Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συνάντηση  Απόστολου Τζιτζικώστα με τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο είχε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντικείμενο ήταν η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με τις νέες δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2023 και να μην υπάρξει καμία απώλεια ευρωπαϊκών πόρων. Επίσης συζητήθηκε η προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, ενώ ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Σκάλκο και για το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά στην ενίσχυση με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

«Ήδη μέσα σε πέντε μέρες από την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ ξεπέρασαν τις 10.000», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«Εξετάσαμε την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι σε πολύ καλό επίπεδο απορρόφησης και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ συζητήσαμε για τους άξονες προτεραιότητας, αλλά και για σειρά έργων, που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. Είναι επίσης πολύ σημαντική η πρόβλεψη της Κυβέρνησης ότι το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Επίσης, εξετάσαμε την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αξιοποίηση των εθνικών πόρων είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά στα κονδύλια για αποκαταστάσεις καταστροφών. Έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση σημαντικών και αναγκαίων έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Περιφέρεια ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες μέρες τις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση για τα έργα που θέλουμε να ενταχθούν. Με το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε τόσο με τον κ. Σκάλκο, όσο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε πολύ σημαντικούς πόρους και να ολοκληρώσουμε μεγάλο αριθμό έργων, που έχει ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε ολοκληρώσαμε περισσότερα από χίλια έργα σε όλους τους τομείς και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Συζητήσαμε και για το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’, που υλοποιεί πρώτη στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε και ως τις 9 Οκτωβρίου θα κατατίθενται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι μέσα στις πρώτες πέντε μέρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, γεγονός που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ευχαριστώ τον κ. Τζιτζικώστα για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που λειτουργούν άριστα. Η συνεργασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται σημαντικά βήματα προόδου στην Κεντρική Μακεδονία, τόσο στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόφαση της Κυβέρνησης να διαχειριστούν οι Περιφέρειες το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ είναι ειλημμένη. Αν αυτό συνδυαστεί με τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του 2021, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών είναι εξαιρετικά σημαντικά. Για να απορροφήσουμε τα κονδύλια απαιτούνται ώριμα έργα, με σαφή προστιθέμενη αξία. Απαιτούνται δράσεις πολύ συγκεκριμένες, αλλά και συνδυασμός με πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε χρέος όλοι μαζί να διασφαλίσουμε ότι και το τελευταίο ευρώ θα αξιοποιηθεί και θα πιάσει τόπο», επισήμανε ο κ. Σκάλκος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ