Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Στρατηγική συμμαχία για τη χρηματοδότηση startup επιχειρήσεων

Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελεί τον στόχο της στρατηγικής συνεργασίας με το TECS Capital Fund στην οποία προχωρά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), που αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Cisco, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συνεργασία αυτή διασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη εταιρειών με παγκόσμια παρουσία καθώς και για την προσέλκυση στην πόληstartups και ερευνητικών ομάδων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, όταν η καινοτομία αναπτύσσεται από startup επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ομάδες με ερευνητικό υπόβαθρο, καθίσταται αναγκαία η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση, στρατηγικές συνέργειες με μεγάλες εταιρείες, συμβουλευτική και καθοδήγηση διεθνούς επιπέδου και εμβέλειας και, ευρύτερα, η δημιουργία μηχανισμών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να απαντήσει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, συνάπτοντας Μνημόνιο Συνεργασίας με το TECSCapitalFund, το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με πυλώνα του επενδυτικού σχήματος την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι συνεργαζόμενες startup και spin-off εταιρείες θα έχουν προοπτική ένταξης στο διεθνές πρόγραμμα της Cisco “SolutionPartnerProgram”. Προβλέπεται επίσης η στήριξή τους μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κέντρα καινοτομίας τα οποία υποστηρίζει η Cisco παγκοσμίως. Προσφέρεται, ακόμη, η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων από το TECSCapitalFund σε startups και spin-offs που είναι συμβατές με την επενδυτική στρατηγική του.

Αρχικά, προτεραιότητα θα δοθεί σε startups και ερευνητικές ομάδες του οικοσυστήματος της πόλης: startups που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτάχυνσης του OK!Thess και ερευνητικές ομάδες από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής. Αυτή είναι μόνον η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου.

«Η συνεργασία μας με τη Cisco, με τη σταθερή υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί μια επιλογή με προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για την πόλη”, ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: “H Θεσσαλονίκη στηρίζει έμπρακτα και αναδεικνύει τις startup επιχειρήσεις,  δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους, υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουμε ότι πόλη σημαίνει άνθρωποι -θέλουμε να τους δούμε να εργάζονται, να δημιουργούν και να ζουν στον τόπο τους, να προοδεύουν και να πετυχαίνουν μέσα από τα πανεπιστήμια, τους φορείς, τους οργανισμούς, τις εταιρείες. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ