Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Με επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα “Λαϊκός πολιτισμός και πανδημία, η επόμενη μέρα”

Με επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα με θέμα: «Λαϊκός Πολιτισμός και Πανδημία: η επόμενη μέρα», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) με την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών και τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) του ΑΠΘ, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας του ΑΠΘ η οποία σχεδιάστηκε ώστε να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω του COVID19 στη λειτουργία των πολιτιστικών σωματείων, τις τάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς και να αξιολογήσει τις στάσεις όσων χορεύουν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε πολιτιστικά σωματεία στην Ελλάδα με την επανέναρξη λειτουργίας τους. Η έρευνα διεξήχθη στα πολιτιστικά σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και τις Ένωσης.

Ως γνωστόν, η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει προκαλέσει βασικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ορατές σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης αλλαγής οι άνθρωποι του πολιτισμού, ήρθαν αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας των πολιτιστικών σωματείων.

Σύμφωνα με αυτά,

  • μόνο το 50% των σωματείων επαναλειτούργησε μετά την άρση της πρώτης αναστολής λειτουργίας,
  • στο 70% υπήρξε μείωση των υφιστάμενων μελών, όμως παρατηρήθηκαν νέες εγγραφές.
  • Δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα διαδικτυακά από τα σωματεία, κάτι που συμφωνεί και με τη στάση των χορευτών,
  • κανένα σωματείο δεν έλαβε επιχορήγηση από το κράτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το μέλλον των πολιτιστικών σωματείων μετά την επιστροφή στην κανονικότητα,

  • το 50% θεωρεί πως θα υπάρξει μείωση,
  • το 40% πως θα λειτουργήσει με τον ίδιο αριθμό μελών,
  • ενώ το 90% δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας μετά την πανδημία.

Μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις τοποθετήσεις ακαδημαϊκών και μελών των πολιτιστικών σωματείων έχουμε τα επόμενα συμπεράσματα-προτάσεις προς υλοποίηση:

  • προτάθηκε η δημιουργία μητρώου πολιτιστικών σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την καθολική αντιμετώπιση του λαϊκού πολιτισμού και η ένταξη του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος.
  • Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων.
  • Άμεση οικονομική στήριξη των πολιτιστικών σωματείων όπως έγινε με πολλές άλλες πληττόμενες δραστηριότητες, λόγω κορονοϊού.

 

Στην ημερίδα χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας  και ο Αντιπρόεδρος της διαρκούς επιτροπής της βουλή , πρώην Υπουργός  Αθλητισμού και Πολιτισμού  κ. Ιωάννης Ανδριανός, όπου και τοποθετήθηκαν υποστηρίζοντας την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για την υποστήριξη των πολιτιστικών σωματείων και του λαϊκού πολιτισμού, και  Θα  είναι αρωγοί σε  αυτήν  την πρωτοβουλία.

 

Την ημερίδα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν στο κανάλι της Π.Ο.Σ.Σ. στο YouTube μέσω του link: https://www.youtube.com/watch?v=XU0eGxHw9qE&t=5082s

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ