Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πρόσκληση για συμμετοχή πολιτών στο ερευνητικό πρόγραμμα eeRIS του ΑΠΘ σχετικά με την κατανάλωση οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας

Κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης προσκαλεί το ερευνητικό πρόγραμμα«Ίρις – Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια – eeRIS»,το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

 

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος,το νέο ερευνητικό πρόγραμμα eeRIS αναπτύσσει τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να γίνουν κατανοητοί οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων/ουσών, θα είναι δυνατές όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα πιο επιτακτική παρά ποτέ.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα eeRIS, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό που εγκαθίσταται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και παρέχει πρόσβαση στην εφαρμογή κινητού τηλεφώνουeeRIS. Μέσω της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες/ουσες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσω εβδομαδιαίων αναφορών για το πόση ενέργεια χρησιμοποιούν, ποιες συσκευές ευθύνονται γι’ αυτό κ.ά. Επίσης, θα δέχονται συμβουλές για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι ή στη συμπεριφορά τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Στην προσπάθεια να ανακοπεί η υπερεκμετάλλευση της φύσης και οι συνέπειές της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, ξεκινώντας από τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα  και στοχεύοντας σε μια συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το  ερευνητικό πρόγραμμα eeRIS παρατίθενται στην ιστοσελίδα του έργου:http://eeris.web.auth.gr/ή στο τηλέφωνο 2310996335.

 

Για συμμετοχή  στο πρόγραμμα, απαιτείται συμπλήρωση της φόρμας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://eeris.web.auth.gr/contact/

 

Συντονιστής του έργου «Ίρις – Ένα οικιακό σύστημαπληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια (eeRIS)»είναι το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητήςτου Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΥπολογιστώνΓιώργος Ανδρέου. Τοέργο  συγχρηματοδοτείται από το ΕυρωπαϊκόΤαμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Δράσης«ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται στο πλαίσιοτου Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ