Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
23.8 C
Thessaloniki
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
spot_img

Περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη

Το δεντρί project είναι μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα έργο της οργάνωσης mamagea* και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας**. Πρόκειται για ένα συλλογικό COVID19-free εγχείρημα κινητοποίησης, με στόχους την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και των γειτονιών της πόλης.

Όπως περιγράφουν οι πρωτεργάτες της δράσης, σε ανακοίνωση:

Μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, η πόλη χαρτογραφείται και συγκεκριμενοποιεί την ανάγκη της για πράσινο. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, η Πράσινη Κοινότητα δημιούργησε μια φόρμα καταγραφής των κενών δενδροδόχων και καλεί τους πολίτες σε δράση. Η πρώτη φάση του δεντρί project στοχεύει στην άντληση δεδομένων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαθέτει μόνο 2,7 τ.μ ανά κάτοικο.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα καταγραφής κενών δενδροδόχων εδω:

Το δεντρί project θα επεξεργάζεται τα δεδομένα, αποτυπώνοντας τις καταγραφές των πολιτών σ’ έναν ανοιχτό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε να βρείτε το χάρτη καταγραφής κενών δενδροδόχων εδω:

Η οργάνωση και η κοινότητά μας, βρίσκονται σε συζητήσεις με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την αρμόδια αντιδημαρχία, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα, ώστε το επόμενο διάστημα να προγραμματιστούν φυτεύσεις, όπου αυτό καθίσταται δυνατόν.

Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης στα τέλη Απριλίου, το δεντρί project θα πραγματοποιήσει καλέσματα για συμμετοχή στην επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της καταγραφής. Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Διονύση Λατινόπουλο, προγραμματίζονται δημιουργικά συμμετοχικά εργαστήρια με άξονα την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Τέλος, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ωφέλειες του πρασίνου στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του δεντρί project facebook, instagram και mamagea. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητάς μέσω της ομάδας στο viber.
Εναλλακτικά για την καταχώρηση των δεδομένων μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία στη διεύθυνση dentri@mamagea.gr.

* Η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea έχει ως σκοπό τη δημιουργία και την εφαρμογή ολιστικών και πρότυπων έργων, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης και των γειτονιών της. Αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας “Κοινά υπό Κατοίκηση – Commons in Residency”.

** Η Πράσινη Κοινότητα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος. Με βάση τη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία της, για το πρώτο διάστημα, στηρίχθηκε στο τρίπτυχο “Εμψύχωση – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Δράσεις στο δημόσιο χώρο”, αξιοποιώντας συμπεριληπτικές πρακτικές για την ισότιμη συμμετοχή των μελών της.

*** Η Πράσινη Κοινότητα και το δεντρί project υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ