Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Γίγνεσθαι καί τό ‘όν” από το Βαγγέλη Λαδόπουλο

“Γίγνεσθαι καί τό ‘όν” είναι ο τίτλος της νέας νουβέλας του Βαγγέλη Λαδόπουλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας “το “γίγνεσθαι και το ‘όν”, η κίνηση και το είναι, αποτελούν μια προσπάθεια του δημιουργού να ξεπεράσει το εσωτερικό του σκοτάδι. Να αναρωτηθεί για τον κτιστό κόσμο. Να προβληματιστεί για τον άκτιστο. Να μοιραστεί τις αγωνίες του. Οι ήρως του, ο Ηρακλής και η ειρήνη, δυό συνηθισμένοι άνθρωποι, αγωνίζονται με το δικό τους τρόπο να νικήσουν την καθημερινότητα τους. Συνεργό τους στη ζωή τους έχουν το χρόνο. Γιατί ο χρόνος είναι μια πορεία ζωής γεμάτη εκπλήξεις”.

Σχ. 14χ21, σελ. 132

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Λαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες (Παιδαγωγικό και Νηπιαγωγών). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε είκοσι οχτώ έτη ως εκπαιδευτικός. Υπηρέτησε στην εκπαίδευση από διάφορες θέσεις, μ’ αυτή του Σχολικού Συμβούλου στην Α΄ εκπαιδευτική περιφέρεια Χίου.

Ως διαπιστευμένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων εδώ και τριάντα χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ), διδάσκοντας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Τσιγγάνους, ανήλικους παραβάτες, πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, φυλακισμένους, κ.ά.).

Το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο / ιστορικό δοκίμιο με τον τίτλο «Δημήτρια, ένας θεσμός μέσα στο χρόνο» (εκδ. Βάνιας). Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και τα «Μαθήματα βασικής Παιδείας Ενηλίκων» (Λειτουργικός Αλφαβητισμός) από τη ΓΓΕΕ – Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια έγραψε άρθρα, κυρίως εκπαιδευτικού περιεχομένου, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1989-1990 ως ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής δημιούργησε εκπομπή εκπαιδευτικού προβληματισμού και περιεχομένου.

Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μια φορά κι έναν καιρό ελπίζαμε στο… όνειρο» (εκδ. Σταμούλη), το οποίο περιλαμβάνει διηγήματα. Το 2017 εκδόθηκε το βιβλίο του «Παράξενο ταξίδι η ζωή», νουβέλα (εκδ. Σταμούλη), ενώ το μυθιστόρημα «Ίσως…» (εκδ. Πηγή) κυκλοφόρησε το 2019.

Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) και της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Έχει δύο παιδιά, τον Δημήτρη-Αλέξανδρο και τη Δέσποινα-Ευαγγελία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ