Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Το «Ημερολόγιο» του Γιώργου Κόρδη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ημερολόγιο» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, στις 19.30′, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου».

Ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης  επιχειρεί έναν εικαστικό διάλογο με τον Γιώργο Σεφέρη και συγκεκριμένα με το τρίτο μέρος της σύνθεσης «Ημερολόγιο Καταστρώματος», που αναφέρεται στην Κύπρο. Όλη η ιστορία του νησιού απλώνεται σαν καμβάς που επιτρέπει στο σύγχρονο καλλιτέχνη να αλιεύει μορφές πέρα από τα όρια του χρόνου και του χώρου. Όπως ο ποιητής, έτσι και ο ζωγράφος γοητεύεται από την ιστορία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ίδια τη ζωή. Το «Ημερολόγιο» του Γ. Κόρδη γράφτηκε με ψηφιακή γραφίδα και βασίστηκε στη βυζαντινό ζωγραφικό σύστημα φερμένο όμως στις συνθήκες του σήμερα και στους όρους μια τέχνης σύγχρονης. Οι ημερολογιακές του «σελίδες» είναι 17 ψηφιακά έργα, τυπωμένα με τη μέθοδο Giclée, σε αρχειακό καμβά. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Γεννημένος το 1956, ο Γιώργος Κόρδης είναι ζωγράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής. Δίδαξε εικονογραφία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Γέιλ και συνεχίζει τα σεμινάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πειραματίζεται με διάφορα μέσα, υλικά και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ψηφιακά.

Την ημέρα των εγκαινίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (δηλώσεις παρουσίας στα τηλ. 2313306421, 2313306422). Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31/12. Είσοδος ελεύθερη.

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λ. Στρατού 2

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου»

Διάρκεια έκθεσης: 16.10.20 – 31.12.2020

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ