Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Χορτιάτης: Προστασία και ανακαίνιση για την ιστορική οικία Νταμπούδη

Ένα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη,  το  Ιερό Προσκύνημα και  ο Τόπος Θυσίας των ηρώων-μαρτύρων Χορτιατινών προγόνων μας, η οικία Νταμπούδη αποκτά την εικόνα που της  αρμόζει χάρη στην ευγενική δωρεά  του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής» και της εταιρείας ΖΑΝΑΕ ΑΕ.

Επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας και αλληλεγγύης, με πνεύμα αυθεντικής προσφοράς και αγάπης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα  του δημάρχου Ι. Καϊτεζίδη και στήριξαν πρόθυμα την ανακατασκευή του μνημείου στο οποίο φυλάσσονται οστά των μαρτύρων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου  του 1944.

Οι παρεμβάσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αντιμετώπιζε το μνημείο λόγω της παρόδου του χρόνου, ολοκληρώθηκαν  μέσα σε χρόνο ρεκόρ: ανακατασκευάστηκαν στέγη και οροφή, τοποθετήθηκε θερμομονωτικό και ηχομονωτικό υλικό, επισκευάστηκε η είσοδος και βάφτηκε ολόκληρο  το μνημείο.

Την ανακαινισμένη  οικία Νταμπούδη επισκέφθηκαν μετά το πέρας των εργασιών ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής», Νικόλαος Πέντζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΑΝΑΕ ΑΕ, Τηλέμαχος Πέντζος.

«Με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και την ανακαίνιση της οικίας Νταμπούδη εκπληρώνουμε το ηθικό μας χρέος να αποδίδουμε την προσήκουσα τιμή στη μνήμη των ηρώων- μαρτύρων μας. Πρόκειται για έναν χώρο ιερό όχι μόνον για τον δήμο μας αλλά για την πατρίδα ολόκληρη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δίκτυο και την εταιρεία ΖΑΝΑΕ για τη σημαντική του προσφορά και την πρόθυμη ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας. Τέτοιες προσφορές στα πλαίσια όχι μόνον της εταιρικής-κοινωνικής, αλλά και της εθνικής ευθύνης αναπαύουν τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών ενώ αποτελούν παράλληλα ευγενές παράδειγμα προς μίμηση», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ως « Δίκτυο Κοινωνική Αλληλεγγύης & Αρωγής» μαζί με την εταιρεία ΖΑΝΑΕ ΑΕ μπορέσαμε να συνεισφέρουμε και να ανακαινίσουμε  την οικία Νταμπούδη όπου φυλάσσεται  το οστεοφυλάκιο των μαρτύρων  του 1944, ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την χώρα. Αυτήν την στιγμή έχουμε την ικανοποίηση να το βλέπουμε σε μία κατάσταση που του αρμόζει»  δήλωσε ο κ. Νικόλαος Πέντζος.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Δικτύου και του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη ώστε  να συνεισφέρουμε στην ανακαίνιση και προστασία της οικίας Νταμπούδη στο πλαίσιο της εταιρικής- κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τηλέμαχος Πέντζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ