Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
12.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

“Πες το με ένα ποίημα” – Πρόσκληση του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

Η παγκόσμια μέρα ποίησης (21 Μαρτίου) είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ποιήματα που μας διαμόρφωσαν και που μας έκαναν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, ποιήματα που μας συγκίνησαν σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, που μας πήγαν ένα βήμα μακριά από τη βεβαιότητα με τον προβληματισμό τους, που κουβαλούμε μέσα μας και που μας κουβαλούν μέσα στον χρόνο.

Ζούμε σε μια χώρα που αδιάλειπτα παράγει ποίηση είκοσι εφτά αιώνες. Έχουμε μια γλώσσα που μας χάρισε ποιητές παγκοσμίου μεγέθους. Από την Οδύσσεια μέχρι τον Καβάφη και από εκεί σε όλους τους ποιητές που θα αναδειχθούν στο μέλλον, η ποίηση θα υπάρχει αδιάλειπτα στην κάθε μας μέρα. Θα μας συγκινεί, θα μας υπενθυμίζει, και θα μας προβληματίζει, ως τέχνη και ως ανάγκη

Η παγκόσμια μέρα ποίησης υπάρχει για να μας θυμίζει πως η ποίηση αναπνέει για όλες μας τις μέρες. Έτσι το Τμήμα Πολιτισμού και οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καλούν τους ανθρώπους που γράφουν ποίηση και την αγαπούν, να αναγνώσουν (και να βιντεοσκοπήσουν) ένα ποίημα που έχουν γράψει οι ίδιοι, σαν σε αίθουσα μεστή από κόσμο. (Γιατί και στην εποχή του κορωνοϊού η ποίηση υπάρχει και την τιμάμε! )

Για την δήλωση συμμετοχής πρέπει να συμπληρωθεί διαδικτυακά φόρμα πατώντας ΕΔΩ.

Η βιντεοσκόπηση μπορεί να γίνει με ένα κινητό τηλέφωνο σε έναν οικείο του καθενός χώρο και στη συνέχεια να μας αποσταλεί το βίντεο με τη βοήθεια του διαδικτύου μέσα από την εφαρμογή www.wetransfer.com στο grpol@pavlosmelas.gr

Καταληκτική ημερομηνία για αποστολή Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.

 

Τα βίντεο που θα μας αποσταλούν θα αναρτηθούν στις 21 Μαρτίου στο κανάλι:

1.      YouTubeΤμήμα Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

Ιστορική αναδρομή

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης.

Η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας της “συγκεκριμένης” της “οπτικής” ποίησης- πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.

Το σκεπτικό της απόφασης:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης «Θεόκλητος Καρυπίδης» Νίνα Αθανασιάδου 2310640244

Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή 08:00-14:00, Τετάρτη, Πέμπτη 12:30-19:30

Γραφείο Πολιτισμού:2313302835, 2313302938 Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-14:00

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ