Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
spot_img

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ) καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τον κλάδο του βιβλίου

Η υγειονομική βόμβα του Covid-19 έχει καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στον κλάδο του βιβλίου παγκοσμίως, μειώνοντας τα έσοδα έως και 80% σε ορισμένες αγορές*. Η χαλάρωση των περιορισμών δεν έχει εξουδετερώσει την απειλή της κατάρρευσης του εκδοτικού κλάδου σε πολλές χώρες-μέλη μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Ένωση Εκδοτών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τον κλάδο.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση:

Παρά τις τεράστιες αυτές προκλήσεις, ο εκδοτικός κλάδος αντέδρασε γρήγορα και με διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, με τους συγγραφείς και τους εκδότες να παραχωρούν άδεια για το περιεχόμενο και τις ψηφιακές υπηρεσίες τους. Σε συνεργασία με τους βιβλιοπώλες, αξιοποίησαν το διαδίκτυο και τις ψηφιακές εκδηλώσεις για να σταθούν δίπλα στο βιβλιόφιλο κοινό, διακηρύσσοντας παράλληλα την κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική σημασία των βιβλίων.

Τα βιβλία και η ανάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την άνθιση της οικονομίας της γνώσης του μέλλοντος. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν έκτακτα μέτρα στήριξης και να επενδύσουν στο μέλλον, παρέχοντας οικονομική βοήθεια σε συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες και μεταφραστές.

Στον απόηχο της κοινής δήλωσης των παγκόσμιων ηγετών της εκδοτικής βιομηχανίας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2020, η Διεθνής Ένωση Εκδοτών καλεί τις κυβερνήσεις να θεωρήσουν τον τομέα του βιβλίου ως απολύτως απαραίτητο για την κοινωνία και να προχωρήσουν σε λήψη άμεσων μέτρων:

 • επιδότηση ενοικίου για τα βιβλιοπωλεία
 • εκπτώσεις φόρου για εκδότες και βιβλιοπώλες
 • δέσμευση και παροχή κονδυλίων στήριξης για μικρούς και μεσαίους εκδοτικούς οίκους
 • υποστήριξη, ανάπτυξη και επένδυση σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις βιβλίου ως βασικών θεσμών που γεφυρώνουν και φέρνουν σε επαφή συγγραφείς, εκδότες και αναγνώστες από όλες τις χώρες και όλους τους πολιτισμούς.

Παράλληλα, καλούμε τις κυβερνήσεις να τονώσουν τη ζήτηση για βιβλία, υιοθετώντας τα ακόλουθα μέτρα:

 • κατάργηση της φορολογίας για όλα τα βιβλία, έντυπα, ψηφιακά και ηχητικά (audio books)
 • εφαρμογή χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κουπονιών, ώστε όλοι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αγοράζουν βιβλία
 • αύξηση του προϋπολογισμού για την ανανέωση του περιεχομένου των βιβλιοθηκών και ανάπτυξη φιλόδοξων προγραμμάτων υποστήριξης της ανάγνωσης
 • ενίσχυση ειδικών προγραμμάτων για την υποστήριξη δικαιωμάτων εξαγωγής και μετάφρασης της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής
 • δημιουργία μειωμένου ταχυδρομικού τιμολογίου για τη διανομή φυσικών βιβλίων.

Καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις να προστατέψουν το πνευματικό κεφάλαιο με τη:

 • δημιουργία πόρων υποστήριξης για εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και μεταφραστές
 • εντατικοποίηση της καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας.

 

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών, μέσω της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που αποτελεί μόνιμο μέλος της, βρίσκεται στη διάθεση των κυβερνήσεων για να συζητήσει και να εξειδικεύσει τις πτυχές των ανωτέρω προτάσεων, με συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών που έχουν καταγραφεί από τα μέλη της.

 

* Τρέχουσα δημοσκόπηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών μεταξύ των ενώσεων εκδοτών σε περισσότερες από 30 μεγάλες αγορές, αποκαλύπτει τεράστιες απώλειες εσόδων για τους εκδοτικούς οίκους, που κυμαίνονται μεταξύ 50-80%. Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν εν ευθέτω χρόνω, ως μέρος του σχεδίου δράσης για τη μετά-Covid 19 εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ