Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την πλατεία Διοικητηρίου

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου με την υπογραφή, σήμερα το μεσημέρι, της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου – Μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου».

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

Λίνα Μενδώνη: «Αποκαθίσταται η εικόνα της πόλης»

Μετά την υπογραφή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «μέσα στη δύσκολη συγκυρία, στην οποία ζούμε -ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, την οποία έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας- το ότι υπογράφουμε σήμερα αυτή την Προγραμματική Σύμβαση για την πλατεία Διοικητηρίου, είναι μία τονωτική ένεση αισιοδοξίας και ελπίδας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μία μελέτη, η οποία θα αποκαταστήσει την πλατεία έτσι όπως την ήξερε η Θεσσαλονίκη και συγχρόνως θα αναδείξει τις αρχαιότητες. Αυτό το θέμα έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τουλάχιστον τρεις-τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι αρχαιότητες οι οποίες προέκυψαν από την ανασκαφή, ξεκινώντας τις εργασίες για την κατασκευή ενός πάρκινγκ στη θέση αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Έγιναν πολλές προσπάθειες και υπήρξαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τοπικούς και μη παράγοντες για το κατά πόσον θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί ένας χώρος στάθμευσης. Τελικά, τα πράγματα ήταν απαγορευτικά. Πιστεύουμε ότι η λύση που προτείνεται στη μελέτη, είναι η καλύτερη: Να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης στο σημείο εκείνο και να επανέλθει η συνέχεια του αστικού ιστού. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, υπάρχει μία ασυνέχεια στον αστικό ιστό σε εκείνη την περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εγώ προσωπικά, ελπίζουμε ότι θα προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα για την πόλη και για τις αρχαιότητες. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκαν, ώστε να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια σε αυτή τη μελέτη, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε τη μελέτη ολοκληρωμένη και σε συγκεκριμένο χρόνο θα δούμε να κατασκευάζεται και το έργο».

Κ. Ζέρβας: «Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη»

Για μια σημαντική μέρα για την πόλη μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «σε μια δύσκολη στιγμή για την πόλη δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας και προοπτικής».

»Έγινε πολλή δουλειά το τελευταίο διάστημα και ήλθαμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, στο τραπέζι της εργασίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Εκεί υπήρχε μια καλλιμάρμαρη πλατεία, η οποία το 1990 είχε καταστραφεί στην προοπτική της δημιουργίας ενός υπόγειου πάρκινγκ και μιας πλατείας. Επί 30 χρόνια, δυστυχώς, το έργο αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Δεν κοιτάμε, όμως, πίσω. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε η πόλη να αποκτήσει ακριβώς αυτό που της αξίζει», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Εργαζόμαστε, ώστε σε ένα σημείο όπου μεγάλωσαν πολλές γενιές, πολύ σύντομα να έχουμε μια πλατεία με την ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων, που πραγματικά είναι ένα στολίδι για την περιοχή εκείνη. Περπατάμε, λοιπόν, μαζί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης».

Στην  τηλεδιάσκεψη για την υπογραφή  της προγραμματικής σύμβασης  συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης και ο τεχνικός σύμβουλος του  Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου.

Β. Πατουλίδου: Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

«Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές. Στην προσπάθειά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρήκε σύμμαχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να ανακοινώνει ότι η Πλατεία Διοικητηρίου θα συμπεριληφθεί στα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», ανέφερε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ