“Θέατρο στο ραδιόφωνο”: Μια ιστορία βασισμένη στη νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς “AChristmasCarol”

“Θέατρο στο ραδιόφωνο”: Μια ιστορία βασισμένη στη νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς “AChristmasCarol”

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά ξαναφέρνει κοντά μας το αγαπημένο “Θέατρο στο ραδιόφωνο”. Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια της Θεατρικής Ομάδας του δήμου Παυλου Μελά, Θεανώ Αμοιρίδου, ετοίμασε και παρουσιάζει διαδικτυακά μια θεατροποιημένη ιστορία βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.  Η εξαιρετική πλοκή, οι ήρωες, τα μηνύματα, αλλά και το υπερφυσικό στοιχείο κάνουν την ακρόαση με εναλλασσόμενες εικόνες μια απολαυστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Δύο ηθοποιοί και πάνω από δεκαπέντε ρόλοι, μέσα στο ηχητικό σύμπαν μιας μοναδικής ιστορίας. Και το παιχνίδι ξεκινά…

Και για την ιστορία: το θέατρο στο ραδιόφωνο που μετεξελίχτηκε σε θέατρο της  Δευτέρας στην ΕΡΤ, ήταν μια εκπομπή-θεσμός της Ελληνικής ραδιοφωνίας (οι μεγαλύτεροι το θυμούνται και οι νεότεροι αξίζει με την αφορμή αυτή να το γνωρίσουν), και όχι μόνο ψυχαγώγησε, αλλά και έμαθε στους Έλληνες το παγκόσμιο θέατρο και τους σπουδαίους αθρώπους της τέχνης του θεάτρου.

Λοιπόν, “Αφού δεν μπορούμε να το δούμε, ας το ακούσουμε” !

Ακούστε τη στον σύνδεσμο  : https://youtu.be/_sXVCC57Zkk

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένου- ηχητική προσαρμογή, Μουσική επιμέλεια: Θεανώ Αμοιρίδου

Μίξη ήχου: Πάρης Βασιλειάδης

Μουσική Επένδυση: Χριστουγεννιάτικη Μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, ScottBuckley, DarkChristmasMusic,MarcJungermann

Γραμματειακή Υποστήριξη: Κώστας Σουλτάνης

Video editing: Τριαντάφυλλος Κουρούκλας

 

Αφήγηση: Θεανώ Αμοιρίδου,

Στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρουτζ ο Γιώργος Κολοβός

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Λονδίνο, μέσα του 19ου αιώνα. Παραμονή Χριστουγέννων. Είναι νύχτα και χιονίζει. Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας γέρος τσιγκούνης, αδιαφορώντας για τα Χριστούγεννα αλλά και για κάθε λογής μαγεία, κάθεται στο γραφείο του και μετράει τα λεφτά του. Εκείνος δεν το γνωρίζει ακόμα, αλλά αυτό το βράδυ απροσδόκητοι επισκέπτες θα κάνουν την εμφάνισή τους και ίσως του αλλάξουν τη ζωή. Έτσι, η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δεν θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ

Ο Κάρολος Ντίκενς, ένας απ’ τους μεγαλύτερους βρετανούς συγγραφείς, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1812. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων, αναγκάστηκε από πολύ μικρός να εργαστεί, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα τα έκανε δημοσιεύοντας έργα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Σε ηλικία 24 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός το 1838 όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Όλιβερ Τουίστ. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα, μεταξύ των οποίων: Δαβίδ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες προσδοκίες. Πέθανε στο Λονδίνο το 1870, το έργο του όμως παραμένει ζωντανό και ανεξίτηλο στο χρόνο. Μέχρι σήμερα τα βιβλία του διαβάζονται με την ίδια αγάπη σε όλο τον κόσμο.