Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Μουσικά αφιερώματα” από το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τα «Μουσικά αφιερώματα». Τα livestream προβάλλονται μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο facebook. Οι εκδηλώσεις ΤΩΡΑ  διαθέσιμες και στην πλατφόρμα estage.gr για όλους αυτούς που δεν διαθέτουν facebook

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πολιτισμού:

«Μουσικά αφιερώματα»

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζουμε 4 μουσικά αφιερώματα, το καθένα με την δική του αισθητική και την δική του στόχευση. Οι συναυλίες αυτές θα στηθούν καλλιτεχνικά στο Π.Κ. Αλέξανδρος και θα παρουσιαστούν στο κοινό σε LIVESTREAMINGημισκηνοθετημένες, άρτια βιντεοσκοπημένες και κάθε φορά εστιάζοντας στον αφιερωματικό χαρακτήρα.

 

3οlivestreaming αυτής της ενότητας

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 – ώρα: 21:00

«Αφιέρωμα στο ακορντεόν»

 

«Αφιέρωμα στο ακορντεόν» Πόσες χώρες και εποχές εκφράστηκαν άραγε μέσα από αυτό το μοναδικό και αγαπημένο όργανο;’Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τους ήχους του ακορντεόν στη Γαλλία  και στην EdithPiaf, στην Αργεντινή και στον AstorPiazzolla, στην Αθήνα και στον Αττίκ, στην Πορτογαλία και στα fado, στην Ιταλία και στην tarantella. Θράκη, Μακεδονία, Βαλκάνια. Μια μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή το ακορντεόν, που διαπερνά τα σύνορα και τον χρόνο.

 

Η Έλσα Μουρατίδου

γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.

Από το 1996 συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, τραγουδώντας παραδοσιακά από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ρεμπέτικα, καθώς και νεότερη μουσική από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες την ελληνικής σκηνής όπως: Μ. Μητσιάς, Αντ. Καλογιάννης, Β. Λέκκας, Στ. Παχίδης, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καζαντζής, Π. Θεοχαρίδης, Μ. Θωίδου&Drasta, Μ. Χατζημανώλης, Ανδ. Καρακότας, Μαριώ, Μελίνα Κανά, ΛιζέταΚαλημέρη, Φωτεινή Βελεσιώτου,  Δώρος Δημοσθένους, PlazaEnsemble κ.α. Περιοδεύει τα τελευταία 20 χρόνια τραγουδώντας σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. (Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκωτία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστραλία)

Έχει τραγουδήσει για το θέατρο σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων με το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και με ιδιωτικούς φορείς. Επίσης ανέλαβε τη μουσική διδασκαλία πολλών θεατρικών παραστάσεων.

Είναι μέλος του φωνητικού σχήματος StringLESS,(a capella), TIR FADA (μουσική από την κέλτικη παράδοση),  ΑΡΓΑΤΕΙΑ, (μουσική της Μαύρης Θάλασσας), ΜΑΡΟΥΒΑ (αστική μουσική της Κρήτης)

Δίδαξε και διδάσκει σύγχρονο και θεατρικό τραγούδι.

Δισκογραφία : ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ Παράδοση a jazz, ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ Τα 13 ρολόγια, STRINGLESS Φτυστός ο μακαρίτης, StringLESS – Stringless, TIR FADA – TIR FADA, TIR FADA Παραμυθοτράγουδα από τη χώρα των ξωτικών . Συμμετοχές:   Δ. Ζερβουδάκη ”Περί μπάζων και λοιπών απορριμάτων”, Στάθη Παχίδη (Άγαμοι Θύται) ”Αγύριστα κεφάλια” , Θ. και Ευρ.Μπέκου”QUARK” , Γ. Καζαντζή ” Ιφιγένεια η εν Ταύροις” ,  Θ. Σιώμου ”Σκουριά στου έρωτα τη βρύση”, Στ. Ξαρχάκου ” Η μαγεία του Ξαρχάκου”, M. Θωίδου “Η αλήθεια είναι δύο”

Περισσότερες πληροφορίες: www.elsamouratidou.com

 

Ο Θάνος Σταυρίδης

είναι ένας απ’ τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στον χώρο του ακορντεόν με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στην δισκογραφία με κάποιους απ’ τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές αλλά και συνθέτες και μουσικούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: ΕυανθίαΡεμπούτσικα, ΆλκηστιςΠρωτοψάλτη, ΓιώργοςΝταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας, ΘανάσηςΠαπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ΜατούλαΖαμάνη, ΜάκηςΣεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, ΓεράσιμοςΑνδρεάτος, ΜανώληςΜητσιάς, TheodosiiSpassov, PetarRalchev, VlatkoStefanovski, ΚώσταςΘεοδώρου, ΦλώροςΦλωρίδης, ΠαντελήςΣτόικος και πολλοί άλλοι.

Είναι επίσης απ’ τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στη χώρα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων όπως οι “Βόρειοι Εταίροι”, οι “CabaretBalkan” και τώρα οι “dRom”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2016 κυκλοφορεί από την KyklosRecords η πρώτη του ολοκληρωμένηδισκογραφική δουλειά με τίτλο «με μια βαλίτσαόνειρα» η οποίαπεριέχει 12 δικές του ορχηστρικέςσυνθέσεις στις οποίεςπαίζουνσυνολικά 27 μουσικοί από Ελλάδα και Βαλκάνιαενώ σ’ ένατραγουδάει και η ΜατούλαΖαμάνη. Ο δίσκοςέχειαποσπάσειπολύ καλέςκριτικές στο εξωτερικό, έχονταςairplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Έχειψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερουςδίσκουςέθνικμουσικής στο σταθμό rutesdelso της Βαρκελώνης, ενώ είναιυποψήφιος στην κατηγορία “μουσικές του κόσμου” της ένωσηςΓερμανώνκριτικών.

Περισσότερες πληροφορίες: www.thanosstavridis.com

 

Ο Γιάννης Καρακαλπακίδης

γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα.

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική και με άλλα μουσικά όργανα όπως το βιολί, το λαούτο, το μπάσο. Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα και τελείωσε με ειδίκευση στο παραδοσιακό βιολί.

Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με καλλιτέχνες όπως : Δημήτρη Μπάση, ΛιζέταΚαλημέρη, Αντώνη Βαρδή, Αρετή Κετιμέ, DilekKoc, GorkemSoulis, Μαριώ, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Σταύρο Παζαρέντση, NedyalkoNedyalkov, SamirKurtov κ.α.

Έχει πάρει μέρος ως μουσικός, στις εξής θεατρικές παραστάσεις: Dancemeto the end of Greece 2 (σκηνοθ. Κυρ. Σπανού, μουσ. Κ. Βόμβολος), Με μουσικές εξαίσιες…με φωνές (Κ.Θ.Β.Ε. σκηνοθ. Σοφ. Σπυράτου, μουσ. Κ. Βόμβολος), Σερσέ λα φαμ (Κ.Θ.Β.Ε. σκηνοθ. Σοφ. Σπυράτου, μουσ. Κ. Βόμβολος), Ο μυστικός κήπος (Κ.Θ.Β.Ε. σκηνοθ. Μαριάννας Τόλη, μουσ. Π. Μπάρλας). Επίσης έχει συμμετάσχει ως μουσικός, στην τηλεοπτική σειρά του Alpha Ματωμένα χώματα (σκην. Κώστα Κουτσομύτη).

Έχει συμπράξει με την ορχήστρα “OriginalTirolerKaiserjagermusik” της Αυστρίας στο Κονγρέσο του Innsbruck υπό τον μαέστρο OberstleutnantHannesApfolteler ερμηνεύοντας το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.Έχει πάρει μέρος σε 4 διεθνή φεστιβάλ κιθάρας, σαν κιθαρίστας, στο Omis (Κροατία), στο Niksic, στο Tivat (Montenegro) και στο GuitarArtFestival στο Βελιγράδι με το «Georgopoulostrio». Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ με διαφορετικά project στο εξωτερικό ( Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κ. α.)

Είναι μέλος στα μουσικά σχήματα “MarkabTrio”, “Tangology”, “dRom”, “Aργατεία”και “MirrorTuners”.

Παράλληλα εργάζεται ως καθηγητής μουσικής σε μουσικά σχολεία.

 

 

Συντελεστές:

Έλσα Μουρατίδου – τραγούδι

Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν

Γιάννης Καρακαλπακίδης – κοντραμπάσο

 

Το 3οlive αυτής της ενότητας είναι αφιερωμένο και στηρίζει το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων «Αρωγοί του Ιδρύματος Άγιος Δημήτριος» π. ΚΕ.ΠΕ.Π 

 

Το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων  του Π.Α.Α.Π.Α.Θ. «Άγιος Δημήτριος», π. ΚΕ.ΠΕ.Π. ιδρύθηκε το 1975. Είναι πιστοποιημένο με την Γ.Π.Π2(γ)/46236/26-5-2004 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Σωματείο εποπτευόμενο και ελεγχόμενο από τη Διεύθυνση Προνοίας του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη. Σκοπός του Σωματείου είναι η στήριξη του ΠΑΑΠΑΘ Άγιος Δημήτριος, του  Κέντρου Ημέρας, του Φιλοξενείου, του  Εθελοντικού Προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν υλικές ανάγκες των παιδιών τους, αλλά και με πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φροντίδας των περιθαλπομένων παιδιών  του Ιδρύματος, του Κέντρου Ημέρας και του Φιλοξενείου.

 

Τραπεζικοί λογαριασμοί:

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

210/480910-66

IBN: GR 29 0110 2100 0000 2104 8091 066

 

4οlivestreaming αυτής της ενότητας

Δευτέρα16 Νοεμβρίου 2020 – ώρα: 21:00

 

«Αφιέρωμα στο Σμυρνέϊκο και στην παράδοση»

 

«Αφιέρωμα στο Σμυρνέϊκο και στην παράδοση» , το μουσικό σχήμα Smyrna,5 νέες γυναίκες από όλη την Ελλάδα σ’ ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους σ’ ένα πολιτισμό που σμιλεύτηκε μέσα από διαφορετικές κουλτούρες. Με τις χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμες φωνές τους, μας παρασύρουν με το προσωπικό τους ύφος, αρμονικά δεμένο με το χθες και συνδυάζοντας τη φρεσκάδα με την παράδοση, μας ταξιδεύουν μελωδικά στο χρόνο με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών.

 

Η ορχήστρα Smyrnaήδη από το 2010 που συστάθηκε έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην Ελληνική μουσική σκηνή τόσο με τη δισκογραφία της όσο με τις συνεργασίες της με αξιόλογους καλλιτέχνες , με την παρουσία της σε σπουδαία φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας.

 

Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, από δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, αλλά και έργα Σμυρνιών συνθετών.

Με τη νεανική τους διάθεση φέρνουν την μουσική αυτή στο προσκήνιο, δίνοντάς της το χώρο που της αρμόζει στα μουσικά δρώμενα, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το υλικό που επιλέγουν να παρουσιάσουν με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Προσπαθούν μ΄αυτό τον τρόπο ν’ ανακαλύψουν τους συνδετικούς κρίκους που δίνουν συνάφεια και συνέχεια γοητευμένες από την έκλυση ενέργειας που ξεχύνεται μέσα από αυτή τη μουσική.

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν το ακροατήριο και το παρασύρουν να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα.

 

Toν Μάιο του 2012 σε δική τους παραγωγή , κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Smyrna» το οποίο είναι διαθέσιμο στο youtube.

Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά» η οποία έχει εξαντληθεί και είναι διαθέσιμη μόνο στο διαδίκτυο. Συμμετέχει η Σοφία Μάνου.

 

Τέλη Μαρτίου του 2016 κυκλοφόρησαν το κομμάτι με τίτλο «Συνάντησα την άνοιξη» σε μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη και στίχους του Αλέξανδρου Στεφόπουλου με τη συμμετοχή της Ερωφίλης , που περιλαμβάνεται στη δισκογραφική δουλειά «Τι καλά το λέει τ’αηδόνι».

Το Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησαν την τρίτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Τι καλά το λέει τ’αηδόνι» η οποία έχει εξαντληθεί και είναι διαθέσιμη μόνο στο διαδίκτυο.

Tα Χριστούγεννα του ΄17 συνεργάστηκαν με το θίασο του Ηλία Καρελλάστην παραγωγή «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι» για 13 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μεγάλη επιτυχία.

 

Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησαν σε συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου την επανεκτέλεση του κομματιού «Να ΄χε η νύχτα άκρη» σε στίχους της ίδιας και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Το Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησαν την τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «10 χρόνια SMYRNA» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από τη σύσταση της ορχήστρας σε παραγωγή CantabileArtEvents.

 

Η ορχήστρα Smyrna έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα όπου είχε τη χαρά να συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες-στιχουργούς όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ερωφίλη, ο Σταύρος Σιόλας, ο HaigYazdjian, η ΑφεντούλαΡαζέλη, η Μαρία Σουλτάτου, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η ZekiyeYürekli, η Σοφία Μάνου κ.α , καθώς και σε φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία με το όνομα Σμύρνα είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα: 1. Μία από τις Αμαζόνες η οποία αναφέρεται ότι ίδρυσε τη Σμύρνη. 2. Κόρη του Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων, ή του Κινύρα της Κύπρου. Ο Θείας ερωτεύθηκε τη Νύμφη Ωρείθυια και μαζί απέκτησαν τη Σμύρνα ή Μύρρα, όπως είναι γνωστή σε άλλη εκδοχή. Η Σμύρνα φιλονίκησε για κάποια άγνωστη αφορμή με την Αστάρτη, τη θεά της ομορφιάς (αντίστοιχη της Αφροδίτης). Η Αστάρτη, για να την εκδικηθεί, της προκάλεσε ένα ακατανίκητο ερωτικό πάθος για τον πατέρα της, τον Θείαντα. Μια μέρα η Σμύρνα μεταμφιέσθηκε σε σκλάβα του παλατιού και παρέσυρε τον Θείαντα, οπότε από το σπέρμα του πατέρα της έμεινε έγκυος και γέννησε τον Άδωνι. Ο Θείας έμαθε την αλήθεια και τότε θέλησε να σφάξει την κόρη του. Αλλά η Σμύρνα ζήτησε την επέμβαση των θεών, οι οποίοι τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο που ευωδιάζει, τη σμύρνα. Συνήθως αναφέρεται ότι ο Άδωνις ξεπήδησε από αυτό το δένδρο.

 

Συντελεστές:

Πένυ Παπακωνσταντίνου – πολίτικο λάουτο, κρουστά, τραγούδι

Σταυρούλα Βλασοπούλου – τσέλο, τραγούδι

Άντρια Ζήκου – κιθάρα, φωνή

Κάλια Καμπούρη – κανονάκι, τραγούδι

Ζωή Προκοπίου – βιολί, τραγούδι

Το 4οlive αυτής της ενότητας είναι αφιερωμένο και στηρίζει το «Παιδικό Χωριό SOSΠλαγιαρίου»

Στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός φορέας παιδικής προστασίας που προσφέρει στα παιδιά οικογενειακού τύπου φροντίδα. Κάθε Παιδικό Χωριό SOS είναι μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα  τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τους βιολογικούς τους γονείς. Δίνουνε σε κάθε παιδί ξεχωριστά τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των αδελφών και των φίλων του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του, την ξεγνοιασιά του παιχνιδιού. Χαρίζουνε στα παιδιά τη ζεστασιά και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που έχουν ανάγκη και χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα. Κάθε Παιδικό Χωριό SOS είναι μια μεγάλη αγκαλιά, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια.

Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο Παιδικό Χωριό SOS που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

 

Κάνε μία κλήση ή στείλε ένα μήνυμα αγάπης στο 19820

Xρέωση κλήσης:

  • Xρέωση κλήσης από σταθερό € 2,60 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τέλους σταθερής τηλεφωνίας
  • Xρέωση κλήσης από κινητό € 2,48 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εφαρμογή επιπλέον τέλους κινητής τηλεφωνίας
  • Χρέωση SMS € 2,48 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εφαρμογή επιπλέον τέλους κινητής τηλεφωνία

ή

Κάλεσε στο 901 11 164 164
Χρέωση κλήσης από σταθερό € 3,70 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Linkτου πενταψήφιου αριθμού υποστήριξης

https://sosvillages.gr/kanemiakinisiagapis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ