Το ετήσιο 3ήμερο Φεστιβάλ Πολιτισμού 2020 του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17, 18, 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30, σε ψηφιακή προβολή με τη χρήση της πλατφόρμας ZOOM, ως τηλεδιάσκεψη, σε απευθείας ζωντανή, διαδικτυακή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebookτου Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τοαντίστοιχο κανάλι YouTube.Τα αρχεία των βραβεύσεων θα δημοσιευθούν στον διεθνή διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org. Συμμετέχουν εκλεκτές και διεθνούς φήμης προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και συναφών επιστημών. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης, της Πρεσβείας – Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Χορηγός είναι ο Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.
Για το Τριήμερο Βραβεύσεων από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ, αναφέρουν η κ. Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά Πρόεδρος του ΣΠΕΚ και ο Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ:
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη Λογοτεχνία και την Επιστήμη, απονέμει από το 2019 το ‘Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ ενώ από φέτος, το 2020 καθιερώνει ακόμη δύο θεσμούς, το ‘Βραβείο Επιστήμης’ και το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού’.
Για κάθε ένα από τα 3 Βραβεία, ο ΣΠΕΚ έχει συστήσει και μία αυτόνομη Κριτική Επιτροπή /Κ.Ε., που την απαρτίζουν προσωπικότητες με σημαντική συμβολή στο αντικείμενό τους (Λογοτεχνία, Επιστήμη), όπως Καθηγητές, Μελετητές, αντικειμενικοί κριτικοί. Η κάθε Κ.Ε. θέτει απαιτητικά κριτήρια αξιολόγησης, γιατί ο ΣΠΕΚ θέλει να έχει τον πήχη ψηλά, οι δε βραβεύσεις να είναι αδιαμφισβήτητες και να δικαιώνουν τους υπεράξιους. Υποψήφιοι είναι Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς στα εξής τρία πεδία των βραβεύσεων:
Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) ιδρύθηκε από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης φιλόλογο, λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη συγγραφέα, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, πρ. Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου για να θέσει βάσεις,για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, την προαγωγή της λογοτεχνικής καικαλλιτεχνικής δημιουργίας σε Ελλάδα Κύπρο και Ομογένεια, για να προστατεύσει τηΓλώσσα, και την Άυλη Κληρονομιά. Για τον σκοπό αυτό συνεργούν μέλη του ΣΠΕΚεπιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες.
Το Όραμα του ΣΠΕΚ, είναι να στηρίξει και να προωθήσει Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα ως περιουσία και μέσο αυτογνωσίας και ανάπτυξης Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικέςυποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις γιαεπίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες καιΚύπριους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες προς κοινούς στόχους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ στα πλαίσιο δράσεών του απονέμει από το 2020 και κάθε χρόνο, ‘Βραβείο Επιστήμης’ στον λαμπρό επιστήμονα που με το έργο του διάνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην επιστήμη και στη γνώση και έγινε πρότυπο να τον ακολουθούν νεότεροι, προς όφελος του κόσμου και της Ανάπτυξης. Υποψήφιοι για το Βραβείο Επιστήμης του ΣΠΕΚ είναι Έλληνες, Κύπριοι ή Ομογενείς επιστήμονες. Για την αξιολόγηση τους και την απονομή του Βραβείου στον άριστο κάθε χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ δίδει εντολή σε αυτόνομη Κριτική Επιτροπή η οποία που με βάση δοσμένα και επιστημονικώς αποδεκτά κριτήρια προτείνει τους υποψήφιους, μελετά τα επιτεύγματα τους και ψηφίζει τον επικρατέστερο της χρονιάς, με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα.
Η 1η Κριτική Επιτροπή, είναι οκταμελής, με 2 Συμβούλους, με τριετή θητεία 2020-2022, και απαρτίζεται από
τους ακόλουθους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες/ ειδικούς:
Πρόεδρος: Δρ Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης.
Αντιπρόεδρος : Δρ Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Frederick, πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (2011-13), Μηχανολόγος Μηχανικός.
Μέλη
Δρ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.
Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, πρώην Γενικός Διευθυντής των Υπουργείων: α) Παιδείας και Πολιτισμού, β) Άμυνας, γ) Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προήδρευσε των Επιτροπών για την ίδρυση των Πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΑΝΟΙΚΤΟY ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών και Επίτροπος του Ερευνητικού Ιδρύματος ‘Ινστιτούτο Κύπρου’. Δήμαρχος Κυθραίας. Οικονομολόγος.
Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπ.Κύπρου, Επιστημονικός Εκπρόσωπος Κύπρου στο CERN, Μέλος EuropeanStrategy, τ.Πρόεδρος Δ.Ε. Ανοικτού Παν/μίου.
Βάσος Αριστοδήμου, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της εταιρείας πληροφορικής NETinfoPlc.
Δρ Ανδρέας Αθηενίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, ConcordiaUniversity, Καναδάς.
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’ και γραμματέας της Επιτροπής.
Το ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’, που καθιερώνει απ’ το 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έχει κύριο σκοπό να δικαιώσει την Προσωπικότητα (σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλλοδαπή) που με το έργο της, παιδαγωγικό, κοινωνικό ή πολιτισμικό, διαπαιδαγώγησε και ευεργέτησε την Κοινωνία και τον Άνθρωπο – παιδί, νέο, αδύναμο συνάνθρωπο, δημότη– έδωσε καθ’ όλο τον βίο της παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό και στις νέες γενεές και προήγαγε το επίπεδο ζωής υπέρ του Ανθρώπου και της Πολιτείας. ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’ Επίτιμος Πρόεδρος: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας.Η Επιτροπή είναι οχταμελής και έχει την ακόλουθη σύνθεση για τη τριετία 2020-22.Πρόεδρος: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Προγραμμάτων σε ΜΜΕ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα, Κέρκυρα). Άλλα Μέλη της ΕπιτροπήςΔρ Κλείτος Ιωαννίδης (Κύπρος), Πρόεδρος Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, φιλόσοφος, συγγραφέας.Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Ιατρός, συγγραφέας, πρ.Υφυπ. παρά των Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ιάκωβος Γαριβάλδης, (Αυστραλία), ΟΑΜ, Συγγραφέας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – IBMCertSolutionsExpertU2 AppDev, Adm, Πρ. Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτώριας / Αυστραλίας.Φανή Αθανασιάδου, ποιήτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια.Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, συγγραφέας.Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, συγγραφέας, επιστήμονας, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Πρόεδρος της ΕΛΚ. v
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, 21:30, «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» ισότιμα στον Τίτο Πατρίκιο, Ελλαδίτη ποιητή και δοκιμιογράφο και στον Ανδρέα Ονουφρίου, Κύπριο μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο. Η ‘Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ από τον ‘Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου’, έχει σκοπό να δικαιώσει τον λογοτέχνη εκείνον που με το πρωτοποριακό, καίριο, εμπνευσμένο και ποιοτικό έργο του, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, προήγαγε και εμπλούτισε αποτελεσματικά τα Ελληνικά Γράμματα και τον Διεθνή Πολιτισμό.
Σύνθεση Μελών Επιτροπής Βράβευσης, 2019, 2020,2021
Η Επιτροπή είναι επταμελής με την ακόλουθη σύνθεση για τη τριετία 2019-2021.
Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου.
Αντιπρόεδρος: Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.
Μέλη της Επιτροπής
Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα και Κέρκυρα).
Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπ. Αιγαίου.
Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια, Επιμελήτρια Ποιητικής Στήλης, σε Λογοτεχνικό Περιοδικό.
Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, ποιητής, κριτικός.
Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Καθηγ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.