Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Υποχώρησε η θάλασσα, λόγω άμπωτης, στο Θερμαϊκό και ανά την Ελλάδα

Πρωτόγνωρες εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τόσο που οι βάρκες φαίνονται σαν να έχουν βγει στη στεριά.

Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το σπάνιο φαινόμενο.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.

«Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» ανέφερε.

Το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν επίσης σε Σίφνο, Σκιάθο, Άνδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά κλπ.

Τι είναι η άμπωτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 1035hpa γεγονός που οδήγησε στο να τραβηχθεί η θάλασσα προς τα μέσα.

 

πηγή: thestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ