Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
spot_img

Διαδικτυακή εισήγηση με θέμα : Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821

Διαδικτυακή εισήγηση με θέμα : Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00, με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Λάζου, ιστορικό (μέσω πλατφόρμας zoom), με διοργανωτή το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

“Στην Επανάσταση του 1821 και τον μακρόχρονο αγώνα της Ανεξαρτησίας οι γυναίκες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν αυτό που η εποχή τους όριζε να είναι. Κυρίως θύματα: θύματα ακούσια των σφαγών, των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων, της προσφυγιάς και της φυγής, επιφορτισμένες με την αναζήτηση τροφής και καταφυγίου, εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα, λεία πολέμου και εύκολα -αδιάφορα- αναλώσιμες. Σε μια εποχή με έντονες και συνεχείς στρατιωτικές εξελίξεις, πολιτικές ανακατατάξεις, διχογνωμίες και έριδες, με τα όρια ανάμεσα σε εμπόλεμους και άμαχους θολά και δυσδιάκριτα, οι γυναίκες βρέθηκαν να συμμετέχουν με παθητικό τρόπο στην πολεμική περιπέτεια. Πολύ λίγες ήταν εκείνες που πήραν μέρος στο ενεργό γράψιμο της ιστορίας και υπερέβησαν τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Έγιναν αυτές που πήγαιναν στα τείχη τα πολεμοφόδια. Αυτές που μετέφεραν υλικά και επισκεύαζαν τις οχυρώσεις. Αυτές που τύλιγαν τους τραυματίες με επιδέσμους φτιαγμένους από τα σεντόνια τους. Αυτές που στις πολιορκίες και τα στρατόπεδα μετέτρεπαν με κόπο τα γεννήματα σε αλεύρι”.

Η εισήγηση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Ιχνηλατεί τις πράξεις και τη στάση τους απέναντι στον θάνατο, τον φόβο και την πείνα. Μιλά για τη μοίρα Οθωμανών και Ελληνίδων που βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη ζωή, την καθημερινότητά και τη γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και τη Μάνη. Περιγράφει τις στερήσεις, την υποδούλωση και την προσφυγιά. Μιλά για τις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες του Αγώνα και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν με την Ανεξαρτησία. Με λίγα λόγια η εισήγηση παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν πολέμω και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και τα συμβάντα της εποχής.

Η Βασιλική Λάζου είναι ιστορικός. Από το 2017 διδάσκει θέματα σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τον Μάρτιο 2021 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο της «1821: Γυναίκες και Επανάσταση. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος»

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας εδώ. Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

Διοργάνωση και πληροφορίες Τμήμα Πολιτισμού

Τηλ.2313302938, -835, στο Email: grpol@pavlosmelas.gr

και στο www.pavlosmelas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ