και ακολούθως η ζωή του Αγίου είναι το παράδειγμα για την οικογένεια και τον ίδιο σε όλη του την ζωή.

Η ΤΡΙΧΟΚΟΥΡΙΑ   -αφού λοιπόν πάρει το Χρίσμα ο νεοφώτιστος ,η πιο μικρή προσφορά προς τον Χριστό είναι το κόψιμο των μαλλιών που δηλώνει την αφιέρωσή του σε Αυτόν . Κάθε νέα σκέψη πράξη πορεία ζωής πρέπει να έχει πάντα στην κορυφή του κεφαλιού του πρώτα τον Χριστό και την ζωή του. Παραδοσιακά δεν κουρεύουμε τα μωρά πριν να βαπτισθούν.

ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ το παιδί πρέπει να το ξεπλένει η μητέρα ,με το νονό ή την νονά μόνο αφού περάσουν τρεις μέρες αφήνοντας πάνω του το αγιασμένο λάδι .Πλένουμε το παιδί μόνο όπου είναι άκρως απαραίτητο για λόγους υγιεινής και μόνο. Το νερό πρέπει να το ρίξει  στο χώμα στη θάλασσα ή σε ποτάμι ή σε ειδική χοάνη που έχουν οι ναοί.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑ  το μωρό οι νονοί και οι γονείς πρέπει να το πάνε στην εκκλησία για να το κοινωνήσουν. Έχουν μαζί τους την λαμπάδα της Βάπτισης και την τελευταία Κυριακή αφήνουν την λαμπάδα στην εκκλησία .

Εικαστικό: Διά Χειρός Στέλλας Καριάκα, ‘’ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΚΑΙ  Η ΜΙΚΡΗ ΣΤΕΛΛΑ’’, ακρυλικά σε ξύλο μικτή τεχνική 70 εκ. Χ 70 εκ.

Το πορτραίτο της μικρής Στέλλας

Σήμερα λοιπόν σκέφτηκα να σας παρουσιάσω το νέο έργο μου, είναι ένα πορτραίτο της εγγονούλας μου Στέλλας που βαπτίστηκε το καλοκαίρι του 2020 ,εν μέσω πανδημίας λοιπόν η γέννηση και η βάπτισή της και παρόλο όλα συντελούν στο να μην γίνονται τα ήθη και τα έθιμα της χώρας και της Χριστιανικής Πίστης μας επακριβώς ως είθισται εως τώρα , με πολύ Αγάπη για την νέα ζωή ζωγράφισα το την Στέλλα  έτσι όπως το φαντάστηκα μέσα στην Ευλογία Θεού , στο Φως που λούζει την ύπαρξη της και την ζωή της ως Χριστιανή . Με χρώματα χαρούμενα και φωτεινά , αισιόδοξα , με το λευκό να βρίσκεται παντού γύρω της ,συμβολίζοντας την αθωότητα ,την αγαλλίαση και την νίκη έναντι κάθε εχθρού.

Δίπλα της το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι να κρατά κορδέλα με το όνομά της και από την άλλη πλευρά πολύχρωμα πουλιά , ένα κολιμπρί στα δεξιά και ένα κολομπρί στα αριστερά κρατούν τα φυλαχτά της στις μύτες τους και κοντά στο σπιτάκι τους ,σαν να θέλουν να τα φυλάξουν έτσι ώστε να την προστατεύουν σε κάθε βήμα της. Τα πουλιά αυτά τρέφονται πετώντας είναι μικροσκοπικά και χτυπούν τα φτερά τους με 70 χτυπήματα το δευτερόλεπτο έχουν την δυνατότητα να πετούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να περιστρέφουν το σώμα τους ,ακόμη μένουν σταθερά στον αέρα με μεγάλη ακρίβεια, λειτουργούν όπως τα ελικόπτερα ,είναι ιδιαίτερα. Ότι ομορφότερα μεγαλώνοντας να διδάσκεται από την φύση αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο !  Και όπως το κολιμπρί να έχει δύναμη ,ομορφιά , ευελυξία ,σταθερότητα και ισορροπία .

Στην αγκαλιά της κρατά λουλούδια , αυτά ανάμεσά τους έχουν μικρά φυλλαράκια με μικρά ακατέργαστα μαργαριτάρια  συμβολίζουν την αγνότητα της ακατέργαστης προσωπικότητος της νέας ζωής , την πίστη στις ευγενικές αξίες ,την ειλικρίνεια ,το ήθος και την φιλανθρωπία.

Το φόρεμά της τελειώνει σε δανδέλα η οποία είναι αληθινή μαζί με το γυακαδάκι της μια τεχνική με υλικά πραγματικά που έχουν την δυνατότητα να στολίζουν με ένταση και δύναμη το έργο , να παντρεύουν την εικονοποίηση της φαντασία μου ,το όραμα ,το όνειρο με την πραγματικότητα.

Έτσι την φαντάστηκα μέσα στην αισιοδοξία και την αγάπη ,το φως και την ευλογία του Θεού , του αοράτου της υπέρτατης εκείνης δύναμης που διέπει το σύμπαν .

Εύχομαι να είστε οι νικητές στην ζωή , γιατί νικητής δεν είναι αυτός που έφθασε στο στόχο του και σταμάτησε να ονειρεύεται , νικητής είναι αυτός που συνεχίζει να προσπαθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συνεχίζει να ζει μέσα στα όνειρά του.

Εύχομαι σε όλους  εσάς τους ιδιαίτερους φίλους ,

Καλό μήνα με υγεία, δύναμη , ελπίδα , θέληση και αγάπη στις ζωές σας.

 

Εικαστικό: Διά Χειρός Στέλλας Καριάκα

‘’ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΚΑΙ  Η ΜΙΚΡΗ ΣΤΕΛΛΑ’’

ακρυλικά σε ξύλο μικτή τεχνική 70 εκ. Χ 70 εκ.