Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img

Τα εγκαίνια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης – Ιστορική αναδρομή

“Αρκεί να αναδιφήσουμε στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης, να περιδιαβούμε τις οδούς και τις λεωφόρους της, να επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους της για να διαπιστώσουμε τις μακροχρόνιες σχέσεις της πόλης με τη Γαλλία στους τομείς της γλώσσας, του πολιτισμού, των επιστημών και της τεχνολογίας και να αντιληφθούμε τη γαλλοφιλία και την – κατά πολλούς – γαλλοφωνία των Θεσσαλονικέων”. Αυτό υπογραμμίζει η κ. Sandrine MOUCHET, Γενική Πρόξενος Γαλλίας, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το Γενικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης είχαν την ιδέα να εγκαινιάσουν τη στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) της ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για να κάνουν ευρύτερα γνωστή τη Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο στη Βόρεια Ελλάδα – περιοχή δικαιοδοσίας του Προξενείου: Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Ήπειρος, Θράκη, Θεσσαλία – και να ενισχύσουν το δίκτυο επικοινωνίας και να τονίσουν την κοινότητα ιδεών της Γαλλίας και αυτής της περιοχής.
H πρώτη αυτή αναδρομή είναι αφιερωμένη στα εγκαίνια ίδρυσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1963, από τον στρατηγό de Ντε Γκωλ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Maurice Couve de Murville, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.
Μην διστάζετε να μοιράζεστε αυτό το πλούσιο υλικό με όσες και όσους αγαπούν την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Διαβάστε την ιστορία:
Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εγκαινίασε αυτοπροσώπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19 Μαΐου 1963, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
Το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στους χώρους του «Λυσέ», ένα ίδρυμα γνωστό στους κατοίκους της πόλης, εφόσον η Mission laïque française επέλεξε τη Σαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό.
Το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, που ξαναχτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1968, στεγάζει ακόμα, 114 χρόνια μετά, το Γαλλικό Σχολείο και Ινστιτούτο, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας (από το 2011).
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, η αντιπροσωπεία του Στρατηγού Ντε Γκωλ, συνοδευόμενη από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισκέφθηκε επίσης τον γαλλικό τομέα του συμμαχικού κοιμητηρίου Ζέιτενλικ. Αυτός ο υψηλής σημασίας τόπος μνήμης του Μακεδονικού Μετώπου θα αποτελέσει το θέμα μιας από τις επόμενες Chroniques du Jeudi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ