Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Διαδικτυακή εκδήλωση “Η πανδημία της κατευθυνόμενης ενημέρωσης είναι εδώ!”

Με ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας (ΟΠΚΜ), με τίτλο «Η πανδημία της κατευθυνόμενης ενημέρωσης». Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος – συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, κ. Αργύρης Γκινούδης – Συντονιστής Χαρτοφυλακίου Ψηφιακής Πολιτικής ΟΠ και η κα Ελένη Μήλη – Συντονίστρια των ΟΠΚΜ.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, οι δημοσιογράφοι Άκης Σακισλόγλου (Παράλλαξη), Μάρα Τοπαρλάκη (ex ΕΡΤ3), Θεόφιλος Σιχλετίδης (Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης), καθώς και η βουλευτής των Πράσινων της Γερμανίας Margit Stumpp, ανέλυσαν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και μέσα από παραδείγματα, τόσο τα συμπτώματα κιτρινισμού, εξάρτησης, χειραγώγησης, αδιαφάνειας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των ΜΜΕ, όσο και τις αιτίες που οδηγούν σ΄ αυτά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων: “έγινε αναφορά στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, που η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, οδήγησε σε εξουθένωση των περισσότερων ΜΜΕ, δημιουργώντας πολλές φορές και πρόβλημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα την υποταγή κάποιων ΜΜΕ στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στη δημιουργία ενός πνιγηρού κλίματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτελεί πλέον πάγια τακτική των λίγων εναπομεινάντων  αναλογικών και ψηφιακών κέντρων πρωτογενούς πληροφόρησης, ενώ όσοι δημοσιογράφοι αντιστέκονται και προβάλλουν ευσυνείδητα τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνονται, στην Ελλάδα, κινδυνεύουν τουλάχιστον με απώλεια του εισοδήματός τους. Σε άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι απειλούνται ακόμη και με φυσική εξόντωση. Η διαστρέβλωση και το ψέμα, όμως, τελικά υποβαθμίζουν αυτούς που τα προβάλουν. Συνεπώς, όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ.

Ωστόσο, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Πώς μπορούν τα μικρά κόμματα να έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη; Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να ξεφύγουν από τις μεθόδους παραπλάνησης, συκοφάντησης και τελικά απομόνωσης που μας οδηγούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να αποκτήσουμε αξιόπιστα και ανεξάρτητα ΜΜΕ;

Η γενική απάντηση, που προέκυψε από τη συζήτηση, ανάμεσα σε πολλά επιμέρους πρακτικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, ήταν ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και ο αναλογικός, χρειάζεται κανόνες και θεσμούς που να εφαρμόζονται, προκειμένου να μην ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου!

Συνεπώς, τα αξιοπρεπή και αξιόπιστα ΜΜΕ και ο αγώνας για πλουραλισμό της πληροφόρησης αποτελεί, ταυτόχρονα, και αγώνα για τη Δημοκρατία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ